Koper is inzet van potentiële miljardendeal in mijnsector: ‘Op een na beste fundamenten van alle grondstoffen’

BHP-CEO Mike Henry toont nikkelbriketten aan de Japanse premier Fumio Kishida, de Australische premier Anthony Albanese en WA-premier Mark McGowan tijdens een bezoek aan de BHP Nickel West Kwinana Nickel Raffinaderij op 22 oktober 2022 in Perth, Australië | Bron: Getty

BHP, de grootste mijngroep ter wereld, heeft een bod van 31,1 miljard pond (36,3 miljard euro) uitgebracht om rivaal Anglo American over te nemen. Voorlopig vangt BHP bot met zijn overnamebod. Maar wat kan het betekenen voor de markt en de energietransitie als de overname toch zou doorgaan? We vroegen het aan grondstoffenexperts Boris Cukon (co-fondsbeheerder Isatis Global Natural Resources Flexible Fund) en Danny Reweghs (Trends Beleggen).

Volgens het voorstel zou Anglo American eerst zijn belang in twee Zuid-Afrikaanse platina- en ijzerertsbedrijven – Anglo American Platinum en Kumba Iron Ore – moeten afstoten vooraleer BHP het wil overnemen. De financiëledienstenverlener UBS benadrukte eerder dat de operationele problemen met die ontginners afbreuk doen aan de hoogwaardige koperactiva van Anglo, schrijft De Tijd. Anglo bezit onder meer vier kopermijnen in Zuid-Amerika en heeft belangen in een Chileense kopersmelter. Voorts heeft het het diamantbedrijf De Beers in portefeuille, en een Fins nikkelmijnproject. 

Maar het gaat vooral om koper, dus. Dat is belangrijk voor de energietransitie, want het zit in zowel elektrische wagens als windturbines en batterijen. De overname zou van BHP de wereldleider in de koperproductie maken.

BORIS CUKON. “Het is een slimme zet van BHP. Wij hebben Anglo in ons fonds omdat we het spotgoedkoop vonden, na de afstraffing die het gekregen heeft wegens het fors terugschroeven van zijn productievooruitzichten op onder andere koper. BHP haalt ongeveer 30 procent van zijn omzet uit koper en bij Anglo is dat 23 procent. Samen zouden ze 10 procent van de wereldwijde koperproductie in handen hebben.

“Een elektrisch voertuig gebruikt 72 kilo koper, een gewoon voertuig 25 kilo. Er zit vier tot vijf keer meer koper in elektriciteitscentrales die runnen op zon en wind in vergelijking met centrales waar elektriciteit wordt opgewekt door de verbranding van steenkool. Year-to-date ging de ijzerertsconsumptie in China 15 procent lager. De koperconsumptie ging 12 procent hoger. Vroeger was de Chinese vastgoedsector allesbepalend voor het koperverbruik. Die sector doet het slecht. Toch heeft het verbruik van koper in alles wat te maken heeft met de elektrificatie dat ruimschoots gecompenseerd. 

“Vervolgens de aanbodzijde. Vorig jaar hebben wij ons oor te luister gelegd bij Thomas Mumford, een geoloog die doceert aan de universiteit van Toronto. Hij heeft een thesis gemaakt waarvoor hij een prijs heeft gewonnen. Die ging over de schaarste van metalen in het komende decennium. Conclusie: het laaghangende fruit is geplukt, en dat zijn koper en goud. Bij goud kun je nog altijd stellen dat er bovengronds veel te rapen valt, in de vorm van juwelen en baren. Er is zoveel manipulatie op de futuresmarkt door financiële partijen. Maar bij koper heb je dat allemaal niet. Koper heeft voor ons de op één na sterkste fundamenten op het gebied van vraag en aanbod van alle grondstoffen, na uranium.

“Wij hanteren in onze beleggingsfilosofie een combinatie van fundamenten en waardering. De sterkste fundamenten zijn op dit moment onverminderd voor uranium. Het probleem daar is dat we geen goedkope aandelen meer vinden. Uranium behelst 10 procent van ons fonds. Op twee zou ik koper zetten. En dan goud, dat waarderingen oogst die wij nog nooit gezien hebben. Minder vanuit het perspectief van het aanbod, maar meer vanuit de vraag denken wij dat de fundamenten daar sterk zijn, onder meer door de vraag van de wereldwijde centrale banken en van de retail in Azië.”

Lees ook:

DANNY REWEGHS. “Algemeen stijgen de grondstofaandelen. Voor alles wat te maken heeft met de energietransitie zijn veel grondstoffen nodig, onder andere koper. De vraag zal toenemen en er is op dit moment inderdaad een groot probleem aan de aanbodzijde. Er zijn de afgelopen jaren veel te weinig mijnen geopend. Er zullen er tientallen nodig zijn, en die zijn er niet. De prijs van koper zou normaal gezien moeten stijgen. 

“Wat dit jaar een schok heeft veroorzaakt in de kopermarkt, is dat de grootste nieuwe kopermijn in Panama, Cobre Panama, is stilgelegd. Dat gebeurde vanwege protest van de bevolking. De president is in paniek geslagen en heeft gezegd een volksraadpleging te zullen houden. Daarover zei hij zelf dan weer dat het een heel slecht idee was. Dan heeft de bevolking het hooggerechtshof ingeschakeld. Dat heeft geoordeeld dat de bedrijven de milieuregels niet hebben gerespecteerd, dus ligt het project nu stil. Die mijn staat in voor 1,5 procent van de wereldproductie. Ze moest de komende twintig, dertig jaar een stuk van de aanbodproblemen oplossen. Dit jaar wordt al een tekort verwacht en de komende jaren dreigt dat op te lopen, omdat er niet genoeg nieuwe productiecapaciteit bij komt.

“Iedereen is op zoek naar koperactiva, bestaande mijnen die open zijn. Dat is de logica achter het bod van BHP op Anglo, omdat die laatste vier kopermijnen in Latijns-Amerika heeft en BHP zo dus ongeveer 10 procent van de kopermarkt in handen zouden krijgen.”

‘Tegen deze prijs denk ik niet dat de aandeelhouders van Anglo American overstag zullen gaan’

Danny Reweghs (Trends Beleggen)

Waar stokt het bij Anglo American? De aandelenkoers is de voorbije twee jaar nagenoeg gehalveerd.

REWEGHS. “Er zijn veel operationele problemen in Zuid-Afrika.”

CUKON. “Anglo heeft misschien structurele problemen met platinametalen en diamanten. Palladium, bijvoorbeeld, is dat nu wel of niet een krimpsector voor de volgende tien jaar? Dat moet zich nog uitwijzen, als we de elektrificatie in het achterhoofd houden. Dat metaal staat bekend om zijn uitstekende elektrische geleidbaarheid. Elektrische wagens breken trager door dan verwacht, maar hybrides worden veel gebruikt en daar wordt zelfs meer palladium in gebruikt. Anglo mag dus in een paar mindere sectoren zitten, de beweeggrond van BHP is duidelijk. Het gaat hen om koper.”

Is dit een goede zaak voor de aandeelhouders van Anglo op termijn?

REWEGHS. “Ik zou het aandeel nog niet verkopen. Ik vind het strategisch heel goed gezien van BHP om dat bod op dit moment te doen, maar ik denk dat het met deze prijs nog iets te opportunistisch is en dat het nog hoger zal moeten gaan om het effectief te kunnen binnenhalen.”

Kunnen we een hoger bod verwachten?

REWEGHS. “BHP heeft 25,08 pond per aandeel geboden. De koers is meteen naar dat niveau gestegen, wat wil zeggen dat de markt verwacht dat BHP nog meer zal bieden. De markt denkt dat het richting 30 pond moet gaan. Dat is nog 15 tot 20 procent meer dan de huidige koers. 

“Tegen deze prijs denk ik niet dat de aandeelhouders van Anglo American overstag zullen gaan. Ze bestuderen nu het bod, maar waarschijnlijk gaan ze weigeren (dat deden ze ook, zie onderaan, nvdr). BHP zal waarschijnlijk de prijs moeten opdrijven om het te kunnen binnenhalen. Dan is het maar de vraag of alle antitrustautoriteiten dat zullen toelaten. Dat gaat dan over alle belanghebbende partijen, en de landen waar de activiteiten plaatsgrijpen. Een goedkeuring kan wel zes tot twaalf maanden op zich laten wachten. Het is mogelijk dat er een of twee mijnen van de hand moeten worden gedaan.”

Is het niet interessant voor de geopolitiek van de energietransitie? Het gaat hier om westerse mijnbouwbedrijven, terwijl we voor lithium voornamelijk afhankelijk zijn van Chinese mijnbouwers. 

REWEGHS. “Bedrijven en overheden beginnen te ageren, ze zien in dat de Chinese afhankelijkheid inderdaad een probleem wordt. We moeten minstens één versnelling hoger schakelen. Er is veel kritiek op de elektrische wagen: ‘We willen af van fossiele brandstoffen, van die afhankelijkheid van het Midden-Oosten en Rusland, en dan gaan we ons voor batterijen afhankelijk maken van China. Is dat de oplossing?’ Er komt een strijd rond almaar meer van die cruciale metalen en hun productie. Met name Afrika zal een enorm strijdtoneel worden tussen het westen en het oosten voor die activa, want daar zitten de meeste onontgonnen voorraden. Deze zaak bewijst nog maar eens dat grondstoffen heel kritisch worden voor het komende decennium om koolstofneutraliteit te realiseren.”

Piekende koperprijs op de Londense metaalmarkt | Bron: Macrobond

Anglo American vindt het bod ontoereikend en niet aantrekkelijk genoeg voor de aandeelhouders, schrijft Belga. “De raad van bestuur heeft het voorstel bekeken met zijn raadgevers en is tot de conclusie gekomen dat het Anglo American en zijn toekomstperspectieven aanzienlijk onderwaardeert”, stelt de Britse groep in een persbericht. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content