Wolfgang Riepl

‘De Europese Commissie moet meer overleggen en minder opleggen’

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Europese Commissie is vooral verworden tot een bureaucratie met een oeverloze neiging tot regeltjes en voorschriften.

Mario Draghi, de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank, wil nog eens 800 miljard euro in de Europese economie pompen. Dat moet meer competitiviteit opleveren. De betogers in Brussel afgelopen maandag waren niet onder de indruk. De directe aanleiding was de dreigende sluiting van Audi Brussels, waar ruim 3.000 banen op het spel staan. Het ging vooral over de zwak presterende industrie in Europa. Eén voorbeeld: de productiecapaciteit in de chemie in België draait op het laagste peil ooit.

De miljarden aan neerdwarrelend overheidsmanna zullen niet het mooie weer maken. De Europese Commissie is vooral verworden tot een bureaucratie met een oeverloze neiging tot regeltjes en voorschriften. Die zijn vaak geïnspireerd door denktanks met weinig democratische legitimiteit. Sectoren met een veronderstelde enorme lobbykracht werden door die schimmige manoeuvres in snelheid gepakt. De Europese autoproducenten bijvoorbeeld, Volkswagen op kop. Hans Dieter Pötsch, de voorzitter van de raad van bestuur van de grootste autogroep van Europa en de eigenaar van Audi, uitte onlangs nog zijn ongenoegen. “Politici hebben onze sector allerlei doelen opgelegd. Maar willen onze klanten wel mee in dat verhaal?” De elektrische wagen oogst slechts een lauw onthaal bij de consument.

Ook de landbouw en de textielindustrie kijken aan tegen enorme uitdagingen, met vaak vergaande regels die hen vanuit de Europese Commissie worden opgedrongen zonder voorafgaand overleg. Meer competitiviteit begint met aandacht voor de verzuchtingen van de spelers op een markt. Verstikkende regels opleggen en ze dan willen verzachten met honderden miljarden subsidies is niet het medicijn.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content