Haussecombinaties op Vale

Het aandeel van Vale noteert slechts 0,8 maal de boekwaarde, een ronduit lage waardering, terwijl de koers tot het laagste peil van de afgelopen negen jaar is teruggevallen.

De prijzen voor ijzererts zitten nog steeds in een negatieve spiraal. Dat is uiteraard slecht nieuws voor het Braziliaanse Vale (9,45 USD), de grootste producent van ijzererts ter wereld. Recentelijk daalden de prijzen tot het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. De oorzaak is de tragere groei van China, de belangrijkste afnemer van ijzererts. Net als de belangrijkste concurrenten probeert Vale om de lagere prijzen te compenseren door een hogere productie. De daling van de waarde van de Braziliaanse real (BRL) ten opzichte van de Amerikaanse dollar (USD), die normaal positief zou moeten zijn, is echter een tweesnijdend zwaard voor Vale, omdat praktisch alle schulden in USD noteren.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Vale over het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 1,44 miljard USD leed, vergeleken met een nettowinst van 3,5 miljard USD over dezelfde periode van 2013. Positief is dan weer dat de afdeling basismetalen (koper en nikkel) van Vale wel goed presteert. Bovendien beschikken we momenteel over geen enkele aanwijzing dat in het dividend zal worden geknipt. We betalen momenteel slechts 0,8 maal de boekwaarde, een ronduit lage waardering, terwijl de koers tot het laagste peil van de afgelopen negen jaar is teruggevallen.

Durvers mogen dus haussecombinaties met opties opzetten en hiervoor kunt u terecht op de Amerikaanse optiebeurs. In de Verenigde Staten noteren de ADR-aandelen.

Defensieve callspread

Koop call jun ’15 8 @ 1,91 USD

Schrijf call jun ’15 10 @ 0,81 USD

De aankoop van de call juni 2015 met strike 8 kost 191 USD voor een standaardcontract van 100 stukken. Omdat een belangrijk onderdeel van het optiespel erin bestaat om premie te pakken, schrijft u ook de call juni 2015 met uitoefenprijs 10. Daardoor geeft u de tegenpartij het recht om 100 aandelen van Vale te kopen tegen 10 USD, maar in ruil voor dat recht krijgt u de relatief belangrijke premie van 81 USD. Uw inzet bedraagt dus 110 USD (191 – 81 USD). Uw break-even bevindt zich op 9,10 USD, wat maakt dat de koers per saldo met 4% mag dalen voor u geld verliest. Uiteraard mikt u op een hausse en wanneer 10 USD wordt aangetikt, behaalt u de maximale winst van 90 USD of 82% meer dan uw inzet. Daarvoor volstaat een hausse van het aandeel met 6%.

Agressievere callspread

Koop call jun ’15 10 @ 0,81 USD

Schrijf call jun ’15 13 @ 0,20 USD

Ook gokkers kunnen aan hun trekken komen en met een minieme inzet kunnen ze een fraaie winst boeken bij een redelijke koersstijging van Vale. In dit voorbeeld wordt de call juni 2015 met strike 10 gekocht, die in het eerste voorbeeld werd geschreven. Dat kost 81 USD. Via het gelijktijdige schrijven van de call 15 met dezelfde afloopdatum recupereert u 20 USD, zodat uw inzet daalt tot 61 USD (81 – 20). Enig rekenwerk levert op dat u per saldo break-even speelt op een koers van 10,61 USD. Bij nog hogere koersen behaalt u fraaie winsten en wanneer 13 USD wordt bereikt – dat vergt een hausse met 38% – boekt u de maximale winst van 249 USD of uw inzet maal 4.

Put schrijven

Schrijf put jun ’15 9 @ 0,87 USD

Wanneer de koers van een aandeel laag staat en u verwacht beterschap, dan is het schrijven van een ongedekte put een aanlokkelijke strategie, zeker als u fraaie premies opstrijkt. Voor het schrijven (verkopen) van de put juni 2015 met strike 9 krijgt u een premie van 87 EUR. Dat betekent dat u slechts verlies lijdt bij koersen onder 8,13 USD. U beschikt dus over een baissemarge van 14%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content