Hoogtevrees bij Adidas

Adidas © Reuters

Het aandeel Adidas verkent grote hoogten. Tijd om rekening te houden met een terugval.

Nike en Adidas zijn twee kemphanen in hetzelfde kippenhok. Tegenwoordig doet de Amerikaanse fabrikant van sportuitrusting het beduidend minder goed dan de (veel kleinere) Duitse concurrent uit Herzogenaurach. De omzet van Adidas bedroeg vorig jaar bijna 20 miljard euro. Daarmee werd ongeveer 1 miljard euro nettowinst gemaakt, zo’n 5 euro per aandeel. De nieuwe CEO van Adidas, Kasper Rorsted, is erg ambitieus. Het aandeel van Adidas is al maanden gesmaakt op de beurs. In twee jaar verdrievoudigde de aandelenkoers. In dezelfde periode klom de ruime DAX-index slechts 25 procent hoger. Sinds begin dit jaar steeg de koers met meer dan 50 procent. Door de sterke stijging komt de koers-winstverhouding (k/w) op 30. Dat wordt best pittig. De vraag is of de hausse dat tempo kan aanhouden.

Het is best mogelijk dat heel wat beleggers stilaan last krijgen van hoogtevrees. We mogen niet vergeten dat de sterkere euro de concurrentiepositie van eeuwige rivaal Nike ten goede komt. Om het kort te maken: we zouden op zijn minst de aandelenpositie afdekken en eventueel zelfs inspelen op een terugval.

We zouden gewoon een putoptie kunnen kopen. Bijvoorbeeld de put december 190 euro. Die kost 5,50 euro. Daarmee is een aandelenpositie ingedekt als de baissebeweging in gang komt. Maar wie er niet mee inzit dat hij de aandelen desnoods (met winst) moet verkopen, mocht de koers toch verder stijgen, kan een call schrijven.


Geschreven call

Schrijf call Adidas december 2017 met uitoefenprijs 200 euro @ 7,75 euro

Wie dat contract schrijft, haalt direct 775 euro (7,75 x 100) binnen. Dat is 4 procent, gerekend met de huidige aandelenkoers. Blijft de koers hangen rond dat niveau of daalt ze, dan kunt u de aandelen en de premie houden. Stijgt het aandeel Adidas nog verder in waarde, dan moet u het wellicht verkopen. U ontvangt dan 200 euro per aandeel plus de premie van 7,75 euro die u al had gekregen. Die strategie kunt u alleen verantwoord toepassen als u nu in het bezit bent van aandelen Adidas.

Hebt u geen aandelen Adidas in portefeuille en wilt u profiteren van een (beperkte) terugval van de koers, dan kan een geschreven put in aanmerking komen.


Geschreven put

Schrijf put Adidas november 2017 met uitoefenprijs 200 euro @ 8,50 euro

Indien de aandelenkoers verder zou stijgen, dan blijft de premie van 8,50 euro van u. Actie is dan niet vereist. Daalt de koers, dan moet u wellicht de aandelen kopen tegen 200 euro per stuk, verminderd met de ontvangen premie van 8,50 euro. Ze kosten u dan 191,50 euro. Aangezien de afloopdatum relatief kort is, zal de tijdswaarde van de optie snel verdampen. Dat is altijd in het voordeel van de optieschrijvers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content