Haussecombinaties op ArcelorMittal

Omdat het herstel op de staalmarkt doorzet, moeten er vroeg of laat betere tijden aanbreken voor ArcelorMittal. Met gerichte optiecombinaties kunt u met een beperkt risico inspelen op een zo’n scenario.

De voorbije jaren kon u niet veel verdienen aan een belegging in de staalproducent ArcelorMittal (11,25 EUR). Ook de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar oogden niet zo hoopvol, want ArcelorMittal verlaagde de verwachting voor de ebitda voor heel 2014 van 8 miljard naar 7 miljard USD. Dat leidde tot een nieuwe koersdaling met 6%. Toch was niet alles negatief. Voor het eerst sinds 2012 maakte Arcelor Mittal nog eens winst, al bleef die met 0,03 USD per aandeel zeer bescheiden. De daling van de ijzerertsprijs is slecht nieuws voor de groep, omdat ze daarin de afgelopen jaren stevig investeerde, maar de vraag- en aanbodsituatie zien er beter uit in de toekomst. Naast kostenbesparingen maakt de groep werk van een verlaging van de schuldpositie.

Omdat het herstel op de staalmarkt zich zowel in de Verenigde Staten als in Europa doorzet, moeten vroeg of laat betere tijden aanbreken. Toch is de juiste timing bijzonder moeilijk in te schatten. Met gerichte optiecombinaties kunt u met een beperkt risico inspelen op een zo’n scenario. Voor opties op Arcelor Mittal kunt u terecht op Euronext Amsterdam. We geven de voorkeur aan de series die expireren in december 2016, omdat die de langste looptijd hebben.

Defensieve callspread

Koop call dec ’16 9 @ 2,80 EUR

Schrijf call dec ’16 12 @ 1,30 EUR

Het opzetten van deze defensieve callspread kost niet veel, terwijl u uw inzet kunt verdubbelen als de koers van het onderliggende aandeel wat aantrekt. Voor de aankoop van de call december 2016 met strike 9 moet u 280 EUR neertellen, terwijl u 130 EUR recupereert als u gelijktijdig de call 12 met dezelfde looptijd schrijft (verkoopt). Uw inzet bedraagt dus 150 EUR (280 – 130), en dat is ook uw maximale verlies. U speelt uw volledige inzet pas kwijt als de koers van Arcelor Mittal op de vervaldag lager is dan 9 EUR. Uw break-even ligt op 10,50 EUR. In het ideale scenario trekt de koers van het staalaandeel aan tot minstens 12 EUR. Dan behaalt u de maximale winst van 150 EUR of exact een verdubbeling van uw inzet. Daarvoor volstaat een hausse met 7%.

Put schrijven

Schrijf put dec ’16 10 @ 1,15 EUR

Gezien de lage koers van ArcelorMittal lijkt het risico op een verdere baisse beperkt, al weet men natuurlijk nooit, want aandelen blijven risicokapitaal. Voor het schrijven van de put december 2016 met uitoefenkoers 10 krijgt u een premie van 115 EUR. Dat betekent dat u per saldo slechts verlies lijdt bij een koers lager dan 8,85 EUR. Uw baissemarge bedraagt dus 21% en blijft de koers boven 10 EUR, dan hebt u de gekregen premie volledig verdiend op de vervaldag. Het risico van deze defensieve optiestrategie ligt lager dan bij een rechtstreekse aankoop van de aandelen. Als dat nodig is, kunt u uw optiestrategie uiteraard bijsturen.

Turbo

Koop call dec ’16 12 @ 1,30 EUR

Schrijf put dec ’16 10 @ 1,15 EUR

Ook met deze turbo loopt u een kleiner risico dan met de rechtstreekse aankoop van de stukken, terwijl u heel wat meer kunt verdienen als de koers van Arcelor Mittal op termijn aantrekt. Daarvoor hebt u meer dan twee jaar tijd. U besteedt 130 EUR voor de aankoop van de call december 2016 met strike 12. Het grootste deel van die premie (115 EUR) haalt u uit het gelijktijdige schrijven van de put 10 met dezelfde afloopdatum. Uw inzet bedraagt dus 15 EUR (130 – 115). Bij koersen lager dan 10 EUR neemt uw verlies toe, maar vanaf 12,15 EUR behaalt u winst en die wordt niet afgetopt.

Partner Content