Het wachten op beterschap bij Ontex

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Aandeelhouders kunnen hun aandelen van Ontex verkopen en betere tijden afwachten. Maar calls schrijven op die effecten is ook een mogelijkheid om een moeilijke periode te overbruggen.

De omzet van de luierfabrikant Ontex daalde vorig jaar met 1,8 procent tot 2,29 miljard euro. De recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) zakte met 12 procent tot 234 miljoen euro. Tegenvallende wisselkoersbewegingen en hogere kosten voor grondstoffen zoals de plastics en de absorberende materialen worden aangewezen als de boosdoener. De nettowinst daalde met een kwart tot 97 miljoen euro.

De marge op de rebitda daalde vorig jaar met tot 10,2 procent, maar er is beterschap op komst. In Brazilië zit de ommekeer op schema. Ontex nam daar Hypermarcas over, al liep dat niet van een leien dakje. De beurs was diep teleurgesteld. De koers van het aandeel staat 40 procent lager dan twee jaar geleden. Intussen zijn de Braziliaanse activiteiten rendabel.

Dit jaar zal de rebitda weer toenemen dankzij hogere verkoopprijzen, kostenbesparingen en een betere productmix. In de Verenigde Staten scoren tampons uit biologisch katoen erg goed. CEO Charles Bouaziz wil meer aandeelhouderswaarde. Een belangrijke datum wordt 8 mei, want dan zal hij een overzicht geven over de strategie en de toekomstige ambitie. Intussen verlaagt hij het dividend met een derde tot 41 eurocent per aandeel.

De jaarresultaten over 2018 werden alles bij elkaar nog degelijk onthaald door de markt, maar de margedruk blijft en er wordt pas een herstel verwacht vanaf de tweede jaarhelft. Aandeelhouders zouden hun aandelen kunnen verkopen en betere tijden afwachten. Maar calls schrijven op de effecten is ook een mogelijkheid om een moeilijke periode te overbruggen. De ontvangen premie is mooi meegenomen. Dat biedt het voordeel om het beperkte dividend ook nog te incasseren als er geen aanwijzing is voor 1 juni 2019 (de dag dat het aandeel ex-dividend gaat).


Geschreven call

Schrijf de call mei met uitoefenprijs 18,00 euro @ 1,45 euro

De schrijver ontvangt meteen 1,45 euro (x 100) per contract. We mikken op een koersdaling, of minstens een stabilisatie rond het huidige niveau. Op 18 euro ligt een steun. Bij een koersstijging wacht al een weerstand rond 19 euro. Het is best mogelijk dat de beurskoers zich de komende weken tussen die nauwe grenzen beweegt. Technische analisten constateren een dalende koerstrend op middellange termijn. In dat geval blijft de premie verworven. Mocht de weerstand het begeven, dan kan het richting 21 euro gaan. In dat scenario moet u de aandelen leveren tegen 18 euro per aandeel. Samen met de premie heeft u dan 19,45 euro ontvangen. Dat komt neer op een winst van 8 procent tegenover de huidige koers. Wij gaan ervan uit dat een fundamentele verbetering pas op gang komt in de tweede helft van dit jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content