Weinig politici zullen kiezers winnen met een pleidooi voor de uitdieping van de eengemaakte Europese markt. Onderzoek leert nochtans dat de vrije interne markt de intra-Europese handel met 63 procent heeft doen groeien, met een monumentale stijging van de welvaart voor de Europese burger tot gevolg. Nu de globalisering op haar retour is, zal Europa nog meer groei moeten halen uit de interne markt. Daarvoor moeten de economische binnengrenzen verder worden opgebroken.
Want het werk is lang nog niet af. Het vrije verkeer van goederen is omzeggens een feit, maar de diensteneconomie blijft een lappendeken van 27 markten – denk maar aan telecom en energie. Europa laat daar een enorme groeihefboom ongebruikt, terwijl dat nochtans geen belastinggeld hoeft te kosten, alleen politieke wil om gevestigde belangen te overstijgen en te werken aan integratie.
Met nog 13 procent is het Europese gewicht in de wereldeconomie snel aan het verpieteren. Hopelijk helpt die gedachte de lidstaten over hun eigenwaan heen.
In theorie is er in de Europese Unie ook een vrij verkeer van kapitaal. In werkelijkheid is de Europese kapitaalmarkt versnipperd, en dus onmachtig om grote bedragen te mobiliseren en cruciale investeringen te financieren. Dat maakt Europa kwetsbaar. Volgens ECB-voorzitter Christine Lagarde heeft Europa jaarlijks 1.000 miljard euro nodig voor investeringen in de energietransitie, defensie en de digitalisering van de economie. Dat geld is er. Op de Europese spaarrekeningen staan duizenden miljarden euro. Maar als Europeanen beleggen, kiezen ze te vaak voor andere oorden, met de Verenigde Staten voorop. Naar schatting ziet de Europese Unie jaarlijks netto 250 miljard euro wegstromen.
De EU-leiders komen deze week bijeen over de kwestie. Met nog 13 procent is het Europese gewicht in de wereldeconomie snel aan het verpieteren. Europa is allang het centrum van de wereld niet meer. Hopelijk helpt die gedachte de lidstaten over hun eigenwaan heen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier