Hoogtevrees bij Apple

© REUTERS

Apple is als eerste bedrijf door de grens van 800 miljard dollar beurswaarde gebroken. Tijd om de winst veilig te stellen.

Apple is een zogenaamd ‘iconisch’ aandeel. Wat het bedrijf in enkele decennia gepresteerd heeft, valt nauwelijks te vatten. De beurswaarde van Apple is onlangs boven 800 miljard dollar gestegen. Vorige week was er op Yahoo Finance een grote rondvraag bij analisten. Velen verwachten dat Apple al voor eind 2017 meer waard zal zijn dan 1000 (!) miljard dollar. Maar zo’n groot optimisme is doorgaans een indicator dat de klim al te steil is geworden.

Laten we dan ook beginnen met de winsten veilig te stellen. We kopen een (goedkope) putoptie die de winst zal beschermen als de koersstijging wordt omgebogen.


Gekochte put

Koop 1 put Apple oktober 2017 met uitoefenprijs 150 dollar @ 5,85 dollar

Dat contract zal onze positie beschermen bij een terugval van de koers. Het geeft ons het recht onze aandelen tot 20 oktober te verkopen tegen 150 dollar. Dat is ongeveer 3 procent lager dan de huidige koers. Onze verzekeringspremie bedraagt 3,5 procent. Zakt de koers naar 100 dollar (dat is het niveau van nog geen jaar geleden), dan kan u dat weinig schelen. U hebt als het ware de winsten ‘vastgeklikt’. U verkoopt immers uw aandelen tegen 150 dollar. Blijft de geweldige koersstijging van de voorbije maanden doorgaan, dan is dat zoveel te beter. U surft dan nog altijd mee op de hoge golven, want u behoudt uw aandelen.


Geschreven call

Schrijf 1 call Apple september 2017 met uitoefenprijs 160 dollar @ 5,40 dollar

Als u echter liever meer rendement zoekt op uw Apple-aandelen en u gaat ervan uit dat de koers de komende maanden wat ter plaatse zal trappelen, dan is een geschreven call een goede keuze. Door de forse koersstijging van het aandeel zijn callopties op Apple relatief duur geworden. Als u dit contract schrijft, staat u aan de juiste kant om te profiteren van die dure contracten. Zolang de aandelenkoers lager blijft dan 160 dollar, behoudt u de aandelen én de premie. Gaat de gekte toch door en stoomt de koers boven 160 dollar, dan moet u wellicht verkopen. U ontvangt dan per aandeel 160 dollar + 5,4 dollar, samen 165,4 dollar of ongeveer 7 procent meer dan de huidige koers.


Gekochte put 2

Koop 1 put Apple augustus 2017 met uitoefenprijs 140 dollar @ 1,50 dollar

Wie geen aandelen Apple bezit en resoluut à la baisse wil gaan, en dus geld wil verdienen bij een dalende koers, kan dat doen tegen een redelijke prijs. Kijk bijvoorbeeld naar de augustusputs. Voor amper anderhalve dollar (x 100) rekent u op een (forse) terugval van de aandelenkoers. Wanneer de koers onder 140 dollar zakt (dat is ongeveer 10% lager dan vandaag) zit u al in het winnende kamp. Gaat de koers naar 100 dollar, dan maakt u minstens 40 dollar winst (x 100) per contract. En dat met zo’n beperkte inzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content