Londen kiest nieuwe burgemeester: ‘De conservatieve kandidaat kan haar Trump-adoratie niet verstoppen’

Fiona Mandos werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf Private Assembly.

Er zijn heel wat verkiezingen in 2024. In België stemmen jullie voor zowat elk mogelijke raad en parlement. In de Verenigde Staten is er een déjà vu met Biden versus Trump. En hier in Londen wordt de burgemeester verkozen op 2 mei. Als dit artikel verschijnt, zijn de resultaten bekend. Voor mij is het nu nog bang afwachten. Labour zou moeten winnen. Maar in 2016 dachten we dat ook van Hillary Clinton en verwachtten we geen brexit.

Sadiq Khan is al acht jaar de burgemeester van Londen. Daar zouden dus vier jaar bij kunnen komen. Ik gun het hem. En ik stem voor hem. Maar het is een beetje met een wrang gevoel. Het voelt niet echt als een keuze in dit tweepartijenstelsel. Nog minder met het nieuwe eerste-over-de-lijn-stemsysteem dat het supplementaire stemsysteem vervangt. In 2020 mochten we nog een eerste en een tweede keuze maken, waarmee we zowel strategisch als principieel konden stemmen. Nu is het gewoon één stem en de kandidaat met de meeste stemmen wint. Het risico voor een principiële stem voor de Groenen of de Liberaal-Democraten is te groot. De Conservatieven mogen echt niet winnen. De kandidate voor de Conservatieven is de uiterst behoudsgezinde Susan Hall, die haar adoratie voor Trump niet verstopt.

De kandidaat-burgemeester voor de Conservatieven is de uiterst behoudsgezinde Susan Hall, die haar adoratie voor Trump niet verstopt.

Khan gaf alle kinderen in alle Londense lagere scholen elke dag een gezonde warme maaltijd. En hij belooft dat te blijven doen. Hij introduceerde de grootste ultralage-emissiezone in de wereld, met een onmiddellijk en substantieel positief effect op de luchtkwaliteit. Snelheidsbeperkingen werden ingevoerd voor een veiliger verkeer. Het openbaar vervoer werd uitgebreid en bleef betaalbaar. Voordat hij zijn politieke carrière begon, was hij een mensenrechtenadvocaat en dat kan hij op cruciale momenten niet verbergen. Dat apprecieer ik aan hem. Zoals toen hij meeliep in betogingen tegen de brexit en voor lgbtq+-rechten.

Hall profileert zich dan weer eerder als pro-autoverkeer en anti-mensenrechten. Ze wil de ultralage emissiezone en de snelheidsbeperkingen afschaffen op haar eerste dag als burgemeester. Alle partijen beloven meer politie, maar Hall voegt eraan toe dat die dan wel geen regenboogbadges mogen dragen, geen solidariteit kunnen betonen met lgbtq+ en niet openlijk antiracistisch mogen zijn.

Er is ook nog altijd Count Binface, een satirische politieke kandidaat die in de vorige burgemeesterverkiezingen bijna 25.000 stemmen (1%) binnenhaalde. Voor 2024 belooft hij als burgemeester onder meer de prijs van croissants te begrenzen op 1,10 pond, de lonen van ministers gelijk te stellen aan die van een verpleegkundige, luide snacks in theaters te verbieden en teletekst weer in te voeren. De donaties die hij ontvangt voor zijn campagne geeft hij aan daklozenorganisaties. En zo lijkt deze intergalactische space warrior voor veel Londenaars minder buitensporig dan sommige echte kandidaten.

De auteur werkt in Londen voor het carrièretransformatiebedrijf Private Assembly

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content