Beursblog: waarom de meeste boeken over beleggen tijd- en papierverspilling zijn

© Getty
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

In de non-fictie zijn er weinig onderwerpen waarover jaarlijks zoveel boeken worden uitgebracht als over geld en beleggen. De meeste daarvan zijn grotendeels tijd- en papierverspilling. Want beleggen leer je niet door te lezen.

Veel mensen bouwen doorheen het jaar een stapeltje boeken op waar ze niet toe komen. De zomer is vaak het uitgelezen moment om die leesachterstand in te halen. En voor de beurskevers onder ons zitten daar misschien, waarschijnlijk, enkele boeken over beleggen bij.

Voordat u vreest hieronder een zoveelste leeslijstje naar uw hoofd geslingerd te krijgen, dat komt er niet. Ik moet wel beginnen met een bekentenis. Ik vind The Intelligent Investor een heel saai boek. Ook al is het volgens Warren Buffett het “beste boek ooit over beleggen”, niets zal u deze zomer zo snel uw dagelijkse siësta in doen glijden als een paar bladzijden uit dat werk van de door Buffett verheerlijkte beleggingsgoeroe Benjamin Graham. Misschien scherp van geest, maar niet echt van pen.

Boeken over beleggen? Niet lezen, gewoon doen

Dat brengt me bij het nut en de zin van boeken over beleggen. Ik zie die er steeds minder van in. Ik ben er met de dag meer van overtuigd dat je beleggen niet per se leert door erover te lezen, maar wel door het te doen.

Akkoord, een boek kan een eerste aanzet zijn om te starten met beleggen of om een bepaalde nichevaardigheid van beleggen onder de knie te krijgen, maar daarna komt vooral neer op gewoon doen.

Beginnen met beleggen? Lees ons stappenplan

Wil je weten hoe je een bedrijf financieel analyseert, dan kan een boek je wegwijs maken, al kom je met een grondige Google-zoekopdracht ook al ver. Maar daarna zal het er toch vooral op aankomen het ene na het andere jaarverslag vast te pakken, te doorploegen en ermee aan de slag te gaan. Sla de eerste 100 bladzijden met marketing- en ESG-gewauwel over en begin bij de jaarrekening gevolgd door alle voetnoten.

Wil je een gesofisticeerde discounted cashflow-analyse leren te maken, dan vind je de basisbeginselen in allerlei boeken en online, maar het is pas door heel veel bedrijven uit verschillende sectoren door zo’n model te jagen, dat je er pas echt de waarde, de nuances en de tekortkomingen van leert te kennen.

Literaire obesitas

Ook de talloze boeken over beleggingspsychologie waarschuwen je voor allerlei denkfouten en gedragsvalkuilen, maar die leer je pas echt te ontwijken en te voorkomen wanneer je er eerst een keer intrapt. Hoe meer fouten je in het begin maakt, hoe sneller je de nodige lessen leert. Die fouten maak je door te doen, niet door te lezen.

Veel beleggingsboeken, en bij uitbreiding veel non-fictieboeken, bezondigen zich aan papierverspilling en tijdverspilling voor de lezer. De essentie is vaak terug te brengen tot een tiental pagina’s, soms zelfs een A4’tje, maar vaak doen ze er 250 of 300 bladzijden over.

Soms door de essentie te omfloersen met allerlei, vaak persoonlijke, verhalen die weinig boeien of naast de kwestie zijn. Of soms dumpt de auteur in de laatste hoofdstukken nog een hoop onderzoek die weinig met de essentie van het boek te maken heeft, maar waarvan hij – auteurs van boeken over beleggen zijn bijna altijd mannen – het jammer vindt het weg te gooien. Zo lijdt ook de boekensector aan obesitas. Maar er bestaat nog geen Ozempic voor.

Iedereen auteur

Waar ik wel heel erg voorstander van ben is dat ieder zijn eigen beleggingsboek schrijft, of beleggingsdagboek beter gezegd. Niets houdt je als belegger zo scherp als regelmatig schrijven over je beleggingsproces, je beslissingen en je miskleunen.

Probeer er al schrijvend achter te komen welke beleggingsaanpak jou het meest aanspreekt, waar jij je het best bij voelt. Schrijf bij elke belegging die je doet vooraf op waarom je die doet, hoe je tot die beslissing bent gekomen, welke argumenten pro en contra je hebt gevonden, welke risico’s, verwacht en onverwacht, ermee gemoeid zijn, enzovoort. Roep jezelf als belegger al schrijvend ter verantwoording.

Dat is de beste manier om alle beleggingswijsheden uit die boeken te internaliseren en niet in alle denkfouten en valkuilen te trappen. Dus naast leren door te doen, ook leren door te schrijven.

Beleggen voor beginners in 9 stappen: waarom en hoe beleggen, en waar moet u op letten?

Partner Content