Jef Poortmans

‘Omdat financiële inzichten vaak ontbreken, heeft emotie bij de Belgen de bovenhand’

Jef Poortmans redacteur bij Trends

Veel mensen verliezen de rationele argumenten uit het oog om een variabele rentevoet te overwegen. Of ze krijgen die gewoon niet mee.

Rentestanden lijken misschien iets abstracts, maar inzicht in die materie is cruciaal voor wie een woonkrediet wil afsluiten.

De belangrijkste afweging die je moet maken, is de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet. Bijna alle Belgen kiezen voor vast, veelal geleid door emoties zoals angst en voorzichtigheid, die soms nog worden opgepookt door verkeerd of ontbrekend advies van de bank. Daardoor verliezen ze de rationele argumenten uit het oog om een variabele rentevoet te overwegen, of krijgen ze die gewoon niet mee, ook al kan hen dat duizenden euro’s besparen.

Lees ook: het is nu of nooit voor een variabel woonkrediet

Niet dat mensen zich blindelings door rationaliteit moeten laten leiden, maar dat geldt evenmin voor emotionaliteit. Emotie heeft bij de Belgen de bovenhand, omdat financiële inzichten vaak ontbreken. België scoort al jaren slecht in financiële geletterdheid, waarvan de weerzin tegen een variabele rentevoet een symptoom is. Onderzoek bevestigt het verband tussen die twee. Ondertussen springen mensen uit de financiële sector in de bres door voor de klas te gaan staan, om dat gebrek aan inzicht bij jongeren enigszins bij te spijkeren.

Van politici moeten we op dat front niet veel heil verwachten. Dat zijn de grootste financieel ongeletterden van allemaal, getuige het voorstel om de wederbeleggingsvergoeding voor de herfinanciering van woonkredieten op te heffen. Dat klinkt goed en is makkelijk scoren bij de kiezer, maar die kiezer zal dat op het einde van de rit dubbel en dik terugbetalen. Banken zullen vanaf nu in hun woonkredieten een hoger risico op herfinanciering incalculeren. En wie gaat dat betalen? De klanten, in de vorm van hogere tarieven aan het begin van hun krediet. In plaats van de drempel voor een herfinanciering voor enkelen te verlagen, zal die maatregel de kosten van hypotheken voor iedereen verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content