Van Overtveldt heropent BBI-onderzoek naar zwart geld bij Optima
Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), geeft de BBI de opdracht om te onderzoeken of Optima effectief zwartgeldconstructies opzette voor klanten in Luxemburg.
Minister van Financiën Van Overtveldt heeft de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) opgedragen zo snel mogelijk de aanwijzingen van fiscale fraude tegen Optima te onderzoeken. Dat meldt De Tijd. De woordvoerder van de minister bevestigt het nieuws.
Het BBI-onderzoek naar Optima en mogelijke zwartgeldconstructies via verzekeringsproducten in Luxemburg is officieel nooit gesloten. Dat onderzoek stond evenwel op een laag pitje als gevolg van een beslissing van de Gentse rechtbank halfweg 2013.
Op 30 januari 2012 was de BBI bij de Gentse financieel adviseur binnengevallen op zoek naar informatie over zwart geld van klanten van Optima. Hoewel de BBI erin geslaagd was 3,5 terabyte aan informatie te verzamelen, kon de fiscus uiteindelijk niets doen met die informatie, want Optima trok naar de rechtbank en de rechter besliste tot nietigverklaring van het onderzoek.
Gevolg: de BBI mocht de gegevens die ze in januari 2012 bij Optima had gekopieerd, uiteindelijk niet gebruiken.
Anthonissen
De Gentse BBI-directeur Anthonissen riep de financiële dienstverlener later dat jaar – in juni 2012 – tijdens een publieke zitting nog op de klanten te helpen bij het regulariseren van hun geld, ‘beter dan ze te helpen hun geld te verbergen’.
In een interview met de zakenkrant vandaag betreurt diezelfde Karel Anthonissen dat sp.a-voorzitter John Crombez in 2013 – als staatssecretaris voor de Fraudebestrijding – een bezoek heeft gebracht aan Optima. Volgens Anthonissen is de kans groot dat de Optima-klanten die toen twijfelden om hun zwart geld te regulariseren, werden gerustgesteld door het bezoek van Crombez. ‘Slechte timing’, luidt het dinsdag.
Media
Dat minister van Financiën Van Overtveldt beslist heeft om snel vaart te zetten achter het onderzoek naar zwartgeldconstructies heeft te maken met de recente polemiek rond het faillissement van Optima.
“Er zijn de voorbije tijd via de media heel wat zaken naar boven gekomen die vragen doen rijzen. De minister wil nu ook antwoorden”, verduidelijkt de woordvoerder van Van Overtveldt. Het onderzoek zal veel middelen en personeel vergen. Daarom moet er nog beslist worden of het onderzoek vanuit de BBI van Gent of centraal vanuit Brussel gevoerd zal worden.
(Belga/BO/PC)
Volgende week hoorzitting in commissie Financiën
Volgende week – dinsdag 28 of woensdag 29 juni – zal de Kamercommissie Financiën een hoorzitting houden over Optima. Dat werd dinsdag meegedeeld in de bijzondere commissie Panama Papers, waar de toezichthouders Nationale Bank en de FSMA zijn gehoord. Verschillende Kamerleden probeerden vragen toe te voegen over het dossier-Optima, maar dat werd van tafel geveegd door de voorzitter Ahmed Laaouej, die verwees naar de hoorzitting van volgende week.
Sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven, die maandag nog pleitte voor de oprichting van een onderzoekscommissie, reageerde verbaasd op de aankondiging dat er een akkoord is afgesloten met de voorzitter van de commissie Financiën (Eric Van Rompuy, nvdr) over de agenda.
Vanvelthoven zei “niet te zullen aanvaarden dat dit dossier op een drafje wordt afgehandeld”. Hij blijft dus vragende partij voor een onderzoekscommissie. Verschillende Kamerleden probeerden dinsdag in de commissie Panama Papers al vragen te stellen aan de toezichthouders over het dossier-Optima.
Rob Van de Velde (N-VA) bijvoorbeeld merkte op dat er heel wat raakvlakken zijn tussen het dossier van de Panama Papers en dat van Optima. Luc Van Biesen van Open Vld probeerde van de toezichthouders te weten te komen “wat er gebeurt met een bank die in België een licentie heeft gekregen maar zwart geld repatrieerde en belegde in tak23-producten in Luxemburg?”. Vanvelthoven van zijn kant vroeg “in hoeverre de Luxemburgse constructie van Optima meespeelde in de goedkeuring van de overname van Ethias Bank?”. Concrete antwoorden kwamen er niet, maar de gouverneur van de Nationale Bank, Jan Smets, beloofde wel “dat hij beschikbaar is om antwoorden te geven over Optima”. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier