Bescherm uw dure Telenet-aandelen

© Belga

Met opties kan de aandeelhouder zijn Telenet-aandelen beschermen tegen een verdere koersdaling. Bezit u geen aandelen, dan kunt u met opties geld verdienen door à la baisse te gaan.

Telenet is naar Belgische normen een duur aandeel. Maar onze markt wordt steeds competitiever – kijk maar naar het nieuwe, volledige aanbod van Orange Belgium. De evolutie van het aantal abonnees van Telenet wordt dan ook cruciaal in de halfjaarcijfers van 2 augustus. We hebben een verkoopadvies uitgebracht op het aandeel. Maar een optiebelegger heeft nog andere alternatieven. Met opties kan de aandeelhouder zijn Telenet-aandelen beschermen tegen een verdere koersdaling. Bezit u geen aandelen, dan kunt u met opties geld verdienen door à la baisse te gaan.


Geschreven call

Schrijf 1 call Telenet september 2017 met uitoefenprijs 55 euro @ 2,5 euro

Wie de aandelen bezit, kan die beschermen tegen een beperkte koersdaling door de call september met uitoefenprijs 55 euro te schrijven. U incasseert daarvoor 2,5 euro. Als de koers tegen midden september 55 euro of minder bedraagt, mag u de aandelen en de premie houden. Door het schrijven van de optie hebt u in minder dan twee maanden ongeveer 5 procent rendement gehaald. Slaat de koers van het aandeel een andere weg in, dan moet u wellicht verkopen. U ontvangt dan 55 euro per aandeel, plus de 2,5 euro premie die u al had ontvangen.

Een soortgelijke strategie kan ook interessant zijn voor wie geen aandelen bezit, maar rekent op een koersdaling. We herhalen dat het schrijven van callopties te gevaarlijk is voor beleggers die de onderliggende aandelen niet bezitten. Als ze zich vergissen en de koers fors stijgt, kan de callschrijver in de problemen komen. Dat kan worden opgevangen door een call te schrijven en tegelijk een call te kopen met een hogere uitoefenprijs.


Combinatie

Schrijf 1 call Telenet september 2017 met uitoefenprijs 55 euro @ 2,5 euro

Koop 1 call Telenet september 2017 met uitoefenprijs 57 euro @ 1 euro

Om die constructie op te zetten ontvangt u 1,5 euro (2,5 – 1). U rekent op een koersdaling van het aandeel van Telenet. Als dat gebeurt, behoudt u de premie (x 100). Mocht de koers toch fors stijgen, dan moet u de aandelen leveren tegen 55 euro. Dat is geen ramp, want u kunt ze nu zelf kopen voor 57 euro. U hebt daardoor de maximale schade beperkt tot 2 euro per aandeel, verminderd met de ontvangen premie van 1,5 euro (2,5 – 1). De handel in opties op Belgische aandelen is doorgaans beperkt. Het is dus raadzaam elke order te limiteren.

Partner Content