Ahold Delhaize-aandeel is zeer betaalbaar

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ondanks het sociaal conflict bij de Amerikaanse dochter Stop & Shop, blijft Ahold Delhaize wellicht aantrekkelijke cashflows genereren.

Dat stakingen een bedrijf pijn kunnen doen, heeft Ahold Delhaize aan den lijve ondervonden. Het sociaal conflict bij de Amerikaanse dochter Stop & Shop kostte het warenhuis in het tweede kwartaal meer dan 200 miljoen dollar omzet en ongeveer 100 miljoen dollar bedrijfswinst. De winstmarge zakte in het tweede kwartaal tot 3,6 procent. En jaar eerder bedroeg die nog 4,3 procent.

Maar stakingen zijn zeldzaam in een bedrijf. Ahold Delhaize zal daarom wellicht aantrekkelijke cashflows blijven genereren. De groep haalt ongeveer 75 procent van de omzet in de Verenigde Staten. Daardoor zal de keten wellicht minder hinder ondervinden dan de concurrenten van de komst van de Nederlandse groep Jumbo. Die komt in november naar België.

De koers van het Ahold Delhaize-aandeel is nochtans sterk in waarde gedaald sinds april van dit jaar. De waardering is zeer betaalbaar geworden. De koers-winstverhouding bedraagt 13 en de koersboekwaarde is 1,70. Inside Beleggen noemde het aandeel daarom koopwaardig. Maar een optiebelegger heeft nog andere ijzers in het vuur liggen. In plaats van onmiddellijk over te gaan tot de aankoop van aandelen, kunt u proberen de stukken goedkoper op de kop te tikken via het schrijven van putopties.

Geschreven put

Schrijf de put Ahold Delhaize december met uitoefenprijs 19,00 euro @ 0,41 euro

Mocht de aandelenkoers van Ahold Delhaize dalen tegen 20 december, dan moet u misschien de aandelen kopen. U betaalt dan slechts 19 euro, min de premie van 0,41 euro die u hebt ontvangen. Dat is ongeveer 10 procent onder de prijs die u vandaag moet betalen als u de aandelen zou kopen op de beurs. Trappelt de aandelenkoers ter plaatse of stijgt ze, dan doet u niets en behoudt u de premie. U maakt dan een mooie winst zonder investering.

Gekochte call

Koop de call Ahold Delhaize maart 2020 met uitoefenprijs 20,00 euro @ 1,60 euro

De meest directe manier om à la hausse te beleggen met opties, is via de aankoop van calls. Daarvoor is wel een beperkte investering nodig. Dit contract zit al in the money. De beurskoers van het onderliggende aandeel is dus al licht hoger dan de uitoefenprijs van deze optie. De eerste noemenswaardige weerstand wacht rond 24 euro. Als dat niveau wordt gehaald, dan is onze call ten minste 4 euro waard (24-20). Maar aangezien het contract pas afloopt op 20 maart 2020, kan er nog heel wat tijdswaarde bij komen. Het risico bij zulke constructies is het mogelijke verlies van de inzet. Dat is natuurlijk heel wat, maar groter kan de schade niet worden. Dat is anders bij een geschreven call, waar het potentiële verlies onbeperkt is. Daarom raden we zulke strategieën af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content