Drie herstelkandidaten, drie optiebenaderingen

© Belga

In de analyse van de week (zie p.2-3) stellen we drie herstelkandidaten voor. Hier bekijken we voor die aandelen hoe je kunt inspelen op potentieel dat nog niet in de koers verrekend is.

Getrouwde put

Laten we starten met een ‘oude getrouwe’ van deze rubriek, ArcelorMittal. We hebben een tijdje geleden een eenvoudige haussepositie opgezet met de gekochte call december 2017 met uitoefenprijs 6,98 euro.

Koop 1 call ArcelorMittal december ’17 met uitoefenprijs 6,98 euro @ 1,10 euro

Als de aandelenkoers stijgt tot boven 8,08 euro maakt u winst. Die winst zal procentueel uiteraard veel groter zijn dan wanneer u vandaag de aandelen zelf zou kopen. Dat heeft alles te maken met de hefboomwerking van opties.

Voor wie het graag wat complexer wil, halen we onze ‘getrouwde put’ van stal.

Koop 100 aandelen ArcelorMittal tegen 7,25 euro per aandeel

Koop 1 put (per 100 aandelen) december 2017 met uitoefenprijs 7,50 euro @ 0,88 euro

We gebruiken een getrouwde-putstrategie wanneer we optimistisch zijn over het aandeel, maar tegelijk beducht voor een terugslag. Mocht de koers zakken, dan geeft de putoptie het recht tot 15 december 2017 aandelen ArcelorMittal te verkopen tegen 7,50 euro. De put is een soort verzekering. Daalt het aandeel in waarde, dan schakelen we de put in. Stijgt de koers, dan is de betaalde premie verloren, net zoals bij een verzekering.


Geschreven put

Schrijf 1 put BAM Groep december 2017 met uitoefenprijs 6,00 euro @ 1,00 euro

De belegger die deze put op Koninklijke BAM Groep heeft verkocht, vreest dat het aandeel in waarde kan zakken. Hij dekt zich daartegen in en betaalt ons 1 euro om de aandelen eventueel af te nemen tegen 6 euro. Als hij gelijk krijgt, betalen wij uiteindelijk 5 euro per aandeel BAM (6-1). Maar wij rekenen op een verdere koersstijging. Daardoor zal de optie waardeloos aflopen en steken we de premie van 1 euro volledig op zak.


Geschreven call

Schrijf 1 call Boskalis september 2017 met uitoefenprijs 35 euro @ 0,70 euro

Wie onze raad heeft gevolgd en Boskalis-aandelen bezit, kan overwegen een calloptie te schrijven. We herhalen dat dat alleen verantwoord is als u de aandelen bezit. Wie er geen bezit en toch de call wil schrijven, koopt het best eerst 100 aandelen Boskalis per call die hij gaat schrijven.

Als de koers van het aandeel nog een tijdje op en neer gaat, zal de tijdswaarde (er is hier geen intrinsieke waarde) van dit contract smelten als sneeuw voor de zon. Op die manier krikt u het rendement op met iets meer dan 2 procent op vijf maanden. Stijgt de aandelenkoers snel en fors, dan moet u wellicht de aandelen leveren. U zult er 35 euro voor krijgen plus de premie van 0,70 euro. Dat is samen 6 procent boven de huidige koers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content