In onze column van januari meldden we dat de kans groot was dat wolfraam en zeldzame aardmetalen de sterk gestegen prijs van antimoon zouden kunnen volgen. Een half jaar later hebben Chinese exportrestricties de wolfraamprijs naar het hoogste niveau sinds 2012 gestuwd. Nog belangrijker zijn belangrijke ontwikkelingen in de markt voor zeldzame aardmetalen.
Als reactie op de invoerheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump stelde China in april 2025 exportrestricties in op zeven zeldzame aardmetalen. Gezien China 68 procent van de wereldwijde mijnbouwproductie en 88 procent van de verwerking van zeldzame aardmetalen controleert, lieten de gevolgen niet lang op zich wachten.
Productieonderbrekingen bij autoproducenten zoals Suzuki en Ford en bij defensiebedrijven stapelden zich op, gezien de onmisbaarheid van die metalen. Trump, die naar zijn achterban luistert, moest zijn hoofd buigen en sloot een deal met China om de export van zeldzame aardmetalen te hervatten. Het Westen werd deze keer echt wakker.
Op 9 juli 2025 werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Defensie 550 miljoen dollar investeert in MP Materials, de enige Amerikaanse producent van zeldzame aardmetalen. De investering bestaat enerzijds uit een belang van 15 procent (400 miljoen dollar), waarmee het ministerie de grootste aandeelhouder van MP Materials wordt. Daarnaast is er een lening van 150 miljoen dollar om een mine-to-magnet-toeleveringsketen te ontwikkelen.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie garandeert daarbij een minimumprijs van 110 dollar per kilo NdPr (tegenover de huidige wereldprijs van ongeveer 60 dollar per kilo NdPr) en de afname van alle magneten voor een periode van tien jaar. NdPr staat voor neodymium en praseodymium, twee zeldzame aardmetalen die essentieel zijn voor krachtige magneten in elektromotoren, windturbines en defensietechnologie. De huidige NdPr-prijs (zie grafiek) is niet alleen voor niet-Chinese producenten te laag, maar ook voor een aanzienlijk deel van de Chinese producenten. Verschillende van hen hebben een productiekostprijs die dichter bij 80 dollar per kilogram NdPr ligt.
De instap van het ministerie van Defensie in het aandelenkapitaal van een privaat bedrijf kende tot nu toe geen precedent en wijst op het strategische belang van zeldzame aardmetalen. Overigens zijn de Verenigde Staten de grootste consument ter wereld van defensiemagneten.
Sinds de Chinese exportrestrictie van april 2025 zijn de prijzen van sommige zeldzame aardmetalen buiten China verdrievoudigd tot vervijfvoudigd (zie grafiek met de divergentie tussen de dysprosiumprijs buiten China en de prijs in China).

Op 15 juli 2025 kondigde Apple een investering van 500 miljoen dollar aan in een partnerschap met MP Materials voor de levering van zeldzame aardmagneten en de ontwikkeling van productie- en recyclingfaciliteiten in de Verenigde Staten. Het zou ons sterk verwonderen indien in de komende twaalf maanden geen verdere strategische investeringen of partnerschappen worden aangekondigd. MP Materials wordt hiermee het ‘go-to’-aandeel voor Amerikaanse beleggers.
Het Australische Lynas Rare Earths, waarin Australiës rijkste persoon Gina Rinehart vorig jaar een belang nam, is de grootste niet-Chinese producent ter wereld. Dat aandeel lijkt een uitstekende manier om in te spelen op de verwachting dat de prijzen van zeldzame aardmetalen buiten China de komende jaren sterk zullen blijven stijgen. Bij de eigenaars van wereldklasseprojecten in ontwikkeling gaat onze voorkeur uit naar Defense Metals.