Digitale durvers: Hydroscan bouwde een tool die overstromingen kan voorspellen

Telenet Business
Samen met

Samen met verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

13 december 2022, 13:17 Bijgewerkt op: 22 februari 2023, 14:19

Jarenlang bestudeerde HydroScan overstromingen, om op die manier toekomstig onheil te voorkomen. Toen dat niet bleek te werken, gooide managing director Patrick Swartenbroekx het roer om. Via digitalisering en technologische innovatie lukte het wel.

1. Hoe je met digitalisering in de toekomst kan kijken!

Al te lang holden overstromingsstudies achter de feiten aan. De maatregelen die eruit voortkwamen, bleken nooit genoeg om onheil bij een volgende overstroming te voorkomen. “Dus wou HydroScan het verschil anders maken”, vertelt Patrick.

Sure. Een deel van de oplossing had HydroScan zelfs al ontwikkeld: kaarten die tonen hoe elk gebied in Vlaanderen overstroomt bij verschillende hoeveelheden neerslag. Ook een ander cruciaal deel van de puzzel was al beschikbaar: de Buienradar van het KMI. Door beide onderdelen slim te connecteren, bouwde HydroScan een tool waarmee het overstromingen kon voorspellen. Drie uur op voorhand, zodat de hulpdiensten nog tijdig kunnen reageren.

De les? Digitaliseren laat iets toe wat lang een fantasie leek: in de toekomst kijken, op basis van data. Om bijvoorbeeld overstromingen te voorspellen. Maar evengoed om op voorhand te kunnen inschatten wanneer de machines in jouw bedrijf aan onderhoud toe zijn, zodat ze nooit stilvallen.

2. Hoe je met digitalisering kostbare grondstoffen bespaart, zoals water

Het goud van de 21ste eeuw. “Met de almaar vaker voorkomende droogtes krijg je het niet meer aan de mensen uitgelegd dat pakweg 15% van het water in de straat weglekt”, gaat Patrick verder. Dus ontwikkelde HydroScan ook hier een oplossing voor, via digitalisering.

“Drinkwater wordt geleverd per wijk, en aan de toegang van elke wijk staat een debietmeter, die het verbruik in de wijk meet. Dat verbruik vergelijkt ons algoritme in realtime met het gemiddelde waterverbruik van die wijk doorheen het jaar. Verschilt het verbruik erg, dan is er mogelijk een lek.”

Jaarlijks vallen zo miljarden gerapporteerde liters gelekt drinkwater te voorkomen

De les? Dat digitalisering en technologie een cruciale sleutel zijn om onze kostbare, schaarse grondstoffen te besparen. Geen deus ex machina die alle problemen zal oplossen, maar desalniettemin een onmisbaar deel van de oplossing.

Digitale durvers: Hydroscan bouwde een tool die overstromingen kan voorspellen

The time is now!

En het beste nieuws van al? Alles om dit alles waar te maken, is meer dan ooit beschikbaar. “Tien jaar geleden konden we dit níét realiseren. Wegens te duur, te complex en een gebrek aan experts. Vandaag kan het wel. Enerzijds omdat de digitale technologie enorm geëvolueerd is. Tegelijk weten jonge ingenieurs perfect hoe met deze technologie te werken, als digital native. Dus zijn zij een ideale match met ons, de ‘oude’ ingenieurs die alles over – in dit geval – water weten.”

De les? Heb jij een droom over hoe iets compleet anders zou moeten in jouw sector, zoals overstromingen voorspellen in plaats van alleen achteraf kijken hoe het misliep? Kijk dan met de juiste mensen hoe digitalisering die droom kan waarmaken, en hoe ook jij een digitale gamechanger kan worden. Want de kans dat dit kan, is vandaag groter dan ooit.

DIGITAL GAMECHANGERS SAMEN MET TELENET BUSINESS

Telenet Business en Trends gingen op zoek naar vijf lokale digitale gamechangers. In deze reeks gaan we op zoek naar de verandering die deze ondernemers in verschillende geledingen van de maatschappij in gang hebben gezet. Deze week: hoe HydroScan overstromingen voorspelt én dus levens redt.

Ken je ook al het platform BE-Alert? “Daarmee alarmeren de bevoegde lokale, provinciale of federale overheden burgers bij noodsituaties”, licht Stefan Van den Nieuwenhuysen toe, Service Delivery Manager bij Telenet Business. “Sinds de lancering maakte BE-Alert al tijdens meer dan 400 noodsituaties het verschil voor burgers. Het meest grootschalig werd het platform ingezet bij de communicatie van COVID-maatregelen en voor de alarmeringscampagnes tijdens de grootschalige overstromingen in de zomer van 2021. Sinds 2017 zorgt Telenet Business voor de kennis en infrastructuur om deze boodschappen vanuit de BE-Alert-interface snel en veilig tot bij de burgers te krijgen.”

Wil jij, net als meer dan 1 miljoen Belgen, verwittigd worden bij een noodsituatie? Schrijf je dan in via www.be-alert.be.

Meer inspirerende verhalen van innoverende ondernemers lees je hier.