“Zero tolerance voor sjoemelende bedrijven is fantasie”

© belga

“Een zero tolerance voor sjoemelende bedrijven is fantasie”, zegt de Antwerpse magistraat André Buysse in een interview met Trends.

Buysse is voorzitter van de Antwerpse Kamer van Handelsonderzoeken. Hij leidt ook de kamer van de Rechtbank van Koophandel die gerechtelijke reorganisaties van bedrijven goedkeurt en controleert. Buysse is zo de Vlaamse rechter die het meest te maken heeft met ondernemingen in moeilijkheden. “Meer dan mijn collega’s van de faillissementskamer”, geeft hij zelf aan. “Want bij hen is het kwaad al geschied.”

Zijn rechtbank laat de ondernemingen niet permanent screenen op knipperlichten, zoals andere rechtbanken. Buysse: “Antwerpen is met 67.000 vennootschappen de grootste gaststad van Vlaamse bedrijven. Je kan die onmogelijk automatisch opvolgen. Wij treden alleen op bij een duidelijk probleem.”

Problematisch zijn volgens de magistraat de snelle fraudeurs, die zonder veel problemen aan het gerecht ontsnappen. “Het wemelt in sectoren als de aannemerij van BVBA’tjes die komen en gaan. Ik zie hier bedrijfjes met een derde volstort kapitaal passeren met 17 Bulgaarse zaakvoerders die een relatief beperkt bouwproject uitvoeren zonder een euro RSZ of BTW te betalen. Als ze klaar zijn met de opdracht, halen ze het geld eruit, dragen ze het bedrijfje over aan een marginaal, verhuizen het en laten het gewoon doodbloeden. Na een tijd ruiken de RSZ of Financiën onraad en komt de zaak voor Kamer. Veel te laat. De rechtbank kan foefelaars die de klappen van de zweep niet in snelheid pakken. Even later stappen ze in een ander bedrijf, dat dezelfde praktijken uitvoert. Wie werkt met stromannen kan zich meestal onttrekken aan justitie. Maar zelfs als de foefelaars dat niet doen, is de pakkans klein. Professionele schuinsmarcheerders verspreiden hun activiteit via diverse kleinere vennootschappen. Zeker in kleine zaken is hun misdrijf geen prioriteit. Ook politiek en de media liggen geweldmisdrijven veel gevoeliger dan wittebroodcriminaliteit.”

De Wet op de Continuïteit van Ondernemingen (WCO) heeft de kritieke toestand nog verergerd. Die laat sinds april 2009 toe dat ondernemingen makkelijk uitstel van betaling krijgen met het oog op de uitwerking van een gerechtelijke reorganisatie. Buysse: “Wie vermoedt dat er een deurwaarder op komst is, kan op de griffie 52 euro neerleggen om enkele weken uitstel te kopen. De WCO dreigt zo een haard van infecties te worden. De verstoring op de markt als gevolg van de WCO neemt onrustwekkend toe.”


H.B.

Het volledige interview met André Buysse leest u in Trends van donderdag 27 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content