Freya Uldal

‘De Deense nationale voetbalploeg zette de spotlight op gendergelijkheid toen de hele wereld toekeek’

Freya Uldal Marketingmanager voor GreenMobility

De afgelopen weken kleurden de straten van Kopenhagen wit en rood dankzij het EK voetbal. Voor België en Denemarken kende het kampioenschap een sombere afloop, maar toch werd een pijnpunt aangekaart in de voetbalwereld en ver daarbuiten.

Ik spreek over het feit dat het Deense nationale mannenteam vriendelijk bedankt heeft voor een loonsverhoging om zo hun tegenhangsters hetzelfde basisloon te gunnen voor wedstrijden met de nationale ploeg. Een primeur, zo blijkt, want de headline ‘Denmark men refuse pay rise for women’s equality’, of een variant daarop, verschijnt in menig internationaal nieuwsmedium. Straf dat dit anno 2024 een uniek onderwerp is dat het de wereldwijde headlines haalt. Toch kijken veel mensen er niet van op dat het uitgerekend een Scandinavisch team is dat dit doet.

Een beetje achtergrond: al sinds de industrialisatie in Denemarken bekleedden vrouwen een grote rol als werkkracht in de samenleving. Ze gingen werken, verdienden hun brood en betaalden ook belastingen. 1814 wordt gezien als de start van de gendergelijkheid in Denemarken met een wet op universeel basisonderwijs, die verplichtte zowel aan jongens als meisjes onderwijs te geven. Een eeuw later mochten vrouwen ook stemmen en zich kandidaat stellen voor een functie in het parlement en in 1924 schreef het land zelfs geschiedenis door de eerste vrouwelijke minister aan te duiden, Nina Bang werd minister van Onderwijs. 1999 markeerde het jaar waarin de eerste Deense minister van Gendergelijkheid werd verkozen en in 2011 had Denemarken zijn eerste vrouwelijke premier. Vandaag is het percentage vrouwen dat buitenshuis werkt het hoogste in Denemarken. We kunnen dus niet ontkennen dat Denemarken heel wat vooruitgang heeft gemaakt, en nog altijd maakt.

Al sinds de industrialisatie in Denemarken bekleedden vrouwen een grote rol als werkkracht in de samenleving.

Al is er ook nog heel wat werk aan de winkel. Denemarken heeft een zeer verzuilde arbeidsmarkt, waar vrouwen voornamelijk werken in de publieke sector in zorgende beroepen en mannen voornamelijk in de private sector, in technologie en wetenschap. Door die verzuiling verdienen mannen gemiddeld 12,7 procent meer dan vrouwen. Een verschil dat de overheid probeert weg te werken door in te zetten op andere manieren om gendergelijkheid te stimuleren. Denk maar aan het promoten van managementrollen voor vrouwen, transparantie creëren omtrent lonen en het herzien van de regeling rond ouderschapsverlof, waardoor die voor vaders en co-ouders verbetert.

De timing van het Deense mannenteam had niet beter kunnen zijn. De hype rond het EK gaf het onderwerp van gendergelijkheid de internationale aandacht die het verdient. Nu alleen maar hopen dat dit genoeg aandacht heeft weten te wekken bij andere teams, overheden en bedrijven.

Freya Uldal
werkt in Kopenhagen als ­marketingmanager voor ­GreenMobility

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content