Ondernemen Renovatie Justitiepaleis eindelijk begonnen: 'De medewerkers hebben 20, 30 jaar in verschrikkelijke omstandigheden gewerkt'
Ondernemen Ondernemen Barbie the Movie moet Barbie weer incontournable maken Speelgoedproducent Mattel spaart kosten noch moeite om Barbie bij de tijd te houden, maar toch lijkt Barbie op haar 64ste over haar hoogtepunt heen. De langverwachte live-actionfilm over haar, met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrollen, moet het tij keren.
Nieuws Nieuws Cartoonist Karl Meersman exposeert in Antwerpen: ‘België is het beste land ter wereld voor de vrije meningsuiting. Maar er verandert iets’ Wie de cartoons die Karl Meersman elke week voor Trends maakt in het echt wil zien, naast tekeningen van zijn grote idool Félicien Rops, kan vanaf morgen terecht in Museum De Reede in Antwerpen.
Ondernemen Ondernemen Lode Godderis (CEO IDEWE): 'Pesten komt voor in de beste bedrijven' Pesten is niet alleen een pest op school, maar ook op de werkvloer. Werknemers, teams en bedrijven moeten daarover durven te praten, vindt Lode Godderis, de CEO van de preventieadviseur IDEWE. Het beleid van de organisatie en de rol van de leidinggevende zijn doorslaggevend om grensoverschrijdend gedrag in de kiem te smoren.
Ondernemen Ondernemen 'Pesten komt voor in de beste bedrijven' Trends selecteert grensverleggende thema's. De Week tegen Pesten brengt onder de aandacht dat het probleem ook in de bedrijven aangepakt moet worden. Pesten is niet alleen een pest op school, maar ook op de werkvloer. Werknemers, teams en bedrijven moeten daarover durven te praten, vindt Lode Godderis, de CEO van de preventieadviseur Idewe. Het beleid van de organisatie en de rol van de leidinggevende zijn doorslaggevend om grensoverschrijdend gedrag in de kiem te smoren.
Ondernemen Ondernemen Ann Wauters: 'Een leider zijn kun je leren' Wat heb ik geleerd? Het antwoord op die vraag is waardevoller dan om het even welke kampioenstitel, vindt Ann Wauters. Aan haar internationale topcarrière als profbasketbalster heeft ze een sterk geloof in de kruisbestuiving tussen sport en de bedrijfswereld overgehouden. "Het oprecht goed voorhebben met mensen is een basisvereiste voor een leider."
Ondernemen Ondernemen Kunst Aan Zet komt traag uit de startblokken Een jaar geleden ging de renteloze kunstlening Kunst Aan Zet van start. Via de 41 deelnemende galeries zijn 44 kredieten afgesloten om een werk van een levende Vlaamse kunstenaar op afbetaling te kopen. "Het duurt soms even duurt voor dingen doordringen."
Nieuws Nieuws 'Naar een tegengestelde mening luisteren is de enige manier om zich als mens te ontwikkelen' In een boek pleit de Amerikaanse journaliste Kate Murphy voor de herwaardering van het luisteren. "Luisteren wordt vaak beschouwd als de volgzame tegenhanger van praten, maar het is juist de machtigste rol tijdens het communiceren."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bestsellerauteur David Epstein: 'Ga flirten met je mogelijke zelven' Niet vroege, maar late specialisatie is de sleutel tot succes, stelt de Amerikaanse bestsellerauteur David Epstein. En mensen doen er verstandig aan zich niet op te sluiten in een specialisme, maar een brede persoonlijke en professionele kennis te ontwikkelen.
Ondernemen Ondernemen Ondernemer Hassan Al Hilou over diversiteit: 'Ik wil jongeren niet doodknuffelen' Als kind sliep Hassan Al Hilou in een studio vol schimmel en in de kou op de grond. Op zijn vijftiende werd hij ondernemer. In een boek legt hij uit hoe iedereen de ondernemer van zijn eigen leven kan worden. "Overal in de bedrijven die ik binnenga, zie ik werknemers die zich vervelen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'De Vlaamse musea dreigen te provincialiseren' Het Kunstmuseum in Den Haag heeft een blockbuster opgezet rond een topstuk van Claude Monet in zijn collectie. Maar hoe komt het toch dat Vlaamse musea zo weinig werken van internationale modernisten zoals Monet hebben? "In de voorbije vijftig jaar hebben de musea nauwelijks een aankoopbeleid kunnen voeren."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bestsellerauteur Malcolm Gladwell: 'Trek niet meteen conclusies over een vreemde' We willen zo graag vreemden vertrouwen dat we het niet doorhebben als we worden bedrogen. En denken dat we het karakter van mensen kunnen aflezen van hun uiterlijk, leidt tot catastrofes. In zijn nieuwe boek legt bestsellerauteur Malcolm Gladwell uit hoe aartsmoeilijk het is om anderen te begrijpen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sara Lammens (KBR): 'De overheid investeert te weinig in de digitalisering van haar erfgoed' De KBR heeft iets van een topmuseum waarvan de hele collectie in de reserves zit. Daar komt verandering in. Sinds deze week toont de bibliotheek haar unieke verzameling Bruegel-prenten in een nieuwe prestigieuze tentoonstellingsruimte. Ook online gooit de KBR de deuren open.
Ondernemen Ondernemen Kunst afbetalen in termijnen: Vlaanderen lanceert de renteloze kunstlening Binnenkort kunnen kunstliefhebbers een renteloze lening afsluiten om werk van levende Vlaamse en Brusselse kunstenaars te kopen. De nieuwe instroom van kunstverzamelaars moet vooral de kunstenaars ten goede komen. Al hebben de galeries een streepje voor.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Auteur Pascal Verbeken: 'Brussel is altijd al een stad van het licht geweest' Brussel roept vaak angst en weerzin op. Maar de stad heeft een keerzijde, benadrukt auteur Pascal Verbeken. "Brussel heeft altijd plannenmakers aangetrokken. Ze is altijd een stad van utopieën, dromen en vergezichten geweest." Al brachten die utopieën het paradijs niet noodzakelijk dichterbij.
Ondernemen Ondernemen Camille Pisani (directeur Museum voor Natuurwetenschappen): 'Dit zijn middeleeuwse toestanden' De regering-Michel zou de federale wetenschappelijke instellingen hervormen. In plaats daarvan hebben ze nog meer middelen en flexibiliteit verloren. "De volgende regering kan dat beleid echt niet voortzetten", waarschuwt Camille Pisani, de afscheidnemende algemeen directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Ondernemen Ondernemen Het fotoboek bloeit als nooit tevoren: 'Die markt is een wereldmarkt' Het papieren boek is nog lang niet dood. Het fotoboek beleeft zelfs een boom in Vlaanderen.
Ondernemen Ondernemen Flirten met boeken: Vlaanderen is eregast op de Foire du Livre de Bruxelles Vlaanderen probeert Franstalige boekenliefhebbers te verleiden op de Foire du Livre de Bruxelles. Beide partijen hopen op een vaste relatie.
Ondernemen Ondernemen Waarom de Sint-Annakerk in Gent een Delhaize wordt (en mogelijk ook niet) Schandaal in Gent: de stad knoopt onderhandelingen aan om de leegstaande Sint-Annakerk te verkopen aan Delhaize. Aan die beslissing is een lang selectieproces voorafgegaan. "Het voorstel van Delhaize was het project dat de erfgoedwaarde van de kerk het best respecteerde."
Ondernemen Ondernemen Guido Gryseels (directeur AfricaMuseum): 'Het is pompen of verzuipen' Het was een dure belofte: de regering-Michel I zou eindelijk de federale wetenschappelijke instellingen hervormen. Dat is niet gelukt. Dat het AfricaMuseum vorige maand toch succesvol is heropend, is een mirakel, zegt algemeen directeur Guido Gryseels.
Nieuws Nieuws Galeriehouder Adriaan Raemdonck over 50 jaar De Zwarte Panter: 'Geld is een tube verf' Vijftig jaar geleden opende Adriaan Raemdonck galerie De Zwarte Panter. Het heilige vuur is nog altijd niet geblust. "Als je alleen bezig bent met geld, mis je de poëzie van dit beroep."
Ondernemen Ondernemen Museum Dhondt-Dhaenens wordt 50: 'Er valt niet echt veel te vieren' Het oudste museum voor actuele kunst in Vlaanderen wordt vijftig. Toch wordt er niet gevierd in het Museum Dhondt-Dhaenens. Daarvoor is de renovatie te acuut. "Niemand beseft in welke primaire omstandigheden wij hier werken."
Ondernemen Ondernemen Alexis Dragonetti (Boek.be): 'De Boekenbeurs is geen Kookboekenbeurs' De bezoekersaantallen van de Boekenbeurs lopen terug. Alexis Dragonetti, de gedelegeerd bestuurder van Boek.be, wil het tij keren voordat het te laat is. "We moeten ons vak verdedigen en futureproof maken."
Ondernemen Ondernemen Waarom het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zich zorgen maakt over zijn toekomst Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft een wereldreputatie als erfgoedinstelling. Maar het maakt zich zorgen over een hervorming van het federale wetenschapsbeleid. "Het zou jammer zijn als we onze rol als onderzoeksinstelling voor het Belgische erfgoed moeten terugschroeven."
Ondernemen Ondernemen 60 jaar Bokrijk: hoe een museum de toeristische goudmijn van Limburg kan worden Bokrijk staat in de steigers. Er is niet alleen een restauratiecampagne bezig, het openluchtmuseum moet ook een sleutelrol spelen in de verdere toeristische ontwikkeling van Limburg. "We gaan Bokrijk extralarge maken."
Ondernemen Ondernemen Hoe een meesterwerk werd opgeofferd voor de Grote Moskee van Brussel Veertig jaar geleden opende de Grote Moskee van Brussel de deuren. Het Panorama van Caïro, het meesterwerk van Emile Wauters dat sinds 1897 in het gebouw had gehangen, verdween spoorloos. "Nee, het schilderij is niet vernietigd. Het is gewoon helemaal vergeten."
Ondernemen Ondernemen Peter De Wilde (topman Toerisme Vlaanderen): 'Wij zijn professionele positievelingen' De Vlaamse Meesters schieten niet op volle kracht uit de startblokken. Toch is Peter De Wilde, de topman van Toerisme Vlaanderen, ervan overtuigd dat de volgende tweeënhalf jaar 3 miljoen mensen in Vlaanderen naar Vlaamse kunst komen kijken.
Opinie | Wim Ver Elst Opinie | Wim Ver Elst 'Zorgen dat de schilderijen droog hangen, is niet hetzelfde als een museumbeleid voeren' Als we echt willen dat grote aantallen buitenlandse bezoekers in Brussel en Vlaanderen naar Vlaamse meesters komen kijken, moeten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel met hun rijke collecties een nieuwe dynamiek vinden. Dat zegt Trends-redacteur Wim Ver Elst.
Ondernemen Ondernemen Manfred Sellink (directeur KMSKA): 'Musea zitten niet meer in een ivoren toren' Het stadsfestival Antwerpen Barok 2018 opent binnenkort zonder het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, dat wordt verbouwd. Maar de instelling geeft toch present, via partnerschappen met collega's. Samenwerken is de toekomst voor de musea, zegt directeur Manfred Sellink.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Waarom het Chinees Paviljoen in Brussel elf jaar dicht is (en ten prooi valt aan vandalen) De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen, twee architecturale parels in Brussel, zijn dit jaar vijf jaar gesloten voor het publiek. Het paviljoen is in slechte staat en valt ten prooi aan vandalen. "Er bewegen dingen, alleen is dat vanbuiten nog niet te zien."
Inspiratie Inspiratie Het Vlaamse blokfluitkwartet Vier op 'n Rij stopt na 31 jaar: 'In Azië zijn we een boysband' Vier op 'n Rij, de Fab Four van de blokfluit, neemt dit jaar afscheid van het podium. Concerten verkopen is moeilijker dan vroeger, stellen ze vast. "Mooi en professioneel spelen is niet meer genoeg."
Ondernemen Ondernemen Hoe een Vlaamse uitgever de wereld verovert met prentenboeken Omdat ze genoeg had van slechte kinderboeken, begon Greet Pauwelijn prenten-boeken uit te geven in het Engels én het Nederlands. Alleen: ze woonde in Nieuw-Zeeland. De spreidstand tussen twee taalgebieden is aartsmoeilijk.
Ondernemen Ondernemen 'Als je geld wilt verdienen, moet je geen uitgeverij beginnen' De boekenbranche beleeft woelige tijden. Kleine, onafhankelijke uitgevers nemen het terrein in dat de grote uitgeefconcerns braak laten liggen. Hun liefde voor boeken is belangrijker dan winst maken. "Als je geld wilt verdienen, moet je geen uitgeverij beginnen. Dat is simpel."
Ondernemen Ondernemen 'Het meest Belgische museum van Nederland' Het Museum De Pont in Tilburg verzamelde de voorbije vijfentwintig jaar werk van het puikje van de internationale kunstwereld, onder wie een keur van Belgische kunstenaars. Subsidies wil de instelling niet. "Je haalt een vorm van bemoeienis binnen."
Inspiratie Inspiratie Kamermuziekcursus Musica Mundi wordt een school Op de zomercursus, en vanaf volgend jaar op de school van Musica Mundi, kunnen jonge talenten van tien tot achttien jaar samen muziek maken met de grootste klassieke sterren. Wonderkinderen zijn niet gewenst.
Geld Geld Rubenshuis toont de Tintoretto van David Bowie De vaste collectie aanvullen met nieuwe aankopen is onbetaalbaar voor het Rubenshuis. Daarom trekt het museum bruiklenen uit particuliere verzamelingen aan. Maar een aanwinst uit de collectie van David Bowie heeft net dat tikkeltje meer.
Ondernemen Ondernemen Alexandra De Poorter (directeur ad interim Jubelparkmuseum): 'Ik voel me soms een poetsvrouw' De federale regering wil werk maken van de renovatie van het Jubelparkmuseum in Brussel. Maar de decennialange verwaarlozing heeft tot een dramatische achterstand geleid. De emmers in de zalen lijken nog de minste zorg van Alexandra De Poorter, de directeur ad interim van het museum.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'De hoofdstad van Europa zijn is een opdracht' Dirk Snauwaert maakt met zijn kunstencentrum WIELS een denkoefening over het afwezige museum voor hedendaagse kunst in Brussel. "Hoe kun je mensen verbinden? Die vraag houdt veel mensen in de museumwereld bezig."
Nieuws Nieuws Zoek de stichter Een fastfoodketen beginnen zou hen alleen narigheid bezorgen, vreesden de broers McDonald. Ray Kroc maakte van McDonald's een multinational. Een nieuwe film vertelt slechts een deel van hun verhaal.
Nieuws Nieuws EINDSTATION AARDE Mars One zou de eerste kolonisten neerzetten op Mars. De missie moest het grootste media-event aller tijden worden. Maar het is twijfelachtig of ze ooit van de grond komt, stelt de Nederlandse journalist Joris van Casteren, die een boek schreef over het project.
Nieuws Nieuws Het Louvre van Luik De tentoonstelling over de Frans-Amerikaanse kunsthandelaar Paul Rosenberg bevestigt de internationale allure van het gerenoveerde museum La Boverie in Luik.
Inspiratie Inspiratie 'Kunst kan mensen veranderen' Michael De Cock wil van de KVS een cultuurhuis maken waar elke gemeenschap in de hoofdstad zich welkom voelt. "Alle stadstheaters staan op een kantelpunt."
Nieuws Nieuws VIJF EEUWEN VECHTEN "Vlaanderen was het Silicon Valley van de middeleeuwen", is de boodschap die Fernand Huts uitdraagt met een tentoonstelling en een boek. Maar de middeleeuwen was ook een tijd van diepe crisissen en zware politieke en sociale spanningen.
Nieuws Nieuws PIXELS VOOR EEN TWEEDE LEVEN Als we in de toekomst naar Belgische klassiekers als Daens en Toto le héros in hd willen kijken, moeten die films nu worden gedigitaliseerd. Cinematek zet er zijn schouders onder.