De 5 favoriete aandelen van… Joël Schols (Chess Capital)

Joël Schols | Foto: Chess Capital

Hoe vergaat het de beurshandel in de tweede helft van 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.

Deze week is het de beurt aan Joël Schols, die samen met Sam Hollanders de beheerder is van Chess Capital, een Luxemburgs fonds dat gespecialiseerd is in Europese bedrijven met een sterke betrokken aandeelhouder of een familiale verankering. De nadruk ligt op het vinden van verborgen waarde.

1/ Cloetta

“Cloetta is een Zweeds toonaangevend zoetwarenbedrijf van de familie Svenfelt, opgericht in 1862. Het produceert chocolade, snoep, pastilles en kauwgom in zeven fabrieken en verkoopt zijn producten in zestig landen. Sommige sterke merknamen bestaan al 150 jaar.

“Het bedrijf had de afgelopen jaren te kampen met de gevolgen van de pandemie. Daardoor zijn de cijfers tijdelijk beneden het gemiddelde. We verwachten een margeherstel en verdere groei. Ik beschouw dit bedrijf daarom als een koopje. Zonder groei verwacht ik nog altijd een jaarlijks beleggingsrendement van 12 procent. We denken aan de uitspraak van de Indiaas-Amerikaanse investeerder Mohnish Pabrai: ‘kop, ik win; munt, ik verlies niet.'”

  • Faire waarde: met nulgroei is het bedrijf tegen een discontovoet van 12 procent 19 Zweedse kronen waard, met realistische groeiverwachtingen meer dan 40 Zweedse kronen

2/ F.I.LA.

“F.I.L.A., voluit Fabbrica Italiana Lapis ed Affini, is actief in creativiteitsproducten, zoals potloden, stiften, waskrijt, markeerstiften en plasticine, voor kunstenaars, scholen en vrije tijd.

“Het meer dan honderd jaar oude bedrijf opereert in 150 landen met 33 dochterondernemingen en 25 fabrieken. Massimo Candela is CEO sinds 1992 en de grootste eigenaar met 27,1 procent van de aandelen. Het is een degelijk bedrijf met hogere rendementen en marges dan zijn concurrenten.

“De thesis is eenvoudig: het bedrijf bracht zojuist het Indiase dochterbedrijf DOMS naar de beurs. Het deel dat het nog aanhoudt, bedraagt 10 procent meer dan de hele beurswaarde van F.I.L.A. Het moederbedrijf, goed voor twee derde de van de winst, krijg je helemaal gratis. Zelfs als we dochter DOMS fors afwaarderen, betaal je minder dan 3 keer de ebitda voor het moederbedrijf.”

  • Faire waarde: 14 à 17 euro, als we DOMS zeer conservatief inschatten

3/ X-Fab

“Behalve bedrijven die je voor altijd wilt houden, kun je ook kiezen voor cyclische bedrijven waar je als contrair belegger regelmatig in- en uitstapt.

“De producent van analoge chips X-Fab kochten we ooit tegen minder dan 3 euro en verkochten we tegen 9 euro. Mister Market biedt het ons nu weer aan voor minder dan 6 euro. Dankzij die cycliciteit kunnen we vandaag opnieuw instappen tegen 85 procent van de boekwaarde, en dat voor een bedrijf met een solide balans en een capabel management op een groeimarkt.

“Kortom, veel te goedkoop voor de kleine broer van Melexis. De oprichters Roland Duchatelet, Françoise Chombar en Rudi De Winter hebben samen nog de helft van de aandelen in handen.”

  • Faire waarde: boven 10 euro

4/ Tessenderlo Group

“Luc Tack kondigde aan dat zijn bedrijf voor 69 miljoen euro eigen aandelen gaat inkopen voor een maximaal bedrag van 23 miljoen euro. Dat betekent dat een van onze allerbeste toewijzers van kapitaal in de Belgische industrie 30 euro per aandeel heel interessant vindt.

“De cijfers waren niet goed in 2023 en dit jaar volgt wellicht dezelfde trend. De verschillende industriële activiteiten konden elkaar niet stutten.

“Het beeld in de Agro-afdeling typeert: terwijl het in 2022 bergaf fietsen was met wind in de rug, bracht 2023 het omgekeerde beeld. Leveranciers dreven de prijzen op, kalium mocht niet meer in Rusland en Wit-Rusland gekocht worden. Het gevolg waren heel dure grondstoffen en hoge transportkosten. Desondanks, en niettegenstaande kommer en kwel in de andere afdelingen, bleef de vrije cashflow nagenoeg gelijk op afgerond 220 miljoen euro, dankzij de lagere behoefte aan werkkapitaal.

“De nettoschuld werd omgezet in een nettokaspositie van 10 miljoen euro, en dat inclusief dividendenbetaling en de inkoop van eigen aandelen. Er werd ook 178 miljoen euro geïnvesteerd. Zelfs met vergelijkbare resultaten dit jaar is de koers extreem gedaald. Onder 25 euro is Tessenderlo dan ook erg koopwaardig. Tessenderlo koopt gretig aandelen in, wat de niet verkopende aandeelhouders ten goede komt.”

5/ Stellantis

“Stellantis ontstond uit de fusie van Peugeot en Fiat Chrysler en is de op drie na grootste autofabrikant ter wereld, gemeten in aantallen. Iedereen kent de veertien merken, waaronder Maserati, Opel, Jeep, Citroën en Alfa Romeo.

“De beleggingsthesis is onwaarschijnlijk eenvoudig: het bedrijf is belachelijk goedkoop en wordt goed geleid door Carlos Tavares, een van de top-CEO’s in de auto-industrie, met de familiale verankering van de families Agnelli (via Exor) en Peugeot. Je koopt dit bedrijf dat bulkt van de cash voor 3 à 4 keer de jaarwinst. Voor je geduld ontvang je zo’n dikke 10 procent dividendrendement.

“Waarom noteert het zo laag? Mindere cijfers in eerste jaarhelft, de moeilijkere EV-markt en de Chinese dreiging. Antwoord van Stellantis: er komen 21 nieuwe modellen uit in tweede jaarhelft, het doet meer dan EV’s en het heeft de joint venture met het Chinese LEAP Motors voor distributie buiten China.”

  • Faire waarde: boven 30 euro

Vorige week:

Partner Content