Lezersvraag: Hoe zit het met de fiscale vrijstelling op dividenden?
Vanaf dit jaar is er een fiscale vrijstelling op dividenden. Om welk bedrag gaat het? Hoe gaat die vrijstelling in zijn werk?
Een nieuw jaar brengt traditioneel een resem nieuwe fiscale maatregelen die spaarders en beleggers aanbelangen. Van fiscale stabiliteit blijft het voorlopig dromen in dit land. In afwachting dat de taks op effectenrekening (TOB, abonnementstaks) door het parlement geraakt, is inderdaad al een maatregel van kracht geworden die het beleggen in aandelen wel moet bevorderen.
Het gaat om een fiscale vrijstelling op eerste 800 euro aan dividenden die de belegger ontvangt. Pas wanneer hij meer dan 800 euro krijgt, wordt een roerende voorheffing van 30 procent afgehouden. De facto betekent die maatregel dat de belegger tot 240 euro aan roerende voorheffing kan uitsparen. Maar België zou België niet zijn als de procedure om dat belastingvoordeel te verwerven, niet omslachtig was.
Eerst betaalt u toch 30 procent voorheffing op alle ontvangen dividenden in het jaar 2018. Pas in de belastingaangifte over 2018 in juni 2019 kunt u de dividenden melden en zal het voordeel tot maximaal 240 euro in de belastingafrekening worden verwerkt. Als we kijken naar het gemiddelde dividendrendement op de Brusselse beurs, dan kunt u op een gemiddelde aandelenportefeuille van circa 25.000 euro een vrijstelling voor uw dividenden krijgen.
Het bedrag voor pensioensparen is geïndexeerd tot 960 euro per persoon in 2018. Het fiscale voordeel is ook hier 30 procent of 288 euro, die u via uw belastingaangifte kunt terugkrijgen. De regering had ook in het Zomerakkoord een nieuwe, alternatieve mogelijkheid om aan pensioensparen ingeschreven, maar ook die wet is nog niet door het parlement geraakt.
Dat alternatief is tot 1200 euro (1230 euro geïndexeerd) per persoon fiscaal vriendelijk aan pensioensparen te kunnen doen. Het belastingvoordeel bedraagt dan echter maar 25 procent en het uiteindelijke verschil is gelimiteerd.
Spaarders moeten de vrijstelling voor dividenden wel compenseren door de halvering van de intrestvrijstelling op spaarboekjes. Momenteel kraait geen haan naar die verlaging omdat men bijna 900.000 euro op het spaarboekje moet staan hebben om ten volle van de belastingvrijstelling te kunnen genieten. Maar zodra de rente normaliseert, zoals in de komende jaren te verwachten valt, en spaarboekjes toch weer rente opbrengen, zal met weemoed aan de veel hogere vrijstelling van 1880 euro per persoon worden teruggedacht.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier