Bijna vier op de tien Ryanair-vluchten op Charleroi geannuleerd tijdens pilotenstaking

© Belga

Bijna 40 procent van de Ryanair-vluchten van en naar Charleroi zal komend weekend geannuleerd zijn door een staking van de piloten. Dat heeft de Ierse lagekostenmaatschappij donderdag aangekondigd op haar website.

In België gevestigde piloten van Ryanair staken zaterdag en zondag. Ze klagen aan dat Ryanair eenzijdig een arbeidsovereenkomst over de werk- en rusttijden wil opzeggen. De piloten willen ook een loonsverlaging die dateert uit de coronacrisis terugdraaien. Een overleg woensdag tussen directie en vakbonden leverde geen resultaat op.

Volgens vakbondsman Didier Lebbe van de christelijke bond CNE neemt meer dan 80 procent van de in Charleroi gestationeerde piloten deel aan de staking. De hinder zal minder groot zijn, omdat een deel van de vluchten van en naar de Henegouwse luchthaven wordt uitgevoerd met in het buitenland gebaseerde vliegtuigen en crews.

Volgens Philippe Verdonck, de CEO van Brussels South Charleroi Airport, zijn zaterdag 44 vluchten van en naar Charleroi geschrapt. Voor zondag heeft hij nog geen gegevens. Er zijn die dag in totaal 152 vluchten van en naar de luchthaven gepland, dus indien 40 procent geannuleerd wordt, zou het gaan om zowat 60 geschrapte vluchten.

‘Alle passagiers die getroffen worden, zijn op de hoogte gebracht en kregen informatie over de mogelijkheden om op een andere dag te vliegen of een volledige terugbetaling te krijgen’, schrijft Ryanair op de website.

Volgens vakbondsman Lebbe schakelt Ryanair ook zelfstandige piloten in om dit weekend vluchten uit te voeren vanuit Charleroi. De Ierse budgetvlieger probeert ‘de staking te breken’ door een beroep te doen op ‘schijnzelfstandigen’, poneert bij. De vakbond heeft dit gesignaleerd bij de arbeidsinspectie en de RSZ, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Lebbe betreurt voorts dat een gerechtelijk onderzoek naar Ryanair aansleept. De staking heeft geen impact op Brussels Airport. Ryanair vliegt wel op Zaventem, maar alleen maar met in het buitenland gestationeerde vliegtuigen en crews.

Partner Content