Fedustria: ‘Vlaanderen wil een draaischijf worden voor de recyclage van textiel in Europa’

Algemeen Directeur van Fedustria Karla Basselier, tijdens de handelsmissie in Frankrijk | Bron: Getty
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Jarenlang bespaarden de Europese NAVO-lidstaten op defensie, ook op legerkledij. Dat textielsegment ziet de markt nu weer groeien met 6 à 8 procent per jaar. Maar de grote uitdaging voor de textielsector wordt de recyclage van textiel. Dat stelde de textielfederatie Fedustria tijdens een handelsmissie in Frankrijk met de Vlaamse minister-president Jan Jambon.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) trapte dinsdagvoormiddag 23 april een driedaagse handelsmissie naar Frankrijk af. Samen met Flanders Investment & Trade en de sectorverenigingen van de textiel- en houtindustrie (Fedustria), voeding (Fevia Vlaanderen), IT en technologie (Agoria), en chemie en geneeskunde (Essencia) bezoekt Jambon kenniscentra in Lyon, Parijs en Rijsel. De textielfederatie Fedustria stond dinsdagvoormiddag in de schijnwerpers.

Fedustria, de vereniging voor technisch textiel en hout- en meubelproductie, staat voor grote uitdagingen. Dat hangt samen met Europese regelgeving. De Europese Commissie wil dat in 2030 de helft van het textiel bestaat uit gebruikt textiel. “Dat wordt een uitdaging”, meldt Karla Basselier, de CEO van Fedustria. “Onze sector dacht tot nu lineair. Een textielproducent maakte iets en keek niet naar waar dat product uiteindelijk terecht kwam. Nu moeten we rekening houden met gerecycleerd materiaal. We moeten circulair leren denken.”

Een derde van de textielproductie wordt vandaag al gerecycleerd. Een tweede derde vindt een nieuw leven, bijvoorbeeld via tweedehandse kleding, of de verdere verkoop in Afrika. Het laatste derde belandt in de vuilniszakken en gaat vandaar naar verbrandingsovens. De nieuwe wetgeving bevat belangrijke wijzigingen. Volgens berekeningen zouden textielbedrijven in de hele Europese Unie 7 à 8 miljard euro moeten investeren, zodat het verhoogde streefdoel voor recyclage kan worden gehaald.

“De Europese Commissie moet ook beseffen dat onze producten door die gewijzigde wetgeving duurder kunnen worden”, benadrukt Karla Basselier. “Dat moet je dan bijvoorbeeld afzetten tegen het feit dat overheden bij openbare aanbestedingen nog altijd grotendeels kiezen voor de laagste prijzen. Bovendien zullen die investeringen vooral moeten gebeuren door kmo’s, die niet noodzakelijk de beste winstmarges hebben.”

Defensie in opmars

De textielsector draait in Vlaanderen een omzet van 5,1 miljard euro omzet en heeft 18.000 werknemers. 38 procent van de textielproductie is bestemd voor interieurs (zoals tapijten en binnenbekleding), 46 procent is technisch textiel. Karla Basselier benadrukte dat Vlaanderen goed scoort in innovatie. In procent uitgedrukt zouden de Vlaamse uitgaven in onderzoek en ontwikkeling ruim dubbel zo hoog zijn als in Frankrijk.

Technisch textiel is een voorbeeld van hoogtechnologisch materiaal. Via sensoren in de kledij wordt bijvoorbeeld de warmte of de toename van de hartslag gemeten. Ze is lichter en kogelwerend. Die toepassingen worden bijvoorbeeld gebruikt in sportkleding en kledij voor de brandweer en defensie. “Wij zien een groei in de omzet van militaire kledij met 6 à 8 procent per jaar. Vooral NAVO-landen plaatsen weer bestellingen. Europa heeft jarenlang zijn defensie-uitgaven verwaarloosd. Zelfs in kledij werd niet langer geïnvesteerd, laat staan in hoogtechnologische kledij”, aldus Basselier.

‘Textiel heeft een mooie toekomst als de Europese regelgeving intelligent wordt benaderd’

Jan Jambon (N-VA)

Vijftig Franse uitmuntendheidscentra

De CEO van Fedustria bezocht dinsdag met Vlaams minister-president Jan Jambon Techtera in Lyon, een Frans uitmuntendheidscentrum voor textiel. De delegatie van Jambon bezoekt tijdens de driedaagse handelsmissie nog meer van die uitmuntendheidscentra. Frankrijk heeft er zo’n vijftig. De bedoeling is dat een netwerk met Vlaanderen wordt versterkt en dat die centra, en de bedrijven die eromheen hangen, beste praktijken uitwisselen. Zo is het de bedoeling dat bedrijven niet twee keer hetzelfde onderzoek uitvoeren. Techtera subsidieerde 293 projecten sinds zijn oprichting in 2005 en betaalde daarbij voor 700 miljoen euro aan subsidies.

Het bezoek startte bij de onderneming Recyc’Elit, gelegen in een bedrijvenzone in Lyon. Lyon is de belangrijkste industriële regio van Frankrijk, met chemie en textiel als belangrijke polen. Recyc’Elit recycleert polyester, samen met katoen de meest gebruikte grondstof voor textiel. De start-up ontwikkelde technieken om ook het doorgaans moeilijk te scheiden materiaal elastaan te recycleren. Bovendien gebruikt Recyc’Elit een minder energie-intensief procedé. De starter hoopt dat het in 2027 via een eigen fabriek grotere volumes kan verwerken.

Fedustria hoopt dat de contacten met Techtera door het bezoek verder kunnen worden versterkt. CEO Karla Basselier ziet in de recyclage van textiel een belangrijke rol weggelegd voor Vlaanderen. “Vlaanderen wil een draaischijf worden voor de recyclage van textiel in Europa.” Ook Jan Jambon benadrukte de troeven van de nieuwe Europese wetgeving rond gerecycleerd textiel en wees op “de beloftevolle samenwerking” tussen het Vlaams Gewest en de regio Auvergne-Rhône-Alpes. “De industrie staat op een keerpunt. Duurzaamheid en recyclage worden steeds belangrijker. Textiel heeft een mooie toekomst als de Europese regelgeving intelligent wordt benaderd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content