Katleen De Stobbeleir
‘Zet uw grootste gebrek om in een superkracht’
Geloof het of niet: ook u bent niet perfect – meer zelfs, u heeft allicht een aantal regelrechte gebreken.
Enkele weken terug richtte Richard Branson, de succesvolle ondernemer en oprichter van de Virgin Group, een online-universiteit voor dyslectici op. Als moeder van een puberzoon met dyslexie trok dat onmiddellijk mijn aandacht. Op vijftienjarige leeftijd was Branson een schoolverlater. Nadat hij vele jaren zijn dyslexie als een handicap had ervaren, voelde hij zich een enorme mislukkeling. De enige reden waarom hij begon te ondernemen, was dat hij naar zijn gevoel geen andere keuze had dan van school af te gaan, om op een andere manier toch nog iets van zijn leven te maken. Vandaag kijkt hij met een heel andere blik naar zijn ‘gebrek’ en beschouwt hij die afwijking zelfs als zijn superkracht.
De echte superkracht van Richard Branson schuilt natuurlijk niet in de unieke gaven die dyslectici mogelijk hebben. Voor elke dyslectische Branson is er allicht ook een die een veel minder rooskleurig parcours heeft afgelegd. De echte superkracht van Branson schuilt allicht in iets anders: in zijn vermogen om zijn gebrek om te zetten in een supertalent. Daar kunnen we allemaal wat van leren. Want geloof het of niet: ook u bent niet perfect – meer zelfs, u heeft allicht een aantal regelrechte gebreken. Misschien bent u wel een verschrikkelijke planner, ongelooflijk lui, een pathologische leugenaar of gewoonweg een slechte communicator. Maar misschien schuilt ook net daarin uw superkracht.
Dat zegt ook Laura Huang in haar boek Edge. Ze schrijft dat als je enkel focust op de ontwikkeling van je talenten, je jezelf tekortdoet. Ze noemt dat zelfs regelrechte onzin. Ze zegt dat de grootste voorsprong wordt gecreëerd als mensen hun beperkingen weten om te zetten in een voordeel. Dat klinkt een beetje als de American dream. Maar als weinig gefortuneerde dochter van een arme immigrante is haar dat zelf bijzonder goed gelukt, met aanstellingen aan prestigieuze universiteiten als Harvard en Wharton. Dus misschien zit er wel een waarheid in het omzetten van gebreken in een competitief voordeel. Met andere woorden: als u enorm lui bent, bent u misschien wel een kei in het efficiënter maken van inefficiënte en complexe processen. Of als chaotische niet-planner, kunt u misschien wel heel goed om met crisissituaties. En wie weet: als u een uitstekende leugenaar bent, schopt u het misschien nog tot Amerikaans presidentskandidaat.
Om de voordelen van uw grootste beperkingen te kunnen plukken, is het volgens Huang cruciaal dat u uw gebreken onder ogen leert te zien. U moet die gebreken ook goed leren presenteren aan anderen. Als u de enige socioloog bent in een bedrijf vol ingenieurs, is de kans groot dat u zich een buitenbeentje voelt. Maar zonder het te beseffen kunt u net een enorme toegevoegde waarde creëren – niet door te tonen dat u ook kunt denken als een ingenieur, maar door uw inzicht in groepsdynamiek voluit te durven benutten.
Door angstvallig uw gebreken te verbergen of uw zwakke plekken te overcompenseren, stelt u zich zwak op. U riskeert dan dat anderen de zwaktes die u probeert te verbergen, misbruiken om u kleiner te maken dan u in werkelijkheid bent. Door daarentegen uw eigen weg te gaan, met alle beperkingen die ermee gepaard gaan, neemt u controle over de manier waarop u wordt gepercipieerd. Zo worden uw gebreken een bron van authenticiteit, waardoor u zich kunt onderscheiden van anderen en waarde kunt toevoegen in situaties waarin anderen dat niet kunnen. Want geef toe, wie heeft ooit al opgekeken naar iemand die voortdurend perfectie uitstraalt?
Kortom, als u uw beperkingen omzet in een kracht, ontwikkelt u vaak vaardigheden en inzichten die anderen missen en wordt u een bron van inspiratie. Dus bij deze: wees nu en dan eens wat minder perfect.
De auteur is professor leadership en partner van de Vlerick Business School
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier