Lezersvraag: Moet ik Kivalliq Energy verkopen?
De markt verteerde de recente naamsverandering van Kivalliq Energy in ValOre Metals Corp slecht. Heeft het nog zin om mijn bestaande positie aan te houden?
Het Canadese uraniumexploratiebedrijf Kivalliq Energy veranderde op 28 juni zijn bedrijfsnaam in ValOre Metals Corp. De Canadezen voerden ineens een omgekeerde aandelensplitsing door, waarbij het totaal aantal uitstaande aandelen werd gedeeld door tien, tot een nieuw totaal van 24,7 miljoen. ValOre Metals noteert op de Toronto Venture Exchange, met ticker VO en ISIN-code CA92025V1094. Tegen de huidige koers van 0,55 Canadese dollar bedraagt de beurswaarde 13,6 miljoen Canadese dollar, tegenover nog ruim 80 miljoen voor Kivalliq voor de kernramp in Fukushima in maart 2011.
Het management verklaarde naar aanleiding van de naamsverandering dat het meerdere financieringsopties bestudeert. Beleggers vrezen een aandelenuitgifte en stuurden het aandeel sindsdien 20 procent lager. ValOre beperkt al enkele jaren noodgedwongen de exploratieactiviteiten tot het strikte minimum, om een grote verwatering voor de bestaande aandeelhouders te vermijden. Toch is het aantal uitstaande aandelen sinds eind 2010 toegenomen van 9,4 naar 24,7 miljoen (+162%). Hoofdaandeelhouder Ross Beaty liet de meeste emissies aan zich voorbijgaan, waardoor zijn belang daalde van bijna 20 procent in 2012 naar 11,91 procent.
ValOre kocht vorig jaar Baffin Gold, een beloftevol goudexploratieproject op Baffin Island in de Canadese mijnbouwprovincie Nunavut. Het bedrijf voerde er een beperkt exploratieprogramma uit, maar het geld ontbreekt om voluit te gaan. Het blijft dus wachten op een ommekeer in de uraniummarkt, die de waarde van Angilak naar boven zal brengen. Dat is het vaandelproject in Nunavut, met 43,3 miljoen pond reserves en een hoge uraniumconcentratiegraad van 0,69 procent. ValOre heeft ook nog belangen in Hatchet Lake (100%) en Genesis Property (50%), beide in de Canadese provincie Saskatchewan.
De juiste timing van de ommekeer aangeven is onmogelijk, maar we zien de jongste maanden steeds meer signalen dat die er wel degelijk aan zit te komen. Langs de aanbodzijde waren er enkele belangrijke productiebeperkingen (ruim 20% van de jaarproductie in 2016), terwijl de heropstart van de Japanse reactoren is versneld en de structurele groei van de vraag de komende decennia verzekerd blijft, dankzij de nieuwbouwplannen in het Midden-Oosten, Rusland en Azië. Daarnaast noteert met Yellow Cake sinds kort een nieuw alternatief om in fysiek uranium te beleggen (zie vorig nummer), zijn er de beursplannen van KazAtomProm, het overheidsbedrijf van Kazachstan, en vervallen de komende twee à drie jaar heel wat langetermijnleveringscontracten.
Het lijkt ons geen goed idee uw positie in ValOre Metals nu te verkopen. Want een nieuwe stierenmarkt kan de speculatieve uraniumexploratiebedrijven enorme koersstijgingen bezorgen. Dat hebben vorige cycli in die kleine sector al afdoende aangetoond. Koopwaardig (rating 1C).
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier