Lezersvraag: Is water een goede belegging?

© istock

Heel wat analisten zijn enthousiast over een belegging in water. Wat is jullie mening? Is een investering in Veolia Environnement een goede manier om hierop in te spelen of werk ik beter met een fonds?

Het klinkt misschien vreemd, maar water is een schaars goed. Er is gigantisch veel water op de planeet, maar slechts 3 procent daarvan is zoet water en minder dan 1 procent is bereikbaar voor rechtstreeks gebruik door de mens. De opwarming van de aarde veroorzaakt bovendien structureel langere droogteperiodes. Daartegenover staat de structureel toenemende vraag door de stijgende wereldbevolking en de groeiende middenklasse en verstedelijking in de opkomende landen. Veel landen investeren te weinig in het onderhoud van de waterleidingen, met enorme verliezen door lekken tot gevolg. Veel overheden zetten de prijs van water te laag, wat een zuinig verbruik te weinig stimuleert.

Alles bij elkaar genomen kan water inderdaad een aantrekkelijke belegging op lange termijn zijn. Een belegger kan op die structurele trend inspelen via individuele aandelen of gespreid via fondsen. Het probleem is wel dat veel bedrijven actief in de sector slechts een deel van hun inkomsten uit water halen. Dat is ook het geval voor het Franse Veolia Environnement. In 2017 was 44 procent van de groepsomzet van 25,1 miljard euro afkomstig uit water, de rest puurden het Franse nutsbedrijf uit afvalverwerking (36%) en energie (20%). Bovendien was de omzetgroeivoet uit water de jongste drie jaren licht negatief (-0,3%). De groep noteert tegen 16,5 keer de verwachte winst voor 2018. Bestaande posities mogen worden aangehouden, maar voor een aankoop zouden we wachten.

Een land waar de komende decennia enorm veel investeringen nodig zijn, zijn ongetwijfeld de Verenigde Staten. Drie grote Amerikaanse spelers zijn American Water Works (beurskapitalisatie van 17,5 miljard dollar), Aqua America (6,2 miljard dollar) en California Water Service Group (2,2 miljard). Maar de waarderingen zijn te duur, tegen respectievelijk 38 keer, 25 keer en 37 keer de verwachte winst voor 2018.

Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om in een gespecialiseerd fonds te investeren. Een bekend fonds is het Pictet Water fonds (ISIN-code: LU0104884860). Het behaalde de voorbije vijf jaar een gemiddeld brutorendement van 8,71 procent (exclusief 2,02% jaarlijkse kosten, in- en uitstapkosten en 1,2% beurstaks bij uitstap). Dichter bij huis is er het Eco Fund Water-fonds van KBC (ISIN-code: BE0175479063). Dat haalde de voorbije vijf jaar een brutorendement van 7,73 procent (exclusief onder meer 1,8% jaarlijkse kosten).

Samengevat delen we de mening dat water een interessant beleggingsthema kan zijn voor een belegger met een langetermijnhorizon. Toch is het niet vanzelfsprekend een bovengemiddeld rendement te halen. We verwachten ook niet dat die categorie van aandelen zich positief kan onderscheiden in lastige beurstijden. We zouden dus voorlopig afwachten.


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content