Het spaarproduct waarvan niemand de heropleving nog had verwacht: wat is een kasbon?
Banken zien, na het succes van de staatsbon op één jaar, brood in de comeback van de kasbon (lees meer). Maar wat is een kasbon?
De kasbon kun je vergelijken met de staatsbon. Alleen leen je je geld niet aan de staat, maar aan de bank. Een kasbon is dus een schuldbewijs dat de houder jaarlijks een rente-uitkering oplevert. De looptijd varieert van één tot tien jaar; de rentevoet wordt in principe vastgelegd voor de volledige looptijd van de kasbon. Dat maakt van kasbons een veilig en stabiel product voor mensen die een vast rente-inkomen willen genereren en bereid zijn hun kapitaal voor een bepaalde periode vast te zetten.
Vroeger waren kasbons doorgaans een effect aan toonder, dus niet op naam. Wie een papieren kasbon bezat, was er de eigenaar van. Dat maakte het product heel populair bij de doorsnee-Belg. Het was een nationale sport om de coupons voor de jaarlijkse rente in Luxemburg te knippen en zo de roerende voorheffing te ontlopen.
Bovendien was de kasbon aan toonder ‘overdraagbaar’, wat betekende dat hij van generatie op generatie kon doorgegeven worden. Nogal wat Belgen legden hun kasbons in een bankkluis om die bij een overlijden door te geven zonder dat er successierechten op betaald werden.
Aan die periode kwam een eind in januari 2008, nadat de overheid had beslist dat effecten aan toonder niet meer materieel mochten worden geleverd. Sindsdien gebeuren effectentransacties in ons land enkel nog via een effectenrekening. Net zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen komen kasbons dus op een effectenrekening terecht. Mede door de historisch lage rente tot medio 2022 werd het product echter nauwelijks nog aangeboden.
De kasbon
– is een schuldbewijs uitgegeven door een financiële instelling
– De looptijd en de rentevoet worden contractueel vastgelegd
– Er is een roerende voorheffing van 30 procent verschuldigd
– Kasbons vallen onder het depositogarantiestelsel, wat betekent dat het kapitaal tot 100.000 euro per persoon en per bank gewaarborgd is
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier