Jef Poortmans

‘De belegger beduveld’

Jef Poortmans redacteur bij Trends

De Europese banken en financiële sector zijn er alweer in geslaagd nieuwe regels ten gunste van particuliere spaarders en beleggers af te zwakken.

De Europese Commissie was aan het begin van de legislatuur met veel goede bedoelingen begonnen aan een aanscherping van de regels die particuliere beleggers beschermen voor belangenconflicten en onbehoorlijk financieel advies, waar de financiële sector nog altijd van overloopt.

Die nieuwe regels passen in het bredere plan voor een Europese kapitaalmarktenunie, die “werkt voor mensen” en waarin “transparantie, onafhankelijkheid en concurrentie” centraal staan. Op zich zijn de maatregelen die nodig zijn om daar te komen, relatief eenvoudig: verbied dat de verkoper van beleggingsproducten daar commissies voor ontvangt, en zorg ervoor dat financieel advies en de verkoop van financiële producten niet door een en dezelfde mag gebeuren.

In het begin schoof Europees commissaris voor Financiële Diensten Mairead McGuinnes die eenvoudige oplossingen dan ook naar voren. Maar al snel begonnen de gevestigde financiële spelers daar met de bekende lobbymanoeuvres op in te beuken. Zij zagen hun verdienmodel onderuitgehaald worden door al die goede bedoelingen, waar alleen de Europese belegger beter van zou worden.

Het resultaat is een verwaterd en nodeloos complex compromis, waarin particuliere spaarders voor hun beleggingsplannen aangewezen blijven op hun bank. Die zal hen blijven beduvelen waar ze bij staan, door hun het huisfonds of de beleggingsverzekering van de maand voor te schotelen, dat negen op de tien keren veel te hoge kosten aanrekent en het minder goed zal doen dan het marktgemiddelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content