Krijgt SQM het voordeel van de twijfel?
Ik twijfel over een aankoop van het Chileense SQM. Het aandeel is fors gezakt, maar de lithiumprijs staat onder druk, ondanks de verwachte sterke stijging van de vraag. Daarnaast vraag ik me af of de problemen zijn opgelost met de nieuwe grootaandeelhouder, het Chinese Tianqi?
Vorig jaar was er inderdaad heel wat te doen over de mogelijke intrede in het kapitaal van Sociedad Quimica y Minera de Chile, of afgekort SQM, door de Chinese concurrent Tianqi. Tianqi bleek de hoogste bieder om het belang van 24 procent in SQM dat het Canadese Potash Corp aanhield over te nemen. De verkoop was noodzakelijk voor Potash Corp om goedkeuring te krijgen voor diens fusie met Agrium. De overname door Tianqi stuitte op protest van SQM, vooral vanwege de grootste aandeelhouder (32%) en vroegere voorzitter van de raad van bestuur Julio Ponce, de ex-schoonzoon van voormalig dictator Pinochet.
Maar het juridische protest werd in het najaar van 2018 weggewuifd en in december werd de verkoop voor 4,07 miljard dollar (tegen 65 dollar per aandeel) afgerond. In april bereikten de grootste Chileense aandeelhouders een overeenkomst met Tianqi over de governance en regels voor de onafhankelijkheid van de bestuurders.
SQM is het nummer twee ter wereld in de productie van lithium, na het Amerikaanse Albemarle en voor Tianqi. De vier grootste spelers samen produceren ruim 50 procent van de cruciale grondstof voor batterijen in elektrische wagens.
Voorlopig beleefde Tianqi nog niet veel plezier aan de investering in SQM, want de koers staat intussen ruim 50 procent onder de betaalde prijs. De reden is de trager dan verwachte groei van de vraag naar lithium enerzijds (onder meer door de afbouw van subsidies voor elektrische wagens in China), maar vooral door het extra aanbod dat op korte termijn resulteert in een overaanbod. SQM ontgoochelde in het eerste kwartaal met een daling van de gerealiseerde verkoopprijs voor lithium met 8 procent tegenover het vierde kwartaal van 2018, tot 14.600 dollar per ton, en vooral met de melding een verdere daling te verwachten in de tweede jaarhelft naar 11 à 12.000 dollar per ton. Uitbreidingsprojecten werden daarop vertraagd, deels door operationele uitdagingen. De vraag zou tussen 2018 en 2025 jaarlijks gemiddeld met 21 procent toenemen, tot 1 miljoen ton in 2025.
Om verder te kunnen uitbreiden in Noord-Chili moet SQM sinds april 2018 tot drie maal hogere leasingvergoedingen betalen aan de Chileense overheid. In combinatie met de lagere verkoopprijzen zakte de brutowinst van de lithiumafdeling hierdoor in het eerste kwartaal met 41 procent tot 69 miljoen dollar (47% van het groepstotaal). Daarnaast heeft SQM belangrijke activiteiten in SPN (gespecialiseerde plantenvoeding) en jodium. Het aandeel van SPN in de omzet bedroeg in het eerste kwartaal 36,7 procent (184,5 miljoen dollar) en in de brutowinst 21 procent. Voor lithium liggen die cijfers respectievelijk op 19 procent (95,8 miljoen dollar) en 24 procent. Ondanks de ruime koershalvering sinds de historische piek op 63,75 dollar van januari 2018 noteert SQM nog steeds minstens 20 procent duurder dan de belangrijkste concurrenten. We zouden voorlopig nog even afwachten. Houden (rating 2B).
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Lezersvragen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier