Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Exit Scholz, daar komt Merz: Duitsland zal onder zijn volgende regering naar rechts opschuiven De economie zal de verkiezingscampagne in Duitsland domineren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Duitsland hangt in de touwen De val van de regering-Scholz is symptomatisch voor de toestand waarin Duitsland zich bevindt. Bij de oosterburen weet men niet meer van welk hout pijlen maken. Het groeimodel gebaseerd op export naar China, import van goedkoop Russisch gas, een klimaattransitie via de kernuitstap, en dat ander onder een Amerikaanse militaire paraplu, is dood. Duitsland moet zich heruitvinden. Dat deed het land sinds de Tweede Wereldoorlog al drie keer, maar nu wordt het wel zeer lastig.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitslandkenner Dirk Rochtus: ‘In Duitsland botsen twee visies op de economie’ De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft zijn minister van Financiën Christian Lindner (FDP) ontslagen. Daarmee komt een einde aan drie jaar paars-groene regering. De crisis is een gevolg van een meningsverschil over het economische beleid, zegt Duitslandkenner Dirk Rochtus (KU Leuven Campus Antwerpen): "Volgens de liberaal Lindner is er nood aan een betere infrastructuur en meer digitalisering, maar dat kan niet door de geldkraan zomaar open te draaien."
Nieuws Nieuws De balans: Europese eensgezindheid, Russisch geduld De lidstaten van de Europese Unie zetten het licht op groen om toetredingsgesprekken te starten met Oekraïne. Maar dat gebeurde pas na een trucje, waardoor de Hongaarse eerste minister Viktor Orban de zaal verlaten had om niet aan de stemming deel te nemen. Wel geeft de EU een duidelijk signaal richting Moskou. Toch hoopt de Russische president Vladimir Poetin dat er in de EU maar ook de VS sneller dan gedacht ‘Oekraïne-moeheid’ opduikt bij de bevolking.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Duitse economie heeft een nieuw wirtschaftswunder nodig Volgens de Duitse federale regering koelt de economie slechts een beetje af, maar Duitse economen waarschuwen voor een structurele zwakte. Het Duitse weekblad Der Spiegel wijdt zijn omslagverhaal aan de haperende Duitse economie. “Misschien moet er eerst een grote Duitse autobouwer failliet gaan, voor we echt wakker schieten.”