Haussecombinaties op UCB

© belga

UCB is de grootste daler in de Bel-20 dit jaar.

Zeker nu de de financiële blog Bronte Capital de patentproblemen rond UCB’s middel tegen epilepsie Vimpat, het tweede best verkopende product van UCB, eind vorige week nieuw leven inblies, ziet de toekomst er duister uit. Maar misschien krijgt UCB volgend jaar een goedkeuring voor romosuzumab, zijn middel tegen osteoporose. Hoog tijd om met een beperkte inzet via opties tegendraads à la hausse te gaan op het aandeel.

We mogen ons echter niet vergalopperen. Het patent van Vimpat kan in 2017 wel degelijk verloren gaan. Bovendien is de goedkeuring van romosuzumab verre van zeker. De wegen van de Food en Drug Administration (FDA) zijn soms ondoorgrondelijk. Een optiebelegger is daarom het beste voorzichtig. We spelen met een beperkt risico in op een mogelijke stijging van de beurskoers van UCB. De eerste strategie is, zoals gewoonlijk, een instapper.


Pure strategie

Koop call UCB maart ’17 met uitoefenprijs 56 euro @ 3,35 euro

Deze positie geeft u drie maanden het recht aandelen van UCB te kopen tegen 56 euro. U betaalt daarvoor 3,35 euro, of 7 procent van de huidige koers. Het is de puurste strategie om in te spelen op de mogelijke stijging van de aandelenkoers. Het risico op verlies is beperkt tot de inzet, maar het winstpotentieel is onbeperkt. Dat is zoals de aankoop van de aandelen zelf, zou u kunnen denken. Dat is niet zo. Reken even mee: als de koers van UCB weer richting 70 euro stoomt, maakt u de volle winst van 14 euro (70 – 56). Daarvan moet u alleen uw inleg van 3,35 euro aftrekken. Na die kosten hebt u de investering vier keer terugverdiend. Als hefboom kan dat tellen.


Synthetische long call

Koop 100 aandelen UCB @ 56 euro

Schrijf 1 put UCB maart 2017 met uitoefenprijs 56 euro @ 3,75 euro

De tweede strategie is geschikt voor wie zweert bij de aankoop van de aandelen. We combineren de aandelen van UCB met de gelijktijdige aankoop van een putoptie op dezelfde aandelen. Zo’n positie heet ‘synthetische long call’, omdat ze hetzelfde winstpotentieel heeft als een gekochte call.

Het risico is beperkt tot de betaalde putpremie (3,75 euro). Anderzijds is het opwaartse potentieel onbeperkt. Mocht de koers van het aandeel van UCB onverwachts toch verder zakken, dan hebt u tot maart 2017 het recht te verkopen tegen 56 euro. U bent dus verzekerd tegen een terugval of, zo u dat wenst, tegen de grillen van de patentbureaus of de FDA.

Partner Content