Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws "Verbod op verkoop met verlies kan fruitboeren helpen" Fruittelers hebben actie gevoerd tegen de lage prijzen die zij ontvangen. Vlaams minister van Landbouw Brouns heeft begrip voor hun protest. Hij verwacht ook een inspanning van de supermarkten, die bijvoorbeeld appels vijf tot zes keer duurder verkopen dan wat telers ontvangen. Ook landbouworganisatie Boerenbond pleit voor een meer evenwichtige verdeling van de winstmarges op fruit.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Dubbele capaciteit voor spoorvervoer in Antwerpse haven Spoorbeheerder Infrabel gaat een belangrijke goederenlijn in de Antwerpse haven ontdubbelen èn elektrificeren. Een investering van dertig miljoen euro. 't Gaat om de lijn tussen Stabroek en de Nederlandse grens. Door de modernisering van de lijn zullen bedrijven meer goederen sneller, goedkoper en duurzamer kunnen vervoeren. Infrabel werkt voor het project samen chemiereus BASF en spoorterminal Combinant.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Bedrijf uit Erpe-Mere brengt slimme stroommodule op de markt Qbus, een bedrijf dat elektrische installaties in gebouwen slim maakt, brengt een nieuw, ingenieus apparaat op de markt : een energiemodule om het stroomverbruik in huizen te sturen en te spreiden. En dus de energierekening te verlagen. Qbus verwacht dat zo'n 100.000 Vlaamse woningen over vijf jaar met het toestel zullen uitgerust zijn.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Vestager: 'elke staatssteun aan rijke regio, moet arme regio meetrekken' Om groene investeringen in de Europese industrie te waarborgen en te versterken, is de Europese Commissie van plan de staats-steunregels tijdelijk te versoepelen. Al is het daarbij dansen op het slappe koord. Zo'n versoepeling zou immers de concurrentie tussen de lidstaten kunnen aanwakkeren en de interne markt verstoren. Volgende week is er al een Europese top over de kwestie.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws "Witte woede" herleeft met grote betoging De witte woede is springlevend. Meer dan 18.000 mensen uit de zorg-, welzijns- en cultuursector hebben in Brussel gedemonstreerd tegen de hoge werkdruk en het tekort aan personeel en voor hogere lonen. De opkomst was groter dan de vakbonden zelf hadden verwacht. De betogers willen de zorg weer bovenaan de politieke agenda krijgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Koen De Leus (BNP Paribas Fortis): 'Stijging voedselprijzen is gigantisch' Niet alleen het economische groeicijfer, maar ook het Belgische inflatiecijfer moeten we met de nodige omzichtigheid benaderen, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Peter Vanden Houte (ING) over economische groei: 'Zeggen dat het goed gaat, is overdreven' De Belgische economie is in het vierde kwartaal met 0,1 procent gegroeid, terwijl economen een krimp hadden verwacht. Een recessie lijkt daarmee van de baan. Toch hoedt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, zich voor overdreven optimisme: "Dankzij de ongelofelijke daling van de gasprijzen zijn we misschien aan het ergste ontsnapt. Maar zeggen dat het goed gaat, is overdreven."
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Hulp aan Oekraïne put krappe legervoorraden nog extra uit Ons land stuurt voor bijna 94 miljoen euro extra militaire hulp naar Oekraïne. Luchtdoelraketten, anti-tankwapens en machinegeweren. 't Vertrekt allemaal richting Oekraïne. Tanks leveren we niét. Die hebben we zelf niet meer. Het Belgische leger ondervindt de gevolgen van de bezuinigingen uit het verleden. Volgens defensie-expert Alexander Mattelaer zou de Belgische overheid misschien beter meer participeren in de eigen defensie-industrie zodat we minder afhankelijk worden van buitenlandse toeleveranciers.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Greenyard en Delhaize zijn voortaan verbonden via e-truck Bakker Belgium, een onderdeel van Greenyard, heeft voor het eerst met een elektrische vrachtwagen groenten en fruit vervoerd naar het distributiecentrum van Delhaize. Bakker Belgium en Delhaize bundelen de krachten in een unieke samenwerking. Het is de bedoeling jaarlijks 18 miljoen kilo groenten en fruit met een e-truck te vervoeren. Het project past in de verduurzaming van de logistieke keten, die beide bedrijven nastreven.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Club Med mikt met restyling op rijkere Vlamingen Club Med heeft zijn agentschap in Antwerpen in een ander kleedje gestoken. Met de restyling wil de Franse aanbieder van luxueuze all-invakanties zich ook meer richten op de wat rijkere Vlamingen. Achter Club Med zit een Chinese holding, die de expansie van de Franse vakantiegroep mee ontwikkelt.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Egyptische president al-Sissi verdedigt zijn dure infrastructuurprojecten In Egypte krijgt het economische beleid van president al-Sissi meer en meer kritiek te verduren. Sinds hij aan de macht is, heeft hij massa's geld gepompt in dure infrastructuurprojecten. Een manier om de economische motor te doen aanslaan, zegt al-Sissi. In een toespraak heeft hij zijn beleid verdedigd.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Boost voor goederenverkeer per trein vanuit Zeebrugge In de haven van Zeebrugge zijn de grootste spoorwerken ooit eindelijk klaar. Twaalf jaar is eraan gewerkt. Voortaan beschikt Zeebrugge over een modern vormingsstation, waar langere goederentreinen sneller èn veiliger kunnen worden samengesteld. De modernisering van het vormingsstation heeft 133 miljoen euro gekost.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Dataspecialist Cumul.io haalt forse 10 miljoen euro op Tech-investeerders houden steeds meer de vinger op de knip. Toch is de Leuvense dataspecialist Cumul.io erin geslaagd 10 miljoen euro op te halen. Een forse kapitaalinjectie om zijn platform verder uitbouwen en internationaal groeien. Zeker op de Amerikaanse markt ziet het bedrijf veel groeipotentieel.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Buitenlandse bedrijven hebben een recordbedrag geïnvesteerd in Vlaanderen Het afgelopen jaar hebben buitenlandse bedrijven liefst 5,3 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd. Een nieuw record. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade. Opvallend is dat één derde van dat geld gaat naar investeringen in klimaattechnologie en energietransitie. Of 2023 een even goed investeringsjaar wordt als 2022, is -helaas- lang niet zeker.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws D'Ieteren in nieuwe gedaante op het Autosalon Opvallende standhouder op het Autosalon is D'Ieteren. Het beursgenoteerde bedrijf verlegt volop z'n focus van de auto naar mobiliteit. En dat is zichtbaar in Paleis 11 van Brussels Expo. Daar is wat minder ruimte voor automerken als Volkswagen, Audi, Porsche, Seat en Skoda. Zij maken plaats voor fietsen, laadpalen, deelmobiliteit en zelfs software-oplossingen. Binnen vijf jaar moeten die activiteiten al 30 procent van de omzet uitmaken.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Amerikaanse inflatie koelt af naar 6,5% In de Verenigde Staten is het leven in december iets goedkoper geworden dan in november. De inflatie is er sinds de tweede helft van vorig jaar aan het dalen, ook al liggen de prijzen eind vorig jaar nog altijd 6,5 procent hoger dan een jaar eerder. Het is nu afwachten of de dalende inflatie een signaal is voor de Amerikaanse centrale bank om haar renteverhogingen te vertragen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Franse pensioenleeftijd naar 64? Hypergevoelig! In Frankrijk is grote beroering ontstaan over de pensioenhervorming van de regering Macron. Die komt met een wetsvoorstel om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 62 naar 64 jaar. Dat moet de pensioenen betaalbaar houden. Maar inleveren op pensioenrechten ligt hypergvoelig bij onze zuiderburen. De Franse vakbonden hebben alvast de krachten gebundeld voor een protestgolf van jewelste.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws China heropent grenzen voor toeristen na 3 jaar zerocovidbeleid In welke mate gaat de Chinese economie heropenen, na het zerocovidbeleid? 't Is een vraag die analisten en beleggers dit jaar bezighoudt, naast uiteraard de inflatie en energiecrisis door de oorlog in Oekraïne. De eerste stap is alvast gezet, nu het opnieuw eenvoudiger is om van en naar China te reizen, na jarenlange covidbeperkingen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Energielabels A, B en C maken woningen pak duurder De vastgoedmarkt in Vlaanderen is aan het afkoelen. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van vastgoedbedrijf ERA. Naar het einde van vorig jaar groeide de vastgoedmarkt nog amper. ERA verwacht dat de trend zich dit jaar voortzet. De huizenmarkt stabiliseert: die groeivertraging betekent niet dat de prijzen ook dalen. Uit de barometer blijkt ook dat energiezuinige woningen aanzienlijk in waarde aan het stijgen zijn.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws De Watergroep splitst industriële waterdiensten af in Azulatis Het publieke drinkwaterbedrijf De Watergroep splitst zijn industriële wateractiviteiten af in een private dochteronderneming, die Azulatis heet. Bedrijven vragen steeds meer naar duurzame oplossingen voor hun waterverbruik. Een apart, zelfstandig dochterbedrijf voor die branche kan sneller en soepeler inspelen op die vraag, denkt De Watergroep.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Jumbo springt over de 10 miljard omzet, maar loopt averij op in ons land Jumbo heeft afgelopen jaar de kaap gerond van 10 miljard euro omzet. "Na een bewogen jaar" zo voegt het er aan toe in z'n persbericht. Ondermeer omdat z'n topman een stap opzij moest zetten, omdat de inflatie op z'n marges drukt, maar ook omdat de expansie in ons land niet loopt zoals gepland en handenvol geld kost. Toch geeft Jumbo z'n Belgische droom niet op. Nog niet, aldus retailexpert Jorg Snoeck.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws CEO Goldman Sachs pakt uit met grote ontslagronde in eindejaarsspeech De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs begint over enkele weken massaal medewerkers te ontslaan. Dat heeft de CEO gezegd in zijn eindejaarstoespraak. In het personeelsbestand snijden, is volgens hem nodig om de bank voor te bereiden op de vertraging van de economische activiteit.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Rebranding fitness Jims: 'er is consolidatieslag bezig' Heel wat fitnesszaken van zelfstandige ondernemers gaan failliet. Een nawee van de coronacrisis. Grotere fitnessketens versterken hun positie op de markt. Jims, een onderdeel van Colruyt Groep, is er één van. De keten heeft voor zichzelf een ambitieus groeitraject uitgestippeld en heeft een rebranding doorgevoerd.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Uitzonderlijke loonindexering zal geen ontslaggolf veroorzaken bij kmo's Zeven op de tien kmo's plannen geen ontslagronde, ook al zullen hun loonkosten vanaf januari fors stijgen door de automatische indexering. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstverlener SD Worx bij ruim 800 kleine en middelgrote ondernemingen. De meeste kmo's zien evenwel geen ruimte voor loonopslag bovenop de index. En dus gaan ze op zoek naar andere manieren om hun personeel aan zich te binden in een krappe arbeidsmarkt.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Onderzoek om stress bij truckchauffeurs te verlichten Onderzoekers van drie Vlaamse universiteiten zoeken 160 truckers, om de stress tijdens hun werk te meten. Het grootschalig onderzoek, in samenwerking met het logistiek platform VIL, moet er mee voor zorgen dat de werkomstandigheden voor truckers verbeteren. En het beroep van vrachtwagenchauffeur dus aantrekkelijker wordt. Dat is nodig, want de sector vergrijst en te weinig jongeren voelen zich geroepen voor het truckersvak.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Opnieuw forse prijsstijging bouwmaterialen: 'we moeten anders leren bouwen' De prijs van bouwmaterialen waarvan de productie veel energie vraagt, blijft maar stijgen. Cement en baksteen zijn het afgelopen jaar al respectievelijk 33 en 9 procent duurder geworden. Daar komt volgend jaar dus nog een forse prijsverhoging bovenop. Architecten merken dat mensen steeds langer aarzelen voor ze beginnen te bouwen. Al bestaan er mogelijkheden om de kosten te drukken. Z-Nieuws sprak met Jean-Pierre Liebaert van Embuild en architect Vincent Van Den Broecke.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws In Duitsland begint het fraudeproces van de eeuw In München is het strafproces begonnen in de Wirecard-zaak, één van de grootste financiële schandalen in de Duitse geschiedenis. Het beursgenoteerde fintechbedrijf ging twee jaar geleden over de kop na grootschalig gesjoemel. De schade voor beleggers en kredietverleners loopt in de miljarden.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Gras heeft groot potentieel in een circulaire economie Hoe kunnen we gras het beste gebruiken als grondstof van andere hoogwaardige producten? Onderzoekers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek of VITO hebben zich over de kwestie gebogen. Vooral de logistiek, maar ook de zuivering blijken cruciaal om gras aan te wenden in een circulaire economie, zo blijkt.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Pfizer investeert meer dan € 1,2 miljard in Puurs Farmareus Pfizer gaat de komende drie jaar ruim 1,2 miljard euro pompen in zijn vestiging in Puurs. 't Gaat om de grootste investering ooit in de fabriek. Zowel premier De Croo als Vlaams minister-president Jambon waren daar maar al te graag bij. De uitbreiding levert namelijk ook zo'n 250 extra banen op. Op dit moment werken er al 4.500 mensen bij Pfizer in Puurs.
Ondernemen Ondernemen Pfizer investeert recordbedrag in Puurs: 1,2 miljard euro (video) Pfizer investeert de komende drie jaar ruim 1,2 miljard euro in zijn productievestiging in Puurs. Dat hebben toplui van de farmareus vanmiddag aangekondigd op een persconferentie in aanwezigheid van federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is de grootste investering ooit in de geschiedenis van de site in Puurs.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Inflatie en rente sturen huizen- en aandelenmarkt De torenhoge inflatie is HET thema wanneer de economen van BNP Paribas Fortis de balans opmaken van dit jaar en vooruitblikken naar 2023. Die inflatie dwingt de centrale banken om de rente verder op te trekken, wat steeds meer druk zet op de huizenprijzen. De hoge energieprijzen, die aan de bron liggen van de inflatie, hebben trouwens nog een ander effect op de huizenmarkt: energiezuinigheid wordt steeds doorslaggevender.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws De Nul ontwikkelt unieke 'begraafmachine' Moonfish Maritiem dienstverlener Jan De Nul uit Aalst heeft een zelf ontwikkelde kabelgraafmachine ingezet bij de uitvoering van een groot windmolenproject voor de Nederlandse kust. De machine legt en begraaft onderzeese stroomkabels op 8 meter diepte. En dat is ongezien. De nieuwe technologie komt goed van pas : door de energietransitie neemt het aantal kabellegprojecten in de maritieme sector toe.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Bouwbedrijf BuildUp maakt woning energieneutraal op 1 dag Een bouwbedrijf uit Aarschot heeft een techniek ontwikkeld om een huis in 24 uur energetisch te renoveren. Zulke snelle renovaties zijn niet alleen belangrijk om energie te besparen uit financiële overwegingen. Ze maken huizen ook milieuvriendelijker, wat nodig is om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. De renovatietechniek is nu op grote schaal toegepast in Noord-Frankrijk.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Wat zal elektriciteit kosten? VREG lanceert informatiecampagne De Vlaamse energieregulator VREG wil gezinnen stimuleren stroom efficiënter te gebruiken en voert daarom op 1 januari een zogeheten capaciteitstarief in. Vanaf dan gaan maandpieken mee bepalen hoeveel nettarief ze moeten betalen. Dat is tenminste het geval bij de 2 miljoen gezinnen met een digitale meter. Wie nog een analoge meter heeft, betaalt voorlopig een forfait.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Ondernemers investeren volop in duurzaamheid Duurzaamheid en circulariteit zijn het centrale thema op deze Dag van de Ondernemer. Een initiatief van Unizo. Uit hun bevraging blijkt dat de animo voor een duurzamere economie verrassend groot is bij onze ondernemers. 90% zegt te investeren in duurzaamheid. We volgen Unizo-topman Van Assche tijdens zijn bezoek aan twee bedrijven die voorlopers zijn.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Europees octrooi beschermt uitvinding in 17 landen Vanaf april volgend jaar treedt er in 17 Europese landen een ééngemaakt octrooistelsel in werking. Bedrijven zullen hun uitvindingen dan goedkoper en met minder administratieve rompslomp kunnen beschermen in al die landen tegelijk. Er komt ook een ééngemaakt octrooigerecht, dat zal waken over de toepassing van de octrooiwetten.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Defensie zoekt reservisten cyberveiligheid In ons land zijn er 4000 vacatures voor experten cyberveiligheid. Ook het Belgisch leger zoekt ze. Defensie wil een uitwisseling aangaan met bedrijven en nodigt cyberexperten uit om reservist te worden.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Regering wil kloof sociale partners dichten met eenmalige premie De federale regering bespreekt vrijdag een eenmalige en vrijwillige premie waarover werknemers en werkgevers akkoorden kunnen sluiten in sectoren die goed boeren. De premie maakt deel uit van een bemiddelingsvoorstel na het mislukte loonoverleg tussen werkgevers en vakbonden. Eigenlijk willen de vakbonden vrije loonsonderhandelingen, zodat lonen bovenop de index kunnen stijgen in bedrijven en sectoren die het goed doen. Maar volgens de werkgevers is daar geen ruimte voor wegens de hoge energie- en loonkosten.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws 'Rekeningrijden vergt deal met de burger' Belgen houden vast aan hun salariswagen. En rekeningrijden zien ze niet zitten. Het zijn twee opvallende conclusies uit een enquête van Trends. Om de files te helpen oplossen, pleiten experts ervoor de bestaande verkeersbelasting te vervangen door een variabele heffing per gereden kilometer. Maar de Belgen zien dat niet zitten omdat ze zich al platbelast voelen.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Vakbondsactie is boodschap aan de politiek, niet aan de werkgevers De vakbondstop noemt de actie- en stakingsdag voor meer koopkracht een succes. Bij de werkgevers zijn de bonden eerder deze week op een muur gebotst, en groeit het onbegrip alleen maar. Maar deze actie is vooral een boodschap aan het grote publiek, en daarmee dus ook aan de politiek. Want de regering zal uiteindelijk de knopen moeten doorhakken in het loon- en koopkrachtdossier.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Vooral fabrikanten van goedkope meubels krijgen het moeilijk Heel wat Belgische meubelfabrikanten doen nog altijd goede zaken, ondanks de crisis. Dat is te merken op de internationale meubelbeurs, die dezer dagen in Brussel loopt. Dat optimisme lijkt haaks te staan op het sombere rapport van de Belgische meubelindustrie over de eerste jaarhelft. In die periode is er 13 procent minder meubels verkocht. Maar daar heeft dus niet elke fabrikant last van.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Fiberklaar wekt volop aan de 'verglazing' van Vlaanderen Vandaag is de internationale 'Gimme Fibre Day'. De geboortedag van Charles Kao, één van de grondleggers van de huidige glasvezeltechnologie, die sneller internet mogelijk maakt. Ons land hinkt op Europese schaal nog achterop in glasvezelaansluitingen. Om de 'verglazing' in Vlaanderen te versnellen, heeft Proximus daarom vorig jaar een joint venture opgericht. Die is ondertussen in tientallen gemeenten aan het werk.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws 15 ontslagen om dringende reden zetten Engie op stelten De vakbonden bij Engie Electrabel dreigen ermee in alle vestigingen van het bedrijf stakingsacties te voeren tegen een grote ontslagronde bij de klantendienst. Vijftien personeelsleden zijn daar op staande voet ontslagen na onregelmatigheden met vaste energiecontracten. Volgens de vakbonden is die beslissing veel te driest en is het misbruik vooral het gevolg van slecht management.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws 15 ontslagen om dringende reden zetten Engie op stelten De vakbonden bij Engie Electrabel dreigen ermee in alle vestigingen van het bedrijf stakingsacties te voeren tegen een grote ontslagronde bij de klantendienst. Vijftien personeelsleden zijn daar op staande voet ontslagen na onregelmatigheden met vaste energiecontracten. Volgens de vakbonden is die beslissing veel te driest en is het misbruik vooral het gevolg van slecht management.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws Zuhal Demir: 'Leefmilieu Oosterweel mag niet achteruit gaan' Minister van Omgeving Zuhal Demir, de gemeente Zwijndrecht, enkele milieu- en bewonersgroepen en bouwheer Lantis sluiten een saneringsverbond voor de Oosterweelwerf. In het akkoord staan afspraken over de pfas-vervuiling in en rond Zwijndrecht, gezondheidsonderzoeken bij de bewoners en natuurherstel. Op de Oosterweelwerf kan er ook weer gewerkt worden in de met PFAS verontreinigde grond.