Haussecombinaties op Royal Dutch Shell

Het aandeel van Shell noteert tegen slechts 1 keer de boekwaarde. Dat is een aantrekkelijk niveau om in te stappen.

Het lijkt er sterk op dat de periode van de goedkope olie achter de rug is. Sinds het dieptepunt is de koers van ruwe olie al gestegen met 70%, ondanks pogingen om de output te beperken. Meer dan waarschijnlijk zal de hausse van de olieprijs niet supersnel geschieden, want het overschot op de markt moet eerst nog worden weggewerkt.

Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell (RDSA; 21,90 EUR) zag zijn winsten in de afgelopen kwartalen sterk teruglopen, maar de groep behoudt voorlopig haar traditioneel hoge dividend, dat op jaarbasis bruto 7,5% bedraagt. De groep bleef niet bij de pakken zitten en nam eerder dit jaar het Britse BG Group over voor 54 miljard USD in cash en aandelen. BG Group is gespecialiseerd in vloeibaar aardgas of LNG. Door die acquisitie verhoogden de olie- en gasreserves van Shell met een kwart. De schuld van Shell steeg tot 71,9 miljard USD, maar dat is slechts iets meer dan een kwart van het eigen vermogen. Momenteel slorpen de dividendbetalingen per jaar 4 miljard USD meer op dan de winst. Op termijn is dat moeilijk haalbaar, maar de groep liet al weten dat het kwartaaldividend van 0,47 USD veilig is tot eind dit jaar.

Ondanks het behoud van het hoge dividend deed de beurskoers van Shell het niet beter dan die van de concurrenten die wel in hun dividend knipten. Momenteel betaalt u voor Shell slechts 1 keer de boekwaarde. Dat blijft fundamenteel bekeken een aantrekkelijk niveau om in te stappen. Met tussentijdse correcties verwachten we nog hogere koersen op termijn.


Defensieve callspread

Koop call dec ’17 20 @ 3,10 EUR

Verkoop call dec ’17 25 @ 1,05 EUR

Deze defensieve callspread biedt goede winstkansen, op voorwaarde dat de koers van het aandeel op termijn wat aantrekt, maar u kunt daarop anderhalf jaar wachten. Voor de aankoop van de call december 2017 met uitoefenprijs 20 moet u een premie van 310 EUR neertellen, maar u recupereert 105 EUR als u gelijktijdig de call 25 met dezelfde afloopdatum schrijft. In totaal bedraagt uw investering, en ook uw maximale verlies, dus 205 EUR (310 – 105). Bij deze spread behaalt u een break-even (geen winst of verlies) op de vervaldag bij een koers van 22,05 EUR, slechts een habbekrats hoger dan het huidige niveau. Bij nog hogere koersen behaalt u winst, al wordt die afgetopt op 25 EUR. Wordt dat niveau bereikt, dan boekt u wel een winst van 295 EUR, of meer dan een verdubbeling van uw inzet. Ook agressievere call spreads zijn kansrijk. De inzet is lager, terwijl het winstpotentieel hoger is. Wel moet de koers van het onderliggende aandeel sterker stijgen voor u winst boekt.


Put schrijven

Schrijf put dec ’17 22 @ 4,05 EUR

Zoals vaak is het schrijven van een (ongedekte) put een van de beste methodes om te profiteren van een koersstijging. U krijgt de royale premie van 405 EUR voor het schrijven (verkopen) van de put december 2017 met uitoefenkoers 22, zodat u per saldo alleen verlies lijdt als de koers van Shell onder 17,95 EUR daalt. Blijft de koers van de oliegigant boven 22 EUR, dan kunt u na afloop van de rit de gekregen premie volledig op zak steken.


Turbo

Koop call dec ’17 23 @ 1,70 EUR

Schrijf put ‘dec 17 18 @ 2,00 EUR

Het interessante van deze turbo is dat de premie voor de aankoop van de call december 2017 met strike 23 wordt gehaald uit het schrijven van de put 18 met dezelfde looptijd. U haalt initieel nog 30 EUR (200 – 170) uit deze combinatie. Bij afloop lijdt u slechts verlies onder 17,70 EUR. Bij koersen boven 23 EUR behaalt u winst en het leuke is dat die niet wordt afgetopt. De koers van Shell moet slechts met 5% aantrekken voor 23 EUR wordt bereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content