Ziekenhuisfinanciering steeds vaker met risicovolle ‘bullet’- en ‘balloon’-kredieten

© Belga

Om hospitaalgebouwen te financieren, bieden banken steeds vaker zogenaamde ‘bullet’- en ‘balloon’-kredieten aan, waarbij aan het eind van de duurtijd nog een groot bedrag betaald moet worden.

Om hospitaalgebouwen te financieren, bieden banken steeds vaker zogenaamde “bullet”- en “balloon”-kredieten aan, waarbij aan het eind van de duurtijd nog een groot bedrag betaald moet worden. Waarop ziekenhuizen opnieuw op zoek moeten naar nieuwe financiering. De evolutie is niet zonder risico’s, schrijft L’Echo.

In de komende twee à drie jaar moet zo’n 3,5 à 4 miljard euro geïnvesteerd worden in nieuwe hospitaalgebouwen in België, zo schat Belfius. Ziekenhuizen gaan vaak op zoek naar leningen van dertig jaar, termijnen waarop dergelijke projecten ook gesubsidieerd worden. Maar nieuwe regels maken de banken terughoudend voor dergelijke langlopende leningen, waardoor ze steeds vaker overgaan op “balloon”-kredieten (met lagere maandelijkse afbetalingen maar een saldo aan het einde) of “bullet”-kredieten (waarbij enkel de intresten maandelijks worden afgelost) op vijftien of twintig jaar.

“Het probleem wordt zo verschoven naar de toekomst, wat de ziekenhuizen in een extreem risicovolle situatie plaatst”, waarschuwt Bruno Lefebure, directeur van de Brusselse Chirec-ziekenhuizen. De banken zien echter geen graten in het systeem. Volgens Dirk Gyselinck van Belfius laat het net toe de beperkingen van ziekenhuizen en banken te verzoenen. “Het is misschien nieuw in de publieke sector, maar bedrijven financieren zich gemiddeld op vijf jaar”, vult collega Eric Van Cappelen nog aan. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content