Lezersvraag: waarom gelooft de markt niet meer in big farma?
Wat is jullie standpunt tegenover big farma? De beurs lijkt niet meer warm te lopen voor de farmareuzen zoals Pfizer, Novartis, Roche en Sanofi. Vinden jullie dat terecht?
Enkele statistieken staven uw stelling dat de beleggers niet meer warmlopen voor de grote farmabedrijven. Zo heeft het aandeel van Pfizer over de afgelopen vijf jaar 45 procent minder gepresteerd dan de Standard & Poor’s500-index. Het aandeel van Sanofi deed het nog slechter en bleef maar liefst 50 procent achter op de Eurostoxx50-index, voor Roche is dat 20 procent. Enkel Novartis heeft de bekende Europese referentie-index de voorbije vijf jaar kunnen volgen. Ooit was dat helemaal anders.
Die mindere prestaties stroken ook niet met de vaststelling dat de wereldbevolking in versneld tempo vergrijst en dat de geneesmiddelenconsumptie de voorbij zes jaar exponentieel begint toe te nemen.
Maar de grote farmabedrijven kampen wel met groeiproblemen, omdat ze er onvoldoende in slagen de stermiddelen waarvan het patent vervalt of bijna vervalt, te compenseren door de lancering van nieuwe medicijnen met een blockbusterpotentieel (een verkoop van meer dan 1 miljard dollar per jaar). Ook de discussie over de soms excessief hoge prijzen van nieuwe geneesmiddelen, vooral voor zeldzame ziekten, speelt een rol. De dreiging van overheden om maximumprijzen op te leggen, speelt de beleggersappetijt voor de sector parten.
We verwachten niet dat die forse underperformance tegenover het marktgemiddelde de komende jaren in dezelfde mate zal aanhouden. Toch hebben we met de voorbeeldportefeuille de jongste jaren voor een radicaal andere aanpak gekozen. We belegden niet in het probleem, maar in de potentiële oplossing.
We kozen dus niet voor big farma, maar voor de kleine, beloftevolle Belgische biotechbedrijven. Die aanpak lijkt voorlopig meer te lonen. Ablynx moet met zijn indrukwekkende pijplijn mee de problemen oplossen van Sanofi, het lelijke eendje in de Europese farmasector. Zulke innovatieve, dynamische biotechbedrijven komen vaker en sneller met de succesvolle geneesmiddelen van morgen naar de markt. De kans is wel groot dat ze het voorwerp worden van een overnamebod, maar de aandeelhouders doen dan meestal een gouden zaak.
De biedingen op Ablynx en TiGenix zijn meer dan waarschijnlijk niet de laatste zijn in de Belgische biotechsector. We kiezen liever gespreid voor de beloftevolle biotechbedrijven dan voor de stagnerende farmagiganten die dure overnames nodig hebben om hun aandeelhouders aan boord te houden.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier