Haussecombinaties op bpost

Opties op het aandeel van bpost noteren op Euronext Brussel. De langstlopende series lopen af op 16 september 2016. Werk met limieten, want er zijn weinig verhandelingen.

Het Belgische postbedrijf bpost (24,4 EUR) kwam onlangs in het nieuws, nadat de deal voor de overname van het Nederlandse PostNL tegen 5,1 EUR per aandeel (te voldoen in cash en aandelen van bpost) in het water viel, onder meer omdat ex-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) te loslippig was geweest. Achter die overnamepoging zat een industriële logica. De bedeling van brieven en kaarten leidt nauwelijks tot synergievoordelen, maar dat is anders voor het segment van de pakjes, een activiteit waarin beide groepen sterk staan. Zeker voor bpost is dat een belangrijke groeipool, omdat de bezorging van traditionele brievenpost achteruitgaat.

Hoewel de omzet van PostNL de helft hoger ligt dan die van bpost, is de Belgische groep veel rendabeler. Het leidt weinig twijfel dat een andere groep zal proberen PostNL over te nemen, terwijl het mislukte bod gelukkig geen hypotheek legt op bpost. Het lijkt in de sterren geschreven dat bpost op zoek gaat naar andere overnames om zijn riante kaspositie aan het werk te zetten.

Op het aandeel van bpost noteren opties op Euronext Brussel en de langstlopende series expireren op de derde vrijdag van september 2016. Werk met limieten, want er zijn weinig verhandelingen.


Defensieve callspread

Koop call sep 24 @ 1,35 EUR

Schrijf call sep 26 @ 0,50 EUR

In deze defensieve callspread investeert u 85 EUR, want de aankoop van de call september met uitoefenprijs 24 kost 135 EUR, terwijl u 50 EUR recupereert als u gelijktijdig de call 26 met dezelfde afloopdatum schrijft. Meer dan dat bedrag kunt u niet verliezen. Het interessante is dat de koers van bpost slechts tot 26 EUR moet stijgen om de maximale winst van 115 EUR, of 135% meer dan uw inzet, te behalen. Om dat te verwezenlijken, volstaat een hausse van het onderliggende aandeel met 6%. Uw break-even, het peil waarop u per saldo winst noch verlies maakt, ligt op 24,85 EUR, 2% meer dan de huidige koers van bpost.


Put schrijven

Schrijf put sep 24 @ 0,90 EUR

Rijk zult u niet worden door het schrijven (verkopen) van de put september met uitoefenkoers 24. Toch is de premie van 90 EUR die u per contract van 100 opties krijgt, de moeite waard. Ze betekent dat u op de vervaldag slechts verlies maakt bij koersen onder 23,10 EUR, zodat u over een baissemarge van 5% beschikt. Bedenk dat de looptijd slechts iets meer dan drie maanden bedraagt en dat bpost tot de weinig volatiele aandelen behoort. Ook het schrijven van de put september met strike 23 (premie: 0,55 EUR) komt in aanmerking.


Turbo

Koop call sep 26 @ 0,50 EUR

Schrijf put sep 23 @ 0,55 EUR

In deze turbo stopt u geen geld, terwijl u grote winstkansen hebt als het onderliggende aandeel fors stijgt. De premie die u moet neertellen voor de aankoop van de call september met uitoefenkoers 26, bedraagt 50 EUR, terwijl u 55 EUR haalt als u gelijktijdig de vermelde put 23 met dezelfde afloopdatum schrijft. U haalt initieel de habbekrats van 5 EUR (55 – 50) uit die combinatie. Op de vervaldag lijdt u verlies onder 22,95 EUR. U beschikt dus over een baissemarge van 6%. Belangrijker is dat u in de plus komt bij koersen hoger dan 26 EUR, en het grote voordeel is dat die winst niet wordt afgetopt.

Partner Content