Marianne Amssoms

‘Trek de pleister er in één ruk af. Mensen druppelsgewijs ontslaan veroorzaakt spanningen’

Marianne Amssoms voorzitter Belcham

“‘Employment at will’: tewerkstelling naar wens of willekeur. Elders een vreemd concept, maar de norm in de Verenigde Staten”, stelt Marianne Amssoms. “Een werkgever is je hier weinig verantwoording verschuldigd wanneer die je ontslaat. Als werknemer kun je vertrekken met slechts twee weken opzegging.

“Dat was even wennen toen ik teams begon samen te stellen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Toch zijn verwachtingen rond afvloeiingen geëvolueerd naar ontslaan op een eerlijke en waardige manier. Brittany Pietsch ging viraal toen ze haar opgenomen ontslaggesprek deelde op TikTok. Haar werkgever, het softwarebedrijf Cloudflare, delegeerde die weinig benijdenswaardige taak aan hr-medewerkers die Brittany niet kende en geen van haar vragen beantwoordden. Juridisch geen vuiltje aan de lucht, maar de CEO geeft toe dat fout te hebben aangepakt.

“Aanwerven en ontslaan horen bij zakendoen. Maar zakendoen verandert en leiderschap moet ook veranderen. De economie gaat hard in de Verenigde Staten en de werkloosheid is laag, en toch wordt de arbeidsmarkt overspoeld met mensen die hun baan verliezen. In de technologiesector werden 35.000 mensen op straat gezet in de eerste zes weken van het jaar. In heel 2023 waren dat er 260.000. In tijden van technologische, geopolitieke en culturele onrust en onvoorspelbaarheid moeten bedrijven zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Bij herstructureringen stijgt reputatiemanagement op de prioriteitenlijst van de directiecomités. Ik loods klanten aan beide kanten van de oceaan door die delicate evenwichtsoefening. Binnen wettelijke en culturele kaders bieden de volgende richtlijnen een kompas.

‘Maak geen beloftes die je niet kunt inlossen. Garanties voor een ontslagvrije toekomst bestaan niet’

“Communiceer meer, niet minder. Terugplooien creëert wantrouwen en voedt speculatie. Schets het grotere geheel met een overtuigende visie voor de toekomst.

“Wees eerlijk over problemen. Creëer een draagvlak voor hoe je die als team aanpakt. Onderschat medewerkers niet. Zij doorprikken drogredenen. Wie teamleden betrekt, voorkomt verrassingen en behoudt talent.

“Handel in lijn met je missie en waarden. Kyte Baby maakt babyproducten en positioneert zich als toeverlaat voor ouders. In januari zette het bedrijf een medewerkster aan de deur die wilde thuiswerken om bij haar te vroeg geboren baby te zijn. Het bedrijf overtrad daarmee geen wet, maar de discrepantie tussen woord en daad resulteerde in een boycot.

“Trek de pleister er in één ruk af. Mensen druppelsgewijs ontslaan veroorzaakt spanningen, ondermijnt het moreel van de werknemers en beïnvloedt de bedrijfsresultaten.

“Maak geen beloftes die je niet kunt inlossen. Garanties voor een ontslagvrije toekomst bestaan niet. Betrokkenheid en communicatie zorgen voor vertrouwen in leiderschap.

“Behandel mensen als mensen. Broodnodig juridisch advies mag een respectvolle behandeling en begeleiding niet blokkeren. Sta managers bij, maar outsource de boodschap niet.

“Bedrijfsleiders startten 2024 optimistisch. Bij tegenslag vergeten ze best niet “to tell it all, tell it fast, and tell it yourself“.”

Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content