Gouden kans met opties

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De goudprijs is al ruim een jaar aan het stijgen. We gaan à la hausse op de goudprijs via opties op de goudtracker SPDR Gold Shares.

De goudprijs is al ruim een jaar aan het stijgen. Althans in dollar. Vandaag is goud in de Amerikaanse munt 15 procent duurder dan begin 2017. We hebben de overtuiging dat de stijgende trend dit jaar en de komende jaren zal doorzetten. In euro was er de afgelopen twaalf maanden geen stijging, maar ook dat zien we veranderen in de loop van dit jaar. Goud is een rots in de branding bij toenemende onzekerheid op de financiële markten. Daar verwachten we ons in de loop van 2018 toch wel aan.

We gaan dan ook à la hausse op de goudprijs via opties op de goudtracker SPDR Gold Shares (NYSE Arca: GLD), die al enige tijd in de voorbeeldportefeuille zit. Die biedt beleggers een innovatieve, relatief kostenefficiënte en veilige manier om toegang te krijgen tot de goudmarkt. De SPDR® Gold Shares noteren op NYSE Arca, de grootste fysiek ondersteunde goudbeurs (ETF) ter wereld. De koers bedraagt ongeveer 125 dollar.

Put credit vertical

Koop de put GLD 15 juni 2018 met uitoefenprijs 125,00 dollar @ 3,19 dollar

Schrijf de put GLD 15 juni 2018 met uitoefenprijs 130,00 dollar @ 6,64 dollar

We schrijven een short put, maar limiteren het risico met een long put. Dat is de typische put credit vertical. Die combinatie levert 345 dollar (3,45 x 100, want de contractomvang is 100). Die premie mag u volledig houden, als de goudprijs stijgt. Die maximale winst verkrijgt u als de koers van de tracker klimt tot 130 dollar of hoger. Beide puts worden dan waardeloos.

Deze combinatie lijdt het grootste verlies als de goudprijs zakt. Dat is logisch, want we mikken op stijgende prijzen. Bij een daling tot 125 dollar of lager bedraagt het maximale verlies 155 dollar. Door de geschreven put moet u kopen tegen 130 dollar, maar u kunt weer verkopen tegen 125 dollar. Dat betekent een verlies van 500 dollar, maar u hebt een premie van 345 dollar premie ontvangen. Saldo: een beperkt verlies van 155 dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content