Wolfgang Riepl
‘Brouwerij Haacht en Van Hool: lessen in deugdelijk bestuur’
Het is een spijtige vaststelling dat twee topbedrijven tekortschieten in deugdelijk bestuur.
Deugdelijk bestuur is een absolute vereiste voor een goed draaiende onderneming. Die bijna banale vaststelling moet jammer genoeg te vaak worden herhaald. Twee recente voorbeelden drukken ons nog eens met de neus op de feiten. Het gebrek aan een duidelijke rapportering, structuur en afbakening van bevoegdheden en spelregels leidde tot grove misrekeningen bij het voertuigenconcern Van Hool rond het jaar 2000. Het lijkt al lang geleden, maar vooral die flater leidde een kwarteeuw later tot de ondergang. Vlaanderen verloor met de voertuigenproducent 2.500 banen.
Van een ander kaliber is Brouwerij Haacht met 500 werknemers. De brouwer van onder meer de merken Primus en Tongerlo kreunde onder de pandemie, net als de hele sector. Toch gaat voor Brouwerij Haacht het herstel veel moeizamer dan verwacht. 2023 werd opnieuw een zwaar verliesjaar. Ook Brouwerij Haacht kampt met een onduidelijk deugdelijk bestuur. Twee takken van de controlerende aandeelhouderfamilie van der Kelen zoeken naar een compromis dat de brouwer weer vleugels moet geven. Met duidelijk afgebakende spelregels wie van de familie in het bedrijf kan werken en wie bestuurder kan zijn. Dat proces gaat traag, terwijl de biermarkt snelheid vraagt. We wensen het bedrijf alle succes toe.
Het is een bijzonder spijtige vaststelling. Van Hool blijft ook na het faillissement een wereldwijd ijzersterke merknaam als maker van hoogkwalitatieve bussen en touringcars. De Nederlandse overnemer VDL Groep kocht een parel van een bedrijf uit het faillissement. Brouwerij Haacht, met nog altijd een solide positie in eigen land, is dan weer een maker van één van de bekendste exportproducten van België.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier