Patrick Claerhout
‘De woonwaarborg moet een probleem oplossen dat de Vlaamse regering zelf heeft gecreëerd’
De Vlaamse regering wil vanaf 2025 een woonwaarborg in het leven roepen, zodat jongeren meer geld kunnen ontlenen om een eigen woning aan te schaffen. Dat lijkt op het eerste zicht een lovenswaardig initiatief. Het merkwaardige is dat de woonwaarborg een oplossing moet bieden voor een probleem dat diezelfde Vlaamse regering heeft gecreëerd, namelijk het afschaffen van de woonbonus.
De woonbonus leidde tot te forse prijsstijgingen op de vastgoedmarkt. Daardoor dreigden woningen onbetaalbaar te worden voor jongeren, en dus moest de woonbonus sneuvelen. In de praktijk heeft de afschaffing ervan niet geleid tot een correctie op de vastgoedmarkt. Woningen zijn nog altijd duur, en ze zijn de voorbije jaren ook duurder blijven worden. De afschaffing van de woonbonus heeft er wel toe geleid dat de situatie voor kopers moeilijker geworden is. Ze kunnen hun hypothecaire lening niet langer fiscaal inbrengen, en dus houden ze minder geld over.
De Vlaamse woonwaarborg moet daar nu een mouw aan passen, maar de maatregel kan twee belangrijke negatieve gevolgen hebben. Ten eerste zal hij hoe dan ook de woningprijzen ondersteunen en dus hoog houden, want meer mensen krijgen de kans een huis te kopen. Het is geen toeval dat de woonwaarborg een idee is dat uit de koker van de bouwsector komt. Met andere woorden: de woonwaarborg dreigt eenzelfde markteffect te hebben als de woonbonus.
‘De woonwaarborg moet een oplossing bieden voor een probleem dat de Vlaamse regering zelf gecreëerd heeft’
Patrick Claerhout, journalist Trends
Ten tweede lijkt de filosofie van de woonwaarborg ongezond. Het instrument moet jongeren toelaten het volledige aankoopbedrag van de woning te ontlenen. Er zou geen eigen inbreng meer nodig zijn. Dat krijg je niet goed uitgelegd: mensen zouden geen 40.000 euro bijeen kunnen sparen, maar wel de capaciteit hebben om een lening van 400.000 euro terug te betalen? Het principe van eerst wat te sparen, om daarna een huis te kopen, klinkt misschien ouderwets, het verhinderde in elk geval dat mensen zichzelf een te zware schuldenlast op de schouders laadden.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier