Marc De Vos
‘In Oekraïne nadert de spanning tussen de Europese missie en de Europese slagkracht haar breekpunt’
Pandemiebestrijding, relance, energietransitie, defensie en veiligheid, migratiebeleid, handelssancties, economische veiligheid, verankering en autonomie in kritieke sectoren, strategische internationale investeringen, oorlogssteun en humanitaire hulp voor Oekraïne: de kar van de Europese Unie is overladen met grote urgenties.
De Europese Unie is het feitelijke centrum van de grootmachtpolitiek in Europa geworden. Maar haar middelen en capaciteit zijn nauwelijks gevolgd. De Europese Unie staat nog altijd voor amper een dik procentpunt van het Europese bruto binnenlands product, in verhouding een vijftigste van wat de Belgische staat kost aan de Belgische economie.
Tussen de opdracht van de Europese Unie en haar financiering groeit een spagaat. De Europese Unie is een oefening in ‘schaarste schept creativiteit’ die steeds meer politieke energie vergt, tegen een achtergrond van onderfinanciering uit de middelen van de lidstaten. De Europese bureaucratie is een meester in het herschikken van budgetposten, de lidstaten vinden occasioneel eenmalige middelen, de handel in emissierechten en heffingen op plastic afval genereren extra inkomsten, maar het is te weinig om competitief te zijn met de andere grootmachten op de planeet.
De Europese Unie moet met China en de Verenigde Staten concurreren in grootschalige industriepolitiek, maar het kan daarvoor slechts een fractie van de investeringsbudgetten mobiliseren. Dat geeft versnippering en bureaucratie in Brussel, terwijl vooral de lidstaten elkaar met subsidiewedlopen bekampen. Europa ijvert met China om invloed in het buitenland via strategische investeringen, maar China heeft daaraan al meer dan 1.000 miljard dollar besteed nog voor de Europese Unie een eerste euro kan neerleggen. Europa moet zijn buitengrenzen bewaken, maar mist middelen, manschappen en uitrusting. Rest de goedkopere oplossing van onderaanneming door Turkije, Tunesië en Egypte.
Op het slagveld in Oekraïne nadert de spanning tussen de Europese missie en de Europese slagkracht haar breekpunt. In vergelijking met de Europese Unie is Rusland een arm land met een economie die amper een achtste zo groot is. En toch klopt Rusland Europa vooralsnog in het mobiliseren van geld en wapens. Ofwel kan ook Europa mobiliseren en daarmee de basis leggen van een toekomstige Europese defensie. Ofwel is het elke lidstaat op zijn manier, deels voor zich en vooral niet genoeg, terwijl de Amerikaanse wapenindustrie scoort. Ofwel vernedert Rusland Europa en komt de oorlog tot binnen de Unie. En wie de grootste oorlogsinspanning deed voor Oekraïne, zal nadien ook de wederopbouw doen: een gigantische investeringskans die hopelijk niet voor de Amerikaanse multinationals zal zijn.
In mijn recente boek Grootmacht Europa verdedig ik een Europese inkomstenbelasting als basisfinanciering voor de Europese Unie. Dat geeft niet alleen budgetruimte, maar vooral een rechtstreekse lijn tussen de democratie en de Unie. Veel beter dan onzichtbare landendotaties en ondoorzichtige heffingen is een belastingbrief met in detail hoe en wat de Unie doet met onze persoonlijke bijdrage. En voor Oekraïne wil ik alvast meer bijdragen. Als het niet via een transparante belasting is, dan maar via een oorlogsobligatie waarop alle Europeanen kunnen intekenen. Als ook dat faalt, rest ons nog het precedent van het relancefonds na de pandemie, in de vorm van een oorlogsfonds van gepoolde Europese schulden.
Tegenover Europese financiering staat de vrees voor federalisering. Tegenover Europese schulden staat de vrees voor budgettaire laksheid. Maar we moeten iets doen. Anders wacht ons de nederlaag en een generatielange nieuwe oorlogsdreiging. z
De auteur is strategieconsultant, doceert aan de UGent en is fellow bij het Itinera Institute in Brussel. www.marcdevos.eu
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier