Investeren in tweedehands horloges: 10 tips van een veilingexpert

Het onlineveilingsplatform Catawiki verkocht al tienduizenden horloges sinds het in 2011 de Belgische markt betrad, de verkoop groeide vorig jaar zelfs met 30 procent. Tien tips van de veilingexpert voor je eigen verzameling.

Horloge-expert Berry Harleman (43) heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. Catawiki benaderde de Nederlander bijna tien jaar geleden, omdat hij als horlogeliefhebber regelmatig horloges aanbood. “Ik volgde een horloge­makersopleiding en sleutel graag aan uurwerken. Maar als je alleen met je hobby bezig bent en je je collectie wilt uitbreiden, moet je af en toe ook iets verkopen. Het blijft een dure hobby”, aldus Harleman.

Vandaag screent hij horlogekavels aan de hand van foto’s en leidt hij horlogeveilingen voor Catawiki, maar zijn ­taken zijn uitgebreider dan dat. “Ik reis best veel om verkopers te bezoeken, hun aanbod te bekijken en te onderzoeken hoe ze te werk gaan. Die kennis helpt ons om het veilingplatform te verbeteren en Catawiki steeds klantvriendelijker te maken. Omdat ik me focus op het handeldrijven en niet ­zozeer op het investeren geef ik de mensen de volgende tips:

1. Koop een horloge dat je mooi vindt

“Zoals elke markt kan de horlogemarkt onvoorspelbaar zijn. Er zijn trends en regels die maken dat de ene aankoop langer zijn waarde zal behouden dan de andere. Koop daarom een stuk omdat je het écht mooi vindt en niet louter als investering. Het valt niet te voorspellen of het model voor altijd zijn waarde behoudt.”

“Een klassiek model van een gerenom­meerd merk is de laatste ­jaren een vrij waardevaste aankoop gebleken. Alleen zijn er de afgelopen tijd ontzettende ­hypes ontstaan rond bepaalde horloges die in het grijze ­circuit enorm in waarde zijn gestegen. Op dat gebied is de markt de laatste maanden weer wat ­gecorrigeerd. Neem de Rolex Daytona keramisch met zwarte wijzerplaat. Dat model kost in de winkel ongeveer 15.000 euro. In het grijze circuit vind je het nu voor 21.000 à 23.000 euro. Met een witte wijzerplaat betaal je 28.000 à 29.000 ­euro. Dat is nog altijd een ­significant ­verschil met de retailprijs, maar een jaar geleden lagen die doorverkoopprijzen rond 38.000 euro voor de zwarte en zelfs 45.000 euro voor de witte wijzerplaat.”

‘Koop een stuk omdat je het 
écht mooi vindt en niet louter als investering’

3. Cartier wordt steeds populairder

“Doordat sommige geliefde modellen van merken als Rolex, Patek Philippe en Audemars Piguet moeilijk te verkrijgen zijn, merk ik dat mensen hun ogen openen voor andere mooie labels, zoals Cartier. De Cartier Santos en de Cartier Tank zijn de afgelopen tijd enorm in populariteit gestegen. Op zoek naar een ietwat goedkoper exemplaar? Dan tip ik graag de Must de Cartier uit de jaren zeventig, het ­perfecte instapmodel voor jonge ­verzamelaars.”

4. Investeer nu in een vintage model

“Vintage horloges zijn de afgelopen ­jaren in waarde gestegen. Bij de ­vintage Omega-horloges uit de jaren zestig zien we dat de ‘simpele’ Omega Seamasters en zelfs de nog voordeliger geprijsde Genève-modellen langzaam maar zeker aan populariteit ­winnen, met een omzetstijging van 20 procent op Catawiki van 2022 tot 2023. Met de te verwachten economische fluctuaties kan het minder vanzelf­sprekend worden om tienduizenden euro’s aan een horloge uit te geven. De modellen uit de jaren zestig en zeventig worden, ondanks hun elegantie, nog niet ­volledig naar waarde geschat en zijn het overwegen waard. Wie goed zoekt, kan zo’n vintage model van een ­gerenommeerd merk op de kop tikken voor minder dan 1.000 euro.”

5. Vermijd massaproductie

“Het is belangrijk om de goedkopere horloges die in massa worden geproduceerd te vermijden. Dat doen we op Catawiki tenslotte ook. Hoewel we daar af en toe uitzonderingen op ­maken. Neem de MoonSwatch, een massaproduct dat een tijdje moeilijker te verkrijgen was, want je moest ­ervoor naar een flagshipstore en die winkel moest ze op voorraad hebben. Toen die horloges van Swatch op ­Catawiki werden aangeboden, zagen we toch dat ze elke week weer gewillig werden geveild. Al is die trend nu alweer aan het dalen.”

6. Dress watches doen het ­altijd goed

“Een dress watch is een horloge met een minimalistisch, verfijnd ontwerp dat perfect past bij een pak of meer formele kleding. De klassieke en ook oudere modellen van Omega – zoals de Genève, Seamaster en Constel­lation – doen het altijd goed. Ook de modellen van Longines uit de jaren vijftig, zestig en zeventig verkopen vlot op tweedehandsplatforms. Het zijn vaak de eerste horloges die een beginnende horlogeverzamelaar koopt en ik ben er van overtuigd dat ze het de komende jaren heel goed zullen blijven doen.”

7. 2024, het jaar van meer kleur

“Horloges met wijzerplaten in kleurstenen doen het momenteel zeer goed, denk daarbij aan Rolex-horloges met een wijzerplaat in malachiet of lapis lazuli, of horloges van merken als Chopard of Piaget. Dat laatste label verwierf naam en faam met gekleurde wijzerplaten in halfedelstenen en ­mineralen zoals turkoois, onyx en ­tijgeroog.”

‘Wie goed zoekt, kan een vintage 
model van een gerenommeerd 
merk op de kop tikken 
voor minder dan 1.000 euro’

8. Mag het iets kleiner zijn?

“Kleinere horlogekasten zijn in ­opmars, met een diameter van 35 tot 39 millimeter voor mannen, en 29 millimeter of minder voor ­vrouwen. Merken als Vacheron, ­Constantin en Panerai zijn daarvoor heel geschikt. Ook Tudor heeft ­onlangs een Black Bay 54 gelanceerd met een kleinere horlogekast van 37 millimeter. Ikzelf heb niet erg brede polsen, dus vind ik het wel een mooie ontwikkeling. Een klein horloge is meestal stijlvoller, vind ik zelf.”

9. Ook kleine namen winnen aan populariteit

“Vanuit de markt zien we dat er ook steeds meer bewondering ontstaat voor microbrands, kleine horloge­merken dus. Mijn favorieten zijn ­onder andere Baltic voor zijn mooie design, het duikershorloge Serica of het ­recent geherlanceerde Yema. Deze merken zullen het zeer goed doen in de toekomst.”

10. Steeds duurzamer

“Horlogemerken nemen steeds meer initiatieven om te verduurzamen. Die trend zal doorzetten en door merken gehanteerd worden om zich in de spotlights te zetten. Horlogemerken maken bijvoorbeeld hun ateliers en panden CO2-neutraal. Veilingsites als Catawiki helpen ook mee aan de verduurzaming van de sector. Wij ­verkopen voornamelijk gebruikte en vintage horloges. Er is toch niks duurzamer dan een vintage horloge kopen die al enkele polsen meegaat?”

Online horloges 
kopen en ­verkopen: is dat wel veilig?

“Bij Catawiki worden de horlogekavels vooraf gescreend op foto. Dat lijkt misschien niet vanzelfsprekend, maar het biedt wel veel voordelen. Je kunt foto’s bijvoorbeeld enorm uitvergroten. We stellen natuurlijk ook vragen aan de verkoper als we een kavel binnenkrijgen, checken de bijbehorende documenten en controleren 
referentie- en serienummers. Bovendien zijn we met een groep experts allemaal op de hoogte van de veranderingen op de markt, ook op het gebied van namaak. Wie een horloge koopt bij Catawiki, kan er zeker van 
zijn dat hij in alle veiligheid een authentiek exemplaar aankoopt. Wij hebben gewoon een heel groot vangnet en checks-and-
balances, zodat de zeldzame foutjes 
die heel af en toe optreden, weer opgevangen worden door Catawiki.”

Meer lezen

door: Anja Van Der Borght, beeld: georgeous georges

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content