Open VLD wil af van belastingvoordeel voor huisvrouwen, CD&V is tegen

Gwendolyn Rutten (Open VLD). © BelgaImage

Open VLD wil de fiscale voordelen voor gehuwden hervormen zodat vrouwen gestimuleerd worden om een job te zoeken. Coalitiepartner CD&V is het daar niet mee eens.

‘Die fiscale voordelen zijn nu goed voor bijna 1 miljard euro’, zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in Het Belang van Limburg zaterdag. ‘Dat geld kunnen we beter investeren in opleidingen.’

Emanciperen

Momenteel kan je een deel van je inkomen naar je partner verschuiven zodat je minder belastingen betaalt. ‘Maar daardoor blijven vrouwen te vaak thuis, terwijl wij hen willen emanciperen. We willen dat ze werken, dat ze opgeleid worden. Want de opleidingsgraad van de moeder is zeer bepalend voor een kind. Als je moeder laag is opgeleid, dan heb je een grote kans dat je zelf de school verlaat zonder diploma.’

Open VLD wil trouwens dat iedereen tijdens zijn loopbaan twee jaar kan studeren én tegelijkertijd een vervangingsinkomen krijgt.

Keuzevrijheid

CD&V-voorzitter Wouter Beke is het niet eens met de plannen van Rutten en wijst op de keuzevrijheid van gezinnen. ‘Gezinnen zijn er vandaag in alle maten en gewichten. En ze maken de keuzes die voor hen het beste zijn. Wij willen hen daarin ondersteunen’, verwoordt hij het op Facebook.

Werkenden worden ondersteund via bijvoorbeeld kinderopvang of zorgverlof, gezinnen waarbij één van de partners thuisblijft via een fiscaal duwtje in de rug. Hij wijst er op dat thuisblijven voor het gezin ook werken is. ‘Wanneer mensen ervoor kiezen om thuis te blijven voor hun gezin, mogen we die ook steunen. Want dat is ook werken’, zegt hij nog op Twitter.

Oppositie

Ook vanuit de oppositie komt er kritiek op Rutten. ‘Alsof mensen die het huishouden doen, niet werken en sowieso ongeschoold zijn. En alsof ze zouden worden geëmancipeerd door geld af te nemen’, twittert Vlaams SP.A-parlementslid Freya Van den Bossche.

Kritiek komt er ook van Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas. De uitspraken van Rutten ‘stigmatiseren’ thuiswerkende ouders en zijn de facto een belastingverhoging, zegt ze. Thuiswerkende ouders hebben een moeilijke keuze gemaakt die je ‘vandaag – jammer genoeg – maatschappelijk moet verdedigen’, stelt ze nog.

Partner Content