Online tv- en videostreaming wordt volwassen

© pictures

In 2007 was het Zwitsers-Amerikaanse Zattoo de eerste om online-tv-streaming voor pc’s aan te bieden in België. Het aanbod was pover en begin 2009 hield Zattoo ermee op.

Ondertussen is Apple TV in België gelanceerd en pakt ook de piepkleine Waals-Brabantse internetdienstenleverancier Billi uit met een tv- en video-op-aanvraagdienst die losstaat van het tv- of internetabonnement. Uiteindelijk wil Billi 5000 films aanbieden tegen prijzen in de orde van 2,4 tot 2,8 euro per 24 uur. Het is een rechtstreekse concurrent voor de videotheken van Belgacom en Telenet, al is de goedkope tv-dienst met zijn voorlopig tien Franstalige kanalen maar minnetjes en ongeschikt voor Vlaanderen.

Nu nog in stealth mode, maar aangekondigd voor de eerste helft van 2012, is er een Vlaamse start-up die video zal streamen naar pc’s en smartphones. Er komt in tegenstelling tot bij Apple en Billi geen speciale hardware bij te pas. Een internetverbinding volstaat. Onderhandelingen met contentleveranciers zijn bezig.

Dergelijke videostreamingdiensten, die geen commerciële relatie vergen met de internettoegangsleverancier, heten ‘ over the top’, kortweg OTT. Niet omdat ze te gek zijn, maar omdat ze boven op het netwerk van de internetserviceproviders meegaan.

In zekere opzichten is de tijd rijp. Mobiele muziekstreaming is met Deezer en Spotify in opgang. De alternatieve operator Mobile Vikings begeestert een publiek voor nieuwe toepassingen. Draadloze verbindingen via wifi zijn meer dan ooit beschikbaar nu het akkoord met FON de modems van de Belgacom-klanten omtovert tot een hotspotpark, en Telenet volgt.

Blijft de vraag of het bereik van OTT-diensten breder zal zijn dan de niche van de digital natives, die nu al gekluisterd leven aan pc, tablet of smartphone.

Het antwoord zou wel eens neen kunnen zijn, denkt tv-trendwatcher Erik Dejonghe. OTT is net iets complexer dan een voorverpakte tv- en internetbundel. Wie op een tweede scherm wil kijken, kan nu al terecht bij TV Overal (Belgacom) of Yelo (Telenet). En die dominante spelers hebben middelen om de nieuwe OTT-concurrenten fijntjes te jennen. Ze kunnen content-leveranciers onder druk zetten om niet te leveren, internetbundels duurder maken en tegelijk verrijken met gratis content en uiteraard het downloaden beperken “in het belang van de normale gebruikers”.

Maar zoals de spreuk van Willem van Oranje luidde: ‘ Point n’est besoin d’espérer pour entreprendre’ .

Bruno Leijnse

Partner Content