Geopolitieke premie voor olie

olievaten © belga
*  

Ondanks de bezorgdheid over de vraag draaide het op de oliemarkten de laatste tijd bijna uitsluitend om de geopolitieke situatie.

De prijs van een vat ruwe olie (WTI) klom deze maand van minder dan 70 dollar eind vorig jaar naar bijna 90 dollar. Brent liet eenzelfde beweging zien. Die klim kwam er ondanks bezorgdheid over de evolutie van de vraag. Maar de voorbije weken draait het op de oliemarkten bijna uitsluitend om de geopolitieke situatie. Oekraïne voerde droneaanvallen uit op raffinage-infrastructuur in Rusland op een moment dat de seizoensgebonden hogere vraag naar brandstoffen eraan komt. Bovendien zijn er de oplopende spanningen tussen Israël en Iran, die verder kunnen oplopen. Iran is de op twee na grootste OPEC-producent, met een output van meer dan 3 miljoen vaten per dag.

Van de vraagzijde kwamen onlangs wat meer positieve signalen. OPEC verwacht dit jaar een groei van de vraag met 2,25 miljoen vaten per dag. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is iets voorzichtiger en gaat uit van 1,2 miljoen vaten per dag meer dan vorig jaar. Aan de aanbodzijde zal de output van verschillende niet-OPEC-producenten dit jaar toenemen. Behalve in de Verenigde Staten zal ook de output in onder meer Canada en Brazilië hoger uitkomen.

Geen long posities meer

Geopolitieke gebeurtenissen kunnen een fundamentele analyse overhoopgooien. Dat is het geval met de meeste grondstoffen, maar toch vooral met olie, gezien het grote belang ervan voor de wereldeconomie. Als er geen reële verstoring komt van het aanbod, is een verdere prijsstijging richting 100 dollar of hoger voorlopig weinig waarschijnlijk. De gecombineerde longposities van ruwe olie en brandstoffen op de termijnmarkten waren in vier jaar niet meer zo hoog. Dat is een oranje knipperlicht voor wie nu nog wil instappen. Komt er een escalatie waarbij de bevoorrading ook echt in het gedrang komt, dan mogen alle analyses overboord en zal die 100 dollar heel snel op de tabellen staan. We zouden op dit moment geen nieuwe longposities meer innemen op olie en even de kat uit de boom kijken.

Let op de prijsstructuur

Wie toch posities wil innemen, moet rekening houden met de prijsstructuur van de termijncontracten, omdat die bepalend kan zijn voor het rendement. Zowel WTI als Brent zijn op dit moment in backwardation. Dat betekent dat termijncontracten met een latere afloopdatum goedkoper zijn. Dat is goed nieuws, omdat er bij het doorrollen van een longpositie, bijvoorbeeld via trackers of hefboomproducten, een positief rendement is. Met dezelfde inleg kun je dan meer contracten kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content