Liberty denkt dat uitkering Telenet belastingvrij is

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Liberty Global moet geen belastingen betalen op de aangekondigde kapitaalvermindering of dividenduitkering bij dochter Telenet, meent financieel directeur Charles Bracken.

Liberty Global moet geen belastingen betalen op de aangekondigde kapitaalvermindering of dividenduitkering bij dochter Telenet, meent financieel directeur Charles Bracken.

Telenet keert dit jaar 7,9 euro per aandeel uit aan zijn aandeelhouders, 900 miljoen in totaal. Bij de bekendmaking maandag waarschuwde financieel directeur Renaat Berckmoes dat er op die uitkering roerende voorheffing moet worden betaald.

Maar Liberty Global, dat ruim 58 procent van Telenet bezit en dus ruim 58 procent van de uitkering int, gaat ervan uit dat het daarop geen belastingen moet betalen. “Onder de EU-regels zal dit belastingvrij zijn voor ons”, stelde co-chief financial officer Charles Bracken bij de analistenteleconferentie over de jaarresultaten van Liberty Global.

Renaat Berckmoes blijft erbij dat er op de uitkering roerende voorheffing wordt afgehouden, “ongeacht of het om een uitbetaling in de vorm van een kapitaalvermindering gaat of in de vorm van een dividend”.

Telenet komt niet tussenbeide in de fiscale regelingen voor de uitbetaling van dividenden of kapitaalverminderingen. De uitkering gebeurt via zijn betalingsagent ING. Die moet uitmaken of er roerende voorheffing moet afgehouden worden bij de uitbetaling aan Binan Investments BV, het Nederlandse vehikel dat voor Liberty Global de Telenet-aandelen aanhoudt.

Liberty-baas verwijt Telenet ‘handenvol gemiste kansen’

Volgens chief executive officer Mike Fries is het een kwestie van gezond verstand dat Telenet in de Liberty-groep moet worden geïntegreerd.

“Telenet is in sommige gevallen een sterke partner van ons geweest, zo u wil, maar er blijven handenvol gemiste kansen overt”, zei Liberty-CEO Mike Fries tijdens het conferentiegesprek over de jaarresultaten van Liberty.

“Wij hebben publiekelijk gezegd dat er betekenisvolle voordelen zijn van een verdere integratie van Telenet in het platform waarmee wij vandaag 11 Europese markten beheren. Het lijkt ons zeer verstandig om dat bedrijf nauwer bij dat platform te brengen. Je zal de voordelen daarvan in de loop van het jaar zien toenemen”.

Concreter over de nieuwe aanpak was Fries niet. “Ik denk dat het te vroeg is om details te geven en het is zeker te vroeg om over enige verandering in het management te praten”, verduidelijkte Fries.

Eerder had Liberty aangekondigd dat het Telenet-management zou worden doorgelicht. Herbert Vanhove, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en innovaties bij Telenet, is intussen vertrokken naar VMMa.

Fries zei dat Liberty ‘geen enkel plan’ heeft voor een nieuw bod op Telenet. “Wij hebben een hoop werk om de business meer effectief te integreren. Wij denken dat hij goed presteert en wij zijn gelukkig waar we zijn”.

Liberty gebruikt het geld dat voor de overname van Telenet was geleend om de overname van het Britse Virgin Media te financieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content