Haussecombinaties op DSM

Het DSM-aandeel lijkt nu aantrekkelijk geprijsd en we zien een koerspotentieel van 20%.

Het Nederlandse DSM (49,91 EUR) is niet meer de cyclische chemiegroep van weleer. Het werd een vooraanstaande onderneming in gezondheid, voedingsingrediënten en hoogwaardige materialen. Bij de divisie Nutrition is DSM wereldleider in bio-ingrediënten, terwijl de groep ook de grootste wereldproducent van vitamines is. Het kroonjuweel van de tak Performance Materials is Dyneema, een product dat alom wordt beschouwd als de sterkste vezel ter wereld en waarvoor nog steeds nieuwe toepassingen worden gevonden. In het eerste kwartaal van 2014 schrokken de beleggers van de margedruk bij de divisie Nutrition, maar de grootste problemen lijken inmiddels achter de rug te liggen. Omdat het operationeel resultaat in 2014 lager zal uitvallen dan vorig jaar, richten we onze blik al naar 2015. Tegen 16 maal de verwachte winst voor 2015 lijkt het DSM-aandeel aantrekkelijk geprijsd en we zien een koerspotentieel van 20%. Met gerichte optiecombinaties kunt u op een dergelijk scenario inspelen. De optieseries met de langste looptijd die op Euronext Amsterdam noteren, lopen pas af in december 2018, maar die looptijd vinden we veel te lang. Dan hebben de opties die expireren in december 2015 meer potentieel. Met een looptijd van bijna 17 maanden kunt u de komende gebeurtenissen met een gerust hart afwachten.

Defensieve callspread

Koop call dec ’15 44 @ 7,50 EUR

Schrijf call dec ’15 55 @ 2,15 EUR

Deze defensieve callspread is zeer geschikt om in te spelen op een beperkte koersstijging, terwijl u geen geld verliest wanneer de koers stabiel blijft. De aankoop van de call december 2015 met strike 44 komt u op een uitgave van 750 EUR te staan, maar u recupereert bijna een derde of 215 EUR via het gelijktijdige schrijven van de call 55 met dezelfde looptijd. Uw inzet bedraagt dus 535 EUR (750 – 215) en meer dan dit bedrag kunt u niet verliezen. Noteert de koers van DSM op de vervaldag onder 44 EUR, dan verliest u uw volledige inzet. Bij een koers van 49,35 EUR, iets onder het huidige peil, speelt u break-even en bij hogere koersen behaalt u winst. Wordt 55 EUR bereikt of overschreden op de vervaldag, dan behaalt u de maximale winst van 565 EUR of meer dan een verdubbeling van uw inzet. Om dat te realiseren, volstaat een hausse met 10%.

Turbo

Koop call dec ’15 55 @ 2,15 EUR

Schrijf put dec’15 44 @ 2,35 EUR

In deze turbo stopt u geen geld, terwijl u over fraaie winstkansen beschikt wanneer de koers van DSM redelijk sterk aantrekt. Bovendien is uw verliesrisico kleiner dan bij een rechtstreekse aankoop van de stukken. De aankoop van de call december met strike 55 kost 215 EUR, terwijl u 235 EUR binnen krijgt via het schrijven van de put 44 met dezelfde afloopdatum. In de zone 43,80 – 55 EUR bevindt u zich in een niemandsland. Bij lagere koersen lijdt u verlies en bij hogere koersen boekt u winst en omdat die niet wordt afgetopt, kan ze aardig oplopen. U beschikt over een baissemarge van 12%, terwijl de haussemarge (10%) dezelfde blijft als in het eerste voorbeeld.

Put schrijven

Schrijf put dec ’15 48 @ 4,05 EUR

Zoals in de meeste gevallen, heeft het zin om een ongedekte put te schrijven, waarbij onze voorkeur uitgaat naar de put december 2015 met strike 48. De aantrekkelijke premie van 405 EUR die u krijgt, betekent dat u per saldo pas verlies lijdt bij koersen onder 43,95 EUR, zodat u over een baissemarge van 12% beschikt. Noteert de koers van DSM op de vervaldag minstens 48EUR, dan hebt u de gekregen premie volledig verdiend.

Partner Content