Bedrijven zetten in op groen
Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
In zowat alle boardrooms ter wereld staan onderwerpen als de energietransitie, de vermindering van CO2-uitstoot en verduurzaming hoog op de agenda. Reden genoeg voor Eneco om hierover in Antwerpen de Eneco Green Energy Summit te organiseren. Welke oplossingen bestaan vandaag? Voor wie zijn ze geschikt? En hoe blijven ze betaalbaar?
Dat net Eneco dit event in elkaar bokste, hoeft niet te verbazen, want het bedrijf heeft zelf een ambitieus plan te realiseren om tegen 2035 volledig klimaatneutraal te zijn, onder meer door alle klanten zo snel mogelijk 100% groene en lokaal opgewekte energie aan te bieden en volop in te zetten op zon, wind, groene waterstof en geothermie. Voor industriële partijen worden innovaties als grootschalige batterijparken, e-boilers, warmtepompen en warmtebuffers klaargestoomd.
Tegen 2035 zal Eneco volledig klimaatneutraal zijn en tegen 2050 circulair
Paul Minjauw, CEO Eneco Solar
Die inspanningen zijn trouwens heel erg nodig, bleek uit de (soms apocalyptische) presentatie van klimaatwetenschapper Wim Thiery van de VUB. Hij noemde de klimaatverandering onomwonden ‘een generatieconflict’, omdat jonge mensen veel meer met de gevolgen geconfronteerd zullen worden dan ouderen. Wie in 2020 geboren werd, zal bij een opwarming van 3,5 graden in zijn leven ruim veertig keer meer aan extreme hittegolven blootgesteld worden dan wanneer er geen klimaatverandering zou zijn. Voor wie in 1980 werd geboren, is dat ‘maar’ 15 à 20 keer meer. Gelukkig sloot de professor zijn betoog optimistisch af: als we de opwarming beperken tot 1,5 graden zullen de gevolgen stukken minder erg zijn.
IJzerslakken
Die boodschap viel alvast niet in dovemansoren bij voedingsgigant PepsiCo. Samen met Eneco laat het de ovens in zijn Nederlandse chipsfabriek niet langer op gas draaien, maar, indirect, op stroom. De technologie komt van de Duitse start-up Kraftblock. Die ontwikkelde een thermische batterij die energie opslaat als de prijs laag is en weer vrijgeeft op piekmomenten. Het principe is eenvoudig: een soort gigantische haardroger verhit, via groene stroom, ijzerslakken (een restproduct uit de metallurgie) tot ongeveer 800 graden. Die hitte gebruikt PepsiCo om, via een warmtewisselaar, de olie van zijn chipsovens op te warmen. Het systeem start in Q1 van 2025 en bespaart 4,5 miljoen m3 gas per jaar, goed voor 8.500 ton CO2.
De klimaatcrisis is een generatieconflict, omdat veel jonge mensen veel meer met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd zullen worden dan ouderen
Wim Thiery, klimaatwetenschapper VUB
De investering van PepsiCo kan allicht niet elk bedrijf dragen, maar ook met kleinere budgetten is veel mogelijk. Of zelfs zonder budget. Eneco eMobility stelde bijvoorbeeld zijn load balancing-oplossing voor, waarmee bedrijven gemakkelijk laadpalen kunnen installeren zonder de zekeringen te laten springen. De sleutel ligt bij een cloud-algoritme dat de aanwezige stroom optimaal verdeelt over de laadsessies. Het systeem houdt ook rekening met zonnepanelen en kan aan fase-optimalisatie doen. Wanneer auto’s op één fase laden, worden de twee andere fases aan andere palen ter beschikking gesteld.
Zo hoeven bedrijven niet te investeren in bijkomende stroomcapaciteit, ervan uitgaande dat dat technisch mogelijk is. Meer zelfs: Eneco kan de investering op zich nemen en de klanten vergoeden voor hun elektriciteit. Wie aan een paal laadt, krijgt dan een factuur van Eneco opgestuurd. Onder meer Albert Heijn, de Efteling en Plopsa zijn in het systeem ingestapt.
Het energielandschap
De Eneco Green Energy Summit werd afgesloten met een boeiend debat, tussen Karla Basselier (Fedustria), Frank Beckx (VOKA), Philippe Alboort (ArcelorMittal) en Miguel de Schaetzen (Eneco Wind Belgium). Heikele thema’s als bevoorradingszekerheid, de betaalbaarheid en het energiebeleid passeerden de revue. Zo waren de meeste debaters het eens dat kernenergie haar rol in het energielandschap moet blijven spelen – zolang het de ontwikkeling van hernieuwbare energie niet stopt of afremt – als we zowel de bevoorrading als de betaalbaarheid willen veiligstellen.
Wat het energiebeleid betreft, vond bijvoorbeeld Basselier dat er de laatste decennia foute keuzes werden gemaakt en dat wispelturigheid de plaats heeft ingenomen van coherentie. Verschillende gasten wezen ook op de enorme mondiale prijsverschillen van stroom, wat onze vaderlandse concurrentiepositie aantast.
Tot slot was er nog een stevig pleidooi voor een ‘Industrial Deal’, naar analogie met de Green Deal. Onder meer Alboort en Beckx wezen erop dat vergroenen absoluut noodzakelijk is, maar dat het de industrie niet mag kapotmaken. Een visie die door alle aanwezigen op de Eneco Green Energy Summit werd onderschreven.
Eneco financiert energiestart-ups
Eneco is in vele gedaanten actief in de vergroening van onze energie, niet alleen als energieleverancier, maar ook als investeerder van start-ups, scale-ups en innovatieve bedrijven. Via de venture capital-tak Eneco Ventures wordt groeikapitaal verstrekt aan ondernemingen die een bewezen marktconcept kunnen voorleggen en die focussen op zaken als duurzame energie, energy-as-a-service, e-mobility, warmte en energiemanagement. Eneco kan daarbij niet alleen zijn marktinzichten en kennis van deze segmenten mee in de weegschaal leggen, maar ook zijn toegang tot een uitgebreide klantenbasis en de mogelijkheid tot commerciële samenwerkingen. Op die manier fungeert Eneco als partner om veelbelovende ideeën op te schalen tot commerciële producten.
Bent u als start-up of scale-up actief in de energiesector? Ontdek hier snel wat we voor elkaar kunnen betekenen.