Extra rendement met index-opties

© REUTERS

De belangrijke Franse index CAC40 staat bijna 30 procent hoger dan in juli vorig jaar. wegens de forse koersbewegingen van de voorbije weken zijn de premies van opties erg hoog. Een geschikt moment dus om het rendement van de portefeuille op te krikken met geschreven ‘out-of-the-money’ putopties.

Een aandelenindex, zoals bijvoorbeeld de Bel-20 of de CAC40, bestaat uit een korf van aandelen. Opties op zo’n index zijn dus aan- of verkoopcontracten op een heel pakket aandelen tegelijk. Wie handelt in indexopties, kan inspelen op een daling of een stijging van een hele markt of een bepaald segment van een markt.

De voorbije maanden ging het behoorlijk hard op de meeste beurzen. De belangrijke Franse index, de CAC40 (Cotation Assistée en Continu), staat vandaag bijna 30 procent hoger dan in juli vorig jaar. De CAC40 is gestart in 1988 met als beginwaarde een stand van 1000 punten. De index is de voorbije dagen vlot over de grens van 5000 punten gegaan.

We zijn nu in aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. De eerste ronde vindt aanstaande zondag plaats, op 23 april. Twee weken later volgt de tweede ronde met de twee kandidaten die in de eerste ronde het best gescoord hebben. De markten vrezen de extreme kandidaten Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon. Als zij het erg goed doen in de eerste ronde, kan dat volgende week aanleiding geven tot een marktreactie.

We zouden enkele (dure) putopties kunnen kopen om ons te beschermen. Maar wegens de forse koersbewegingen van de voorbije weken zijn de premies van opties nu erg hoog. Een geschikt moment dus om het rendement van de portefeuille op te krikken met geschreven ‘out-of-the-money’ putopties.

Geschreven put

Schrijf 1 put CAC40-index juni ’17 met uitoefenprijs 5050 punten @ 229 euro

Als u deze put schrijft, haalt u direct de premie van 229 euro binnen. Elk contract staat voor 10 eenheden van de CAC40. In dit voorbeeld ontvangt u dus direct 2290 euro per contract. Een investering hoeft niet. Rond 5050 punten ligt een steun. Zolang de index hoger blijft, is de volle winst voor u. Gaat het lager dan 5050, dan moet u tien keer het verschil tussen 5050 en de stand van de index op 16 juni betalen.

Een periode van beperkte koersbeweging is ideaal voor de echte optieschrijver. De tijdswaarde van zowel calls als puts smelt dan als sneeuw voor de zon. Durvers zouden boven op de geschreven put ook een call kunnen schrijven.

Geschreven call

Schrijf 1 call CAC40-index juni ’17 met uitoefenprijs 5200 punten @ 79,20 euro

Met dit contract haalt u nog eens 79,20 euro x 10 of 792 euro binnen. De onderliggende strategie bestaat erin te rekenen op een horizontale beweging van CAC40 tussen de steun rond 5050 en de weerstand op 5200 punten. Als dat scenario zich voordoet, haalt u met de premie van de geschreven put en de geschreven call een totale opbrengst van 3082 euro binnen. Een berekend risico waard.

Partner Content